Kollegiaalisesti annettu tuki luo parempaa työelämää

Maailma ja työelämä monimuotoistuu koko ajan – se on tulevaisuudenkuva, jolta emme voi välttyä. On siis välttämätöntä sekä hyödyllistä opetella tukemaan monimuotoisuutta omassa työyhteisössä.

Yhdenvertaisuuslaki (2014) nimeää 13 monimuotoisuuteen liittyvää tekijää: ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, mielipiteet, poliittinen toiminta, uskonto, vakaumus, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja muut henkilöön liittyvät tekijät. Näiden lisäksi työelämän monimuotoisuutta voivat olla esimerkiksi erot koulutustaustassa, työnteon tavassa, taidoissa, työkokemuksessa ja työuran vaiheessa, elämäntyyleissä, temperamenteissa, työkyvyissä, arvomaailmassa jne. (E2 Tutkimus 2024)

Työyhteisössä kollegalle osoitettu tuki on kullanarvoista

On tunnistettu kolme eri tapaa tukea monimuotoisuutta: liittolaisuus, mentorointi ja sponsorointi. Tässä tekstissä avataan tarkemmin liittolaisuuden käsitettä, koska sen roolin omaksuminen on mahdollista kenelle vain, eikä se vaadi nimeämistä kuten esimerkiksi mentori.

Liittolaisuus tarkoittaa sitä, että joku etuoikeutettuun enemmistöön kuuluva osoittaa tukea jollekin vähemmistön jäsenelle. (Huhta & Myllyntaus 2023, 339) Liittolaisuus syntyy ihmisen omasta arvopohjasta sisäsyntyisesti, ei pakotettuna, mutta johto ja esihenkilöt voivat myös kannustaa liittolaisuuteen silloin, kun ihmisen arvopohja on sille sopiva.

Liittolainen on sitoutunut toimimaan syrjintää vastaan ja puuttuu tilanteisiin omien kykyjen mahdollistamalla tavalla. Liittolaisuus voi vähentää yksinjäämisen kokemusta ja sen myötä parantaa työhyvinvointia.

Luo parempaa maailmaa olemalla tukena

Mitä jos sinä alkaisit liittolaiseksi jollekin kollegalle, jonka erilaisuutta arvostat? Seuraavia konkreettisia asioita voit tehdä:

  • Kuuntele vähemmistöjä ja hanki tietoa. Kysy, miten voit tukea.
  • Tarjoa mahdollisuuksia kyvykkyyden osoittamiseen.
  • Kannusta ja tue urakehitystä.
  • Toista tai tue vähemmistöjen näkemyksiä esimerkiksi palavereissa.
  • Kannusta kaikkia pääsemään ääneen.
  • Puutu nopeasti syrjiviin tilanteisiin.
  • Uskalla olla eri mieltä muiden etuoikeutettujen kanssa.
  • Sitoudu muuttamaan käytöstäsi, jos sinulle huomautetaan syrjimisestä. Pyydä anteeksi.

Toivon, että jäät hetkeksi pohtimaan, olisitko sinä sopiva liittolainen jollekulle? Mitä esteitä mahdollisen liittolaisuuden tiellä voisi olla ja miten niitä voisi purkaa?

Kuva 1. Kollegan tukeminen on hyvä tapa luoda parempaa maailmaa. (TungArt7)

Lisää tietoa ja tukea monimuotoistuvaan työelämään saa Hämeen ELY-keskuksen ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteisestä MORE-hankkeesta, jossa edistetään monimuotoista rekrytointiosaamista Hämeessä. Alueen yritykset voivat hyödyntää muun muassa  rekrytointivalmentajan palveluita. Tulossa on myös maksuton pk-yrityksille suunnattu työyhteisövalmennus tukemaan työyhteisön vastaanottavuutta (LAB 2024; MORE-hanke 2024).

Kirjoittaja

Kaisa Liukko on omia ennakkoluulojaan aktiivisesti kaiveleva ja ajatuksiaan muokkaava lehtori LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksiköstä. Hän toimii asiantuntijana MORE – Monimuotoisen rekrytointiosaamisen kehittäminen -hankkeessa.

Lähteet

E2 Tutkimus. 2024. Työelämä moninaistuu -verkkoseminaari. 23.4.2024. Viitattu 19.9.2024. Saatavissa https://www.youtube.com/watch?v=nFFPIKiknhY&list=PL78snHWFe4TlG2SL58LuptZueg8_6lXL5&index=2

Huhta, M. & Myllyntaus, V. 2023. Monimuotoisuus työelämässä : 100 keinoa organisaation vetovoiman kasvattamiseen. Helsinki: Alma Talent.

LAB. 2024. Monimuotoisen rekrytointiosaamisen kehittäminen. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 11.9.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/monimuotoisen-rekrytointiosaamisen-kehittaminen

MORE-hanke. 2024. Hämeen ELY-keskus. Viitattu 11.9.2024. Saatavissa https://www.ely-keskus.fi/more-monimuotoisen-rekrytointiosaamisen-kehittaminen-hameessa

TungArt7. 2024. Lam, T. Naiset, liiketoimintaa. Pixabay. Viitattu 24.9.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/naiset-liiketoimintaa-owrk-toimisto-8577389/

Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014. Finlex. Viitattu 11.9.2024. Saatavissa https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20141325