Siivittämö-hankkeessa (LAB 2023) toimivat LAB-ammattikorkeakoulun opettajat osallistuivat Päihdepäiville, jotka järjestettiin 10.‒11.5.2023 Helsingissä Kulttuuritalolla. Päihdepäivien teemana oli Uuden äärellä: menetelmiä ja kohtaamisia. Kolmen vuoden tauon jälkeen oli innostavaa päästä livenä kohtaamaan ja kuulemaan päihdetyön toimijoita.
Koronavuosien jälkeen Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus, uudet päihdeilmiöt ja pandemian jälkeinen aika olivat muutamia puheenaiheita, joiden kuvattiin tuovan uusia haasteita sekä mahdollisuuksia mielenterveys- ja päihdetyöhön tulevaisuudessa. Tähän sopeutuminen vaatii joustavuutta ja vahvaa ammatillista osaamista, jossa kokemustiedolla ja sen hyödyntämisellä on tärkeä rooli.
Päihdetyö muutoksessa
Päihdepäivien pääjärjestäjätaho EHYT ry (2022) sanoo ehkäisevän päihdetyön toteutuvan yhteiskunnan, yhteisöjen ja yksilöiden tasolla. Yhtenä vaikuttamiskohteena ovat tiedot, asenteet ja oikeudet, jotka tulivat esiin vahvasti Päihdepäivien alkuseminaarissa. Puhujat nostivat tärkeäksi muun muassa tarkastella yhteiskunnallisia rakenteita inhimillisen toipumisen edistämiseen. Lisäksi voimavaralähtöinen ohjaus kohtaamisessa, jossa yhdistyy tieto, taito ja asenne, nousi esiin merkityksellisenä asiakkaan näkökulmasta.
Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut siirtyivät hyvinvointialueille toteutettavaksi. Samaan ajankohtaan osui myös päihde- ja mielenterveyslain muutokset. Järjestämisvastuun muutokset ja lainsäädännön uudistukset sekä niiden vaikutukset päihdepalveluihin ja asiakkaan asemaan keräsi seminaarin täyteen ammattilaisia, toimijoita, päättäjiä ja kokemusasiantuntijoita.
Moniammatillisuus ja monitoimijuus korostuu tulevaisuudessa entisestään, kuten myös asiakkaan näkökulman huomioiminen esimerkiksi päihdepalveluihin pääsyn ja hoidon jatkuvuuden turvaamiseksi. Kokemusasiantuntijat olivat olleet tärkeä osa mielenterveys- ja päihdelainsäädännön uudistamisprosessia, ja joillain hyvinvointialueilla tulevaisuuden päihdetyön toimintamallit tullaan luomaan yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Selkeästi tulevaisuuden suuntana on kokemustiedon yhdistäminen eri aloilla hyvien käytäntöjen luomiseksi asiakkaan näkökulma keskiössä. Tämä kertoo asiakasosallisuuden vahvistumisesta päihdepalvelujen kehittämisessä.
Kokemustieto kohtaamisen rakentajana
Päihdepäiville osallistumisen yhtenä keskeisenä tekijänä oli LAB-ammattikorkeakoulun ja Mente-palvelujen (Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö) yhteishanke Siivittämö (LAB 2023). Hankkeen kohderyhmänä ovat koulutetut kokemusasiantuntijat, mielenterveyssyistä osatyökykyiset sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutuksen saaneet sekä mielenterveyssyistä työn ja opintojen ulkopuolella olevat henkilöt.
Hankkeen toimenpiteillä muun muassa kehitetään kokemusasiantuntijuuden roolia ja paikkaa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Päihdepäiviltä halusimme erityisesti saada lisää ymmärrystä kokemustiedosta ja ideoita hankkeen toimenpiteisiin. Kokemustietoa ja kohtaamista tarkasteltavassa seminaarissa tuli keskeisesti esille, miten tärkeää olisi saada kokemustieto palvelujen rakenteisiin. Rakenteiden lisäksi on kiinnitettävä huomiota erityisesti kohtaamiseen ja työntekijän arvioihin sekä siihen, miten ne näkyvät ajattelussa ja teoissa.
Kirjoittajat
Taina Heininen-Reimi toimii LAB-ammattikorkeakoulussa lehtorina sosiaalialan koulutuksessa sekä Siivittämö-hankkeessa projektipäällikkönä.
Mia Kröneck toimii LAB-ammattikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina sekä asiantuntijana Siivittämö-hankkeessa.
Lähteet
Ehkäisevä päihdetyö (EHYT Ry). 2022. Mitä on ehkäisevä päihdetyö? – Opas kunta- ja aluevaltuutetuille. Viitattu 19.5.2023. Saatavissa https://ehyt.fi/tuote/mita-on-ehkaiseva-paihdetyo-opas-kunta-ja-aluevaltuutetuille/
LAB. 2023. Siivittämö. Hanke. Viitattu 29.5.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/siivittamo