Kaksi lukiolaisnuorten ryhmää osallistui Liiketoimintaa lähiluonnosta -hankkeen työpajaan osana Myrskyn armoilla -tiedetapahtumaa Lahdessa. Lukiolaiset innovoivat työpajassa uusia luontolähtöisiä tuotteita ja palveluja.
Lahden JunnuYliopiston järjestämässä tapahtumassa fiktiivinen Poukaman kaupunki oli kriisitilassa rajuilman jäljiltä, ja tilannetta ratkomaan saapuivat lukion kakkosluokkalaiset. Monitieteinen suurtapahtuma sisälsi yli 20 erilaista työpajaa. Samalla lukiolaiset pääsivät tutustumaan monipuolisesti eri tieteenaloihin, korkeakouluopiskelijoihin ja -opettajiin sekä Niemen kampukseen (Lahden kaupunki 2025).
Tarinan mukaan Voimavaroja luonnosta -työpajaan osallistuneet nuoret olivat säästyneet myrskyn tuhoilta, mutta jääneet vuorokaudeksi jumiin läheiselle saarelle. Saaren leirikeskuksesta löytyi ruokaa, juomaa, majoitustilat ja -varusteet sekä erilaisia välineitä luontoaktiviteetteihin. Nuoret pystyivät siten keskittymään henkisten voimavarojen keräämiseen luonnon keskellä.
![[Alt-teksti: Tabletin näytöllä kuva nuorten suunnitteleman luontoaktiviteettopäivän sisällöstä.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/04/146_Lukiolaisnuoret-innovoimassa-luontolahtoisia-tuotteita_1-1024x592.jpg)
Matalan kynnyksen kalastusretkestä suureen seikkailuun
Työpajassa nuoret pohtivat ensin, mikä luonnossa lisää heidän hyvinvointiaan. Seuraavaksi he suunnittelivat pienryhmissä unelmiensa luontoaktiviteettipäivän saarella, mistä edettiin tuotekuvauksen ja markkinointimateriaalin työstämiseen. Nuoret saivat halutessaan hyödyntää tekoälyä mainoksen luomisessa.
Lukiolaisten ideoimat tuotteet sisälsivät monia perinteisiä luontoaktiviteetteja – kalastusta, patikointia, lintujen bongaamista, veneilyä, melontaa, uintia, ulkopelien pelaamista ja marjastusta. Myös aarteen etsintää, kiipeilyä, snorklausta, suppailua, nuotiolla musisointia ja tanssimista sekä riippumatolla yöpymistä sisältyi aktiviteetteihin. Lettuja ja muita herkkuja kuvailtiin valmistettavan nuotiolla. Tuotekuvauksissa mainostettiin luonnon rauhaa ja hiljaisuutta, upeita maisemia, kirkkaita vesiä, auringonlaskuja ja tähtitaivasta. Luontoaktiviteettipäiviä suunniteltiin eri-ikäisille, erityisesti lapsille ja nuorille.
Työpajan perusteella nuoria näyttävät kiinnostavan samankaltaiset luontoaktiviteetit ja -kokemukset kuin vanhempiakin. Suomessa on keskusteltu lasten ja nuorten luonnossa vieraantumisesta, mutta valtakunnallisen Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen (Puhakka ym. 2023) mukaan 90 prosenttia 7–29-vuotiaista lapsista ja nuorista liikkuu luonnossa – tytöistä hieman useampi kuin pojista.
Vapaa-aikatutkimuksen (Puhakka ym. 2023) perusteella lasten ja nuorten luontoyhteys on Suomessa yhä verrattain vahva, ja suosittuja ulkoiluympäristöjä ovat esimerkiksi lähimetsät ja vesiympäristöt. Teini-iässä erityisesti osalla pojista luonnossa liikkuminen ja luontoyhteys notkahtavat, mutta vahvistuvat jälleen aikuisina. Nuorten luontoyhteyttä voidaan tukea tekemällä heille tutuksi erilaisia luontoympäristöjä (esim. Puhakka 2025).
![[Alt-teksti: Nuorten piirtämä juliste saariseikkailupäivästä, joka sisältää kiipeilyä ja snorklausta sekä ruokailun.]](https://blogit.lab.fi/labfocus/wp-content/uploads/sites/8/2025/04/146_Lukiolaisnuoret-innovoimassa-luontolahtoisia-tuotteita_2-1024x585.jpg)
Voimavaroja luonnosta -työpajan järjestivät Liiketoimintaa lähiluonnosta -hankkeen toteuttajat Helsingin yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu. Kaksivuotisessa hankkeessa (EAKR) innovoidaan päijäthämäläisten yritysten kanssa lähi- ja kaupunkiluontoympäristöihin uusia luontolähtöisiä palveluja ja tuotteita, joiden perustana ovat paitsi asiakkaiden tarpeet myös tutkimusnäyttö luonnon hyvinvointi- ja terveyshyödyistä (LAB 2025).
Hankkeen osallistavissa kehittämistyöpajoissa kartoitetaan sekä asiakkaiden – paikallisten asukkaiden ja kansainvälisten vieraiden – että kuntien edustajien näkemyksiä luontolähtöisistä palveluista ja tuotteista. Lahti Living Lab -konseptin alla toteutettavat työpajat perustuvat käyttäjälähtöiseen kehitykseen (Lahden Yliopistokampus 2025). Työpajojen perusteella tunnistetaan lähi- ja kaupunkiluontoympäristöjen mahdollisuuksia ja kehittämistarpeita liiketoiminnan edistämiseksi.
Kirjoittaja
Riikka Puhakka (dosentti, FT) työskentelee TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointiyksikössä ja toimii projektipäällikkönä Liiketoimintaa lähiluonnosta -hankkeessa.

Lähteet
LAB. 2025. Liiketoimintaa lähiluonnosta -hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 7.4.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/liiketoimintaa-lahiluonnosta
Lahden kaupunki. 2025. Lukion kakkosluokkalaiset ratkovat ympäristökriisiä monialaisena yhteistyönä. Viitattu 10.4.2025. Saatavissa https://www.lahti.fi/uutiset/lukion-kakkosluokkalaiset-ratkovat-ymparistokriisia-monialaisena-yhteistyona/
Lahden Yliopistokampus. 2025. Lahti Living Lab. Viitattu 7.4.2025. Saatavissa https://lahdenyliopistokampus.fi/11713-2/
Puhakka, R. 2025. Potential of location-based games in increasing adolescents’ well-being and connection with nature. Annals of Leisure Research. Viitattu 7.4.2025. Saatavissa https://doi.org/10.1080/11745398.2025.2467933
Puhakka, R., Ojala, A., Neuvonen, M. & Manner, J. 2023. Lasten ja nuorten luonnossa virkistäytyminen ja yhteys luontoon. Teoksessa Aapola-Kari, S. (toim.). Vaihteleva vapaa-aika. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2022. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valtion nuorisoneuvosto, Valtion liikuntaneuvosto & Nuorisotutkimusverkosto. 141–159. Viitattu 7.4.2025. Saatavissa https://tietoanuorista.fi/julkaisut/lasten-ja-nuorten-vapaa-aikatutkimus-2022/