Käytännönläheistä koulutusta organisaation turvallisuuskulttuurin vahvistamiseksi

Työturvallisuuslaki edellyttää, että työssä tapahtuvaa väkivaltaa pyritään ennaltaehkäisemään tehokkaasti. Työpaikkaväkivalta voi ilmetä esimerkiksi uhkaavana käytöksenä, ahdisteluna, pelotteluna tai fyysisenä väkivaltana (Työsuojelu 2024.) Jo pelkkä väkivallan uhan mahdollisuus voi aiheuttaa haitallista psyykkistä kuormitusta ja turvattomuuden tunnetta työyhteisössä (Työturvallisuuskeskus 2024).

Valitettavasti yhä useammin myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kohtaavat työssään uhkaavasti käyttäytyviä asiakkaita ja omaisia. Tehyn vuonna 2021 toteuttama kysely sote-henkilöstölle osoitti, että 69 prosenttia vastaajista on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa työssään. Vastaajista 39 prosenttia kertoi, että väkivaltatilanteesta kertominen ei johtanut minkäänlaisiin jatkotoimiin. (Tehy 2021). Tällaisissa tilanteissa korostuvat henkilöstön osaaminen, ennakointitaidot ja oman toiminnan vaikutusten huomioiminen. Organisaatiolla on suuri merkitys turvallisuuskulttuurin luomisessa ja henkilöstön osaamisen syventämiseen kannustamisessa.  

Kuva 1. Uhkaavan asiakkaan kohtaaminen puhejudon keinoin. (LightFeelStudios 2019)

EKHVA saa 10 uhka- ja vaaratilannekouluttajaa 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (EKHVA) työsuojelupäällikkö Anne Höfer kertoo, että myös heillä on havaittu riskiarvioinneissa uhka- ja vaaratilanteiden määrän kasvua. Haasteeseen päätettiin vastata henkilöstön turvallisuuskoulutuksilla, joissa kymmenen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen uhka- ja vaaratilanneosaamista syvennettiin räätälöidyllä kouluttajakoulutuksella. Koulutuksen tavoitteena oli, että osallistuja osaa kohdata uhkaavasti käyttäytyvän asiakkaan turvallisesti sekä toimia ennakoivasti ja vastuullisesti vaativissa asiakastilanteissa. Nähtiin myös tärkeäksi, että kouluttajakoulutuksen suorittanut osaa edistää toimivan ja turvallisen työyhteisön pelisääntöjä (Höfer 2024). Kolmepäiväisen koulutuksen aikana käsiteltiin teorian ja käytännön kautta muun muassa uhkaavien tilanteiden tunnistamista ja varautumista, tilanteen rauhoittamista, erilaisia stressireaktioita sekä tilanteiden jälkihoitoa.

Koulutuksen tarkoituksena oli kouluttaa kouluttajia, joten punaisena lankana läpi koulutuksen kulki se, miten henkilö toimii itse uhka- ja vaaratilannekouluttajana ylläpitäen henkilöstön osaamista omalla toimialueellaan. EKHVA:n sisäisten kouluttajien verkosto kokoontuu säännöllisesti, mahdollistaen koulutussisältöjen jatkuvan kehittämisen vastaamaan kentän todellisia tarpeita. Koulutus toteutettiin LAB-ammattikorkeakoulun ja EKHVA:n yhteistyönä keväällä 2024, ja seuraava koulutus alkaa jo syksyllä 2024.

Sote-organisaatioille turvallisuus on myös kilpailutekijä

Uhka- ja vaaratilannekouluttaja Henry Raita (2024) korostaa, että väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisy on nyky-yhteiskunnassa entistä tärkeämpää. Sote-alan organisaatioille turvallisuus on myös merkittävä kilpailutekijä työpaikkojen pitovoimaisuudessa. Siksi investointi turvallisuuskoulutuksiin ei ole pelkästään välttämätöntä työntekijöiden hyvinvoinnin kannalta, vaan myös strateginen päätös organisaation pitkän aikavälin menestyksen varmistamiseksi.

Uhka- ja vaaratilannekouluttajakoulutus tarjoaa siis käytännönläheisen ja kustannustehokkaan ratkaisun Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tarpeisiin. Se ei ainoastaan paranna henkilöstön valmiuksia kohdata uhkaavia tilanteita, vaan myös vahvistaa organisaation kokonaisvaltaista turvallisuuskulttuuria.

Kirjoittaja

Edla Mursinoff työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikön asiakkuuspäällikkönä täydennys- ja erikoistumiskoulutusten parissa. Hänen työnsä keskiössä ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaamisen syventäminen ja tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointi.

Lähteet 

Höfer, A. 2024. Työsuojelupäällikkö. Sähköpostikeskustelu. 6.6.2024.

LightFeelStudios. 2019. Aggressiivinen mies huutaa hoitajalle klinikalla. iStockPhoto. Viitattu 9.8.2024. Saatavissa https://www.istockphoto.com/fi/valokuva/aggressiivinen-mies-huutaa-hoitajalle-klinikalla-gm1151675522-312200330

Raita, H. 2024. Uhka- ja vaaratilannekouluttaja. Sähköpostikeskustelu. 29.5.2024.

Tehy. 2021. Sosiaali- ja terveysalan työntekijät tekevät näkyväksi alan vaietun väkivallan ‒ symbolina musta silmä. Viitattu 18.8.2024. Saatavissa https://www.tehy.fi/fi/tiedote/sosiaali-ja-terveysalan-tyontekijat-tekevat-nakyvaksi-alan-vaietun-vakivallan-symbolina

Työsuojelu. 2024. Väkivallan uhka. Viitattu 29.6.2024. Saatavissa https://tyosuojelu.fi/tyoolot/vakivallan-uhka

Työturvallisuuskeskus. 2024. Työpaikkaväkivallan hallinta. Viitattu 29.6.2024. Saatavissa https://ttk.fi/tyoturvallisuus/tyopaikkavakivallan-hallinta/