Mielenterveyden haasteita on varmasti jokaisella ihmisellä jossain vaiheessa elämäänsä, mutta mistä niihin saa apua? Julkisen puolen palveluihin pääseminen kestää. Kaikilla ei ole varaa palveluntuottajien palveluihin. Kolmannella sektorilla on useita matalan kynnyksen palveluntuottajia, jotka tarjoavat mielenterveyden haasteisiin muun muassa keskusteluapua ja ryhmätoimintoja. Yksi tällaisista on Suomen Klubitalot.
Suomen Klubitalot ovat mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilöstön muodostamia yhdenvertaisia yhteisöjä. Ympäri Suomen toimii 24 Klubitaloa, joita tulee täydentämään marraskuussa 2024 avautuva eKlubitalo. Klubitalojen toiminta on lakisääteisiä mielenterveyspalveluiden täydentäviä menetelmiä. Talot tarjoavat psykososiaalisen kuntoutumisen palveluita, ja toiminta perustuu toipumisorientaation viitekehykseen. (Suomen Klubitalot 2024a.)
Yksilöllisen vaikuttavuuden mahdollisuudet Klubitaloilla
Yksilöllistä vaikuttavuutta tuottavat Klubitalojen työpainotteiset päivät sekä työ- ja opintovalmennukset. Työpainotteiset päivät vastaavat perinteisen työpäivän kulkua ruoka- ja kahvitaukoineen. Klubitalon jäsen saa itse määritellä työpäivänsä tehtävät ja osallistua päivän kulkuun omilla voimavaroillaan. Työpainotteisten päivien tarkoitus on vahvistaa jäsenen päivärytmiä, sosiaalisia suhteita ja omia taitoja. (Suomen Klubitalot 2024b.)
Työvalmennus on yksilöllistä tukemista ja ohjausta kohti työelämää. Klubitaloilla voi harjoitella työelämätaitoja, esimerkiksi tilastointia, asiakaspalvelua, kiinteistönhuoltoa ja ruuanlaittoa. Yhdessä työvalmentajan kanssa edistetään työelämätaitoja, jolloin töihin hakeutuminen helpottuu. Valmentajat toimivat valmennettavan ja työnantajan linkkinä. Yhteistyötä tehdään eri tahojen kanssa työllistymisen edistämiseksi. (Imatran Klubitalo ESKOT ry 2024.)
Opintovalmennuksessa toteutetaan myös yksilöllisiä polkuja. Valmennuksen avulla tuetaan opiskelijoita ja opintoihin pyrkiviä, joilla on mielenterveyden haasteita tai muutoin psykososiaalisen tuen tarvetta. Yleensä valmennettavan haasteet liittyvät opintojen suunnitteluun ja aikatauluttamiseen. Valmennuksella pyritään valmennettavan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Yhteistyötä tehdään hyvinvointialueiden ja eri oppilaitosten kanssa. (Ojanperä 2021.)
Klubitalojen yhteisen jäsentietojärjestelmän Salesforcen ja vuoden 2022 jäsenkyselyn perusteella suurin osa jäsenistä kokee Klubitalolla käymisen olevan tärkein keino edistää omaa toipumistaan. Lisäksi se kokevat yksinäisyyden lieventyneen ja tuntevat tulevansa arvostetuksi Klubitalon yhteisössä. (Suomen Klubitalot 2024c.)
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus
LAB-ammattikorkeakoulun syventävässä, opintojen viimeisessä harjoittelussa tavoitteeksi muodostui perehtyminen Suomen Klubitalojen vaikuttavuuteen sekä kolmannen sektorin palveluntuottajien vaikuttamisen mahdollisuuksiin. Harjoittelua tukeva ohjausprosessi oli opettajan näkökulmasta mielenkiintoinen ja silmiä avaava, tukien sekä vahvistaen samalla LAB-ammattikorkeakoulun ja työelämän yhteistyötä.
Klubitalojen vaikuttavuuteen perehtyminen tapahtui Imatran Klubitalolla, Suomen Klubitalojen nettisivujen ja useiden tutkimusten kautta, esimerkkinä Sami Ylitalon maisterintutkielma Inventoidun pääoman sosiaalinen tuotto mielenterveyskuntoutujien Klubitalolla (Ylitalo 2022). Tutkimuksista ilmeni, että Klubitaloon sijoitettu euro tuottaa moninkertaiset säästöt yhteiskunnalle. Klubitalojen jäsenten mielenterveys sekä yleisvointi kohenivat, ja sairaanhoidollinen tarve pieneni. Laskelmien mukaan kahden psykiatrisen vuodeosastopaikan vuosikustannukset vastaavat yhden Klubitalon koko toiminnan vuosikuluja (Suomen Klubitalot 2024c).
Olisi tärkeää saada esille myös muiden kolmannen sektorin palveluntuottajien vaikuttavuuden mahdollisuuksia. Tätä voisi tuoda enemmän esille LAB-ammattikorkeakoulun opinnoissa ja työelämäyhteistyössä.
Kirjoittajat
Piia Reinikainen on LAB-ammattikorkeakoulun viimeisen vuoden sosionomiopiskelija.
Outi Rantatulkkila työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaalialan lehtorina.
Lähteet
Imatran Klubitalo ESKOT ry. 2024. Työ- ja opintovalmennus. Viitattu 29.10.2024. Saatavissa https://imatranklubitalo.eskot.org/19059-2/
Ojanperä, S. 2021. Klubitalon opintovalmentaja tukee opinnoissa ja arjessa. Vates-säätiö sr. Viitattu 29.10.2024. Saatavissa https://www.vates.fi/vates/artikkelit/mielenterveys/klubitalon-opintovalmentaja-tukee-opinnoissa-ja-arjessa.html?p6241=2
Suomen Klubitalot. 2024a. Mikä on Klubitalo? Viitattu 23.10.2024. Saatavissa https://suomenklubitalot.fi/tietoa-meista/mika-on-klubitalo/
Suomen Klubitalot. 2024b. Työpainotteinen päivä. Viitattu 29.10.2024. Saatavissa https://suomenklubitalot.fi/tietoa-meista/tyopainotteinen-paiva/
Suomen Klubitalot. 2024c. Klubitalojen vaikuttavuus. Viitattu 25.10.2024. Saatavissa https://suomenklubitalot.fi/klubitalojen-vaikuttavuus/klubitalojen-vaikuttavuus/
Ylitalo, S. 2022. Investoidun pääoman sosiaalinen tuotto mielenterveyskuntoutujien Klubitaloilla. Maisterintutkielma. Helsingin yliopisto, sosiaali- ja terveystutkimus ja -johtaminen. Viitattu 23.10.2024. Saatavissa https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/beecb382-b5e2-4368-a593-5693e5f84f68/content