LABlanssi FinnEM2024-konferenssissa

LABlanssi ‒ Etelä-Karjalan ensihoidon oppimisympäristö -hankkeessa luodaan ensihoidon työelämäharjoittelun toimintamalli, jolla vahvistetaan ensihoitajaopiskelijoiden osaamista ja edistetään työelämävalmiuksia oppilaitoksen ja työelämäedustajan yhteistyötä voimistamalla. LABlanssissa ensihoidon opiskelijat osallistuvat työelämäharjoitteluun ensihoidon opettajan ja hyvinvointialueen kehittäjäensihoitajan ohjauksessa. (LAB 2024.)  LABlanssi-mallin pilotoinnin kokemuksista on viestitty laajalti, ja LABlanssi-tiimi suuntasi kertomaan toiminnasta myös FinnEM2024-konfererenssiin Ouluun huhtikuussa 2024.

FinnEM2024-konferenssi on suunnattu akuutisti sairastuneen potilaan hoitoketjun ammattilaisille, niin kentällä, sairaaloissa kuin hallinnossakin työskenteleville. Tapahtuma koostuu interaktiivisista luennoista ja moniammatillisista workshopeista. Vuonna 2024 tapahtuman teemana oli suuronnettomuustilanteisiin varautuminen kansallisella tasolla sekä pelastus- että sote-ammattilaisen yksilöllisestä näkökulmasta. (FinnEM2024.) LABlanssi-hankkeen asiantuntijoista konferenssiin osallistui LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksiköstä 4 ensihoidon lehtoria sekä projektipäällikkö ja lisäksi EKHVAn kehittäjäensihoitaja.

[Alt-teksti: suuri punakeltainen ambulanssiauto sisällä suuressa messuhallissa.]
Kuva 1. LABlanssi esillä messuhallissa. (Kuva: Anssi Välimaa)

Tapahtuman luonne oli vahvasti moniammatillinen, sillä paikalla oli lähes 400 osallistujaa niin alan oppilaitoksista, hyvinvointialueilta, pelastustoimesta kuin alan teknologiatoimijoista. Tiimityö, yhteistyö akuutisti sairastuneen potilaan hoitoon osallistuvien toimijoiden välillä, tiedonvaihto sekä inhimillinen kohtaaminen ja johtaminen korostuivat tapahtuman puheenvuoroissa ja luennoissa.

LABlanssi-toimintamallille oppia ja näkyvyyttä

FinnEM-konferensseihin kuuluu oleellisena osana runsaiden ja monipuolisten asiantuntijaluentojen lisäksi laaja tarjonta erilaisia workshopeja.  LABlanssin asiantuntijat osallistuivat muun muassa kylki- ja kaulavammojen sekä hapettumishäiriöiden hoidon työpajoihin. Lisäksi kahden LABlanssin asiantuntijan sekä EKHVAn ensihoitajan toimesta järjestettiin simulaatio-workshop suuronnettomuustilanteesta. Tähän linja-auto-onnettomuutta simuloivaan työpajaan osallistui myös osaava joukko LAB-ammattikorkeakoulun ensihoidon opiskelijoita.

[Alt-teksti: linja-auto ja sen vieressä ambulanssi ulkona rakennusten vieressä, linja-auton luona pelastushenkilöitä.]
Kuva 2. LAB-ammattikorkeakoulun järjestämä suuronnettomuussimulaatio. (Kuva: Anssi Välimaa)

Itse LABlanssi eli EK323-ambulanssi oli näyttävästi esillä messuhallissa ja sai paikalle paljon toiminnasta kiinnostuneita. Erityisesti opiskelijoiden kokemukset, opettajien työelämäjaksojen vaikutukset, käytännön yhteistyön toteutuksen tavat, yksikön tehtävämäärät  ja -tyypit sekä koetut LABlanssi-mallin hyödyt kiinnostivat yleisöä ja herättivät keskustelua. FinnEM2024-konferenssi oli hieno mahdollisuus LABlanssi-tiimille viestiä kokemuksista, oppia uutta ja kohdata alan toimijoita kautta maan.

Kirjoittaja

Kaisa Seppänen on LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija, joka toimii LABlanssi-hankkeessa (LAB 2024) projektipäällikkönä.

Lähteet

FinnEM2024. Tapahtuman verkkosivut. Viitattu 9.4.2024. Saatavissa https://www.finnem2024.fi/

LAB. 2024. LABlanssi ‒ Etelä-Karjalan ensihoidon oppimisympäristö. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 9.4.2024. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/lablanssi-etela-karjalan-ensihoidon-oppimisymparisto