Vuosittain Suomessa palliatiivista hoitoa tarvitsee WHO:n mukaan noin 30 000 ihmistä. Palliatiivista hoitoa ei ole sisällytetty terveydenhuoltojärjestelmään, joten sen saatavuus on epätasa-arvoista eri alueilla. Osaamista palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osalta tulee lisätä, jotta turvataan palliatiivisen hoidon perustason osaaminen. Tavoitteena on huolehtia asiakkaan ja hänen läheistensä elämänlaadusta sekä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja henkisen kärsimyksen lievittämisestä. (Saarto & Finne-Soveri 2019.)
Hoitotyön koulutuksessa tulisi olla riittävästi koulutusta palliatiivisesta hoidosta, jotta tavoitteisiin päästäisiin. Koulutusta tulisi tarjota hoitotyöntekijöille myös työyksiköissä, jotta hoitohenkilökunnalla olisi riittävä koulutus kuolevien asiakkaiden kohtaamiseen ja heidän hoitamiseensa. Onko kuitenkaan eri hyvinvointialueilla kohdennettuja työpaikkakoulutuksia riittävästi saatavilla tai osallistuvatko hoitotyöntekijät niihin? Sairaanhoitajan sekä lähihoitajan näkökulmasta olisi varmasti mielekkäämpää tehdä työtä, jos siihen on riittävä koulutus ja osaaminen. Näin ollen kohtaaminenkin olisi varmasti luontevampaa ja ammattitaitoisempaa.
Hoitotyön ammattilainen ja kohtaaminen
Hoitotyön ammattilaiset voivat omalta osaltaan tehdä kuolevan asiakkaan ajasta hyvää ja laadukasta kohtaamalla ja olemalla läsnä. On tärkeää opetella myös viipymisen taito, joka on tarkoituksellista pysähtymistä, mutta kuitenkin aktiivista läsnäoloa. (Korhonen ym. 2021.) Riippuu myös hoitotyöntekijästä, kuinka hän uskaltaa ja haluaa kohdata kuolevia asiakkaita. Kuolevan asiakkaan kohtaaminen ja hoitaminen herättää paljon tunteita, joilla on vaikutusta siihen, miten kuoleva asiakas ja hänen läheiset kohdataan. Oman kuolevaisuuden kanssa pitää olla sinut ja sitä edistää elämänkokemus sekä työkokemus. (Ahlblad 2014.)
Kuolevan asiakkaan tunnistaminen ja kohtaaminen on aihealue, jolla terveydenhuoltomme voisi pystyä parempaankin. Aihetta pohtineet lääkärit painottavat, että kuolevan hyvällä hoidolla tuetaan myös läheisten elämän jatkoa. Hyvää saattohoitoa saa muuallakin kuin saattohoitokodeissa, mutta ei valitettavasti tasapuolisesti eri puolilla Suomea. Tasapuolisuutta voidaan lisätä osaavalla ja riittävällä hoitohenkilökunnalla. (Ahlblad 2014.)
Greijus (2024) loi palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävässä oppaan Kymenlaakson hyvinvointialueelle Etelä-Kymenlaaksoon kotihoidon työntekijöille. Oppaassa avataan käsitteitä palliatiivinen hoito ja saattohoito sekä niiden eroavaisuuksia.
Oppaassa kuvataan lyhyesti esimerkein elämän ennakoivasta hoitosuunnitelmasta, sen sisällöstä ja tarkoituksesta. On myös herätelty ajatuksia, kuinka asiakas ja heidän läheiset olisi hyvä kohdata. Kotihoidon työntekijöiden tueksi oppaaseen on kirjattu yhteystietoja, mihin olla yhteydessä asiakkaan voinnin muutoksissa tai jos herää huoli asiakkaasta.
Kirjoittajat
Petra Greijus on sairaanhoitaja ja työskentelee Kymenlaakson hyvinvointialueella Kotkansaaren kotihoidossa. Hän on opiskellut LAB-ammattikorkeakoulussa palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksessa.
Titta Sainio työskentelee hoitotyön lehtorina palliatiivisen hoidon erikoistumiskoulutuksessa LAB- ammattikorkeakoulussa.
Lähteet
Ahlblad, J. 2014. Kahdeksan katsetta kuolemaan. Lääkärilehti. Viitattu 19.10.2024. Saatavissa https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/kahdeksan-katsetta-kuolemaan/
Greijus, P. 2024 Palliatiivinen asiakas kotihoidossa – opas Kymenlaakson Hyvinvointialueelle Etelä-Kymenlaakson kotihoidon työntekijälle. Erikoistumiskoulutuksen kehittämistehtävä.
Korhonen, A., Lappi-Hynninen, M., Oinonen, H., Mertala, A., Rantula, H. & Laukkonen, K. 2021. Kuolevan potilaan kohtaaminen – haaste hoitotyön ammattilaiselle? Dialogi. Diakonia-ammattikorkeakoulu. Viitattu 29.9.2024. Saatavissa Kuolevan potilaan kohtaaminen – haaste hoitotyön ammattilaiselle? – Dialogi (diak.fi)
Saarto, T., & Finne-Soveri, H. 2019. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tila Suomessa. Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2019:14. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö. Viitattu 29.9.2024 Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161396/R_14_19_Palliatiivisen_hoidonjasaattohoidon_tila.pdf?sequence=1&isAllowed=y
superemelka. 2020. Morgon, sunrise, sommar, liggande. Pixabay. Viitattu 29.9.2024. Saatavissa https://pixabay.com/sv/photos/morgon-sunrise-sommar-liggande-5387953/