Moninaisuuskävelyllä SSYK:n koulutuspäivillä

Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö, Mente, järjesti Suomen sosiaalipsykiatristen yhteisöjen keskusliiton (SSYK) koulutuspäivät Lahdessa, Malvassa, 15.‒16.11.2023. Menossa mukana oli Siivittämö-hankkeen (LAB 2023) tiimi, johon kuului LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja kokemusasiantuntijoita. Toisena koulutuspäivänä hanketiimi toteutti moninaisuuskävelytyöpajan, jonka tarkoituksena oli herättää koulutuspäivän osallistujissa ajatuksia, tunteita ja toimintaa monimuotoisuuden nimissä.

Monimuotoisuus on meissä kaikissa

Vuorovaikutustaidoissa keskiössä on kyky ja halu vaihtaa ajatuksia, kokemuksia, mielipiteitä toisten kanssa sekä toimia yhdessä. Siinä tarvitaan myös empatiaa, joka on kykyä eläytyä toisen ihmisen tunteisiin ja mielentiloihin sekä nähdä asioita toisen näkökulmasta. Aloilla, joissa kohtaaminen on keskiössä, edellytetään ammattilaisilta kykyä kohdata ja käsitellä erilaisuutta (THL 2023). Edellytys hyviin vuorovaikutustaitoihin on hyvä itsetuntemus.

Monimuotoisuudella tarkoitetaan henkilöiden erilaisuutta esimerkiksi iän, sukupuolen, etnisen tai kansallisen taustan, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen, perhetilanteen, vammaisuuden, terveydentilan, työkyvyn, neurodiversiteetin, koulutustaustan, arvojen ja persoonallisuuden osalta (Työterveyslaitos 2023). Meillä kaikilla on lukemattomia ominaisuuksia sekä rooleja, ja moni meistä kuuluu eri ryhmiin. Ajatukset, tunteet ja toiminta ovat keskeisiä osa-alueita, kun puhutaan moninaisuudesta, ja niiden ymmärtäminen ja hallinta edistää avointa ja kunnioittavaa ilmapiiriä monimuotoisissa työ- ja muissa yhteisöissä.  

Moninaisuuskävelyllä

Siivittämö-tiimin työpajan lähtökohtana oli halu järjestää osallistujille luentojen vastapainoksi toiminnallinen työpaja. Moninaisuuskävelyn ideana oli tuoda esille ajatukset, tunteet ja toiminta.  Moninaisuuskävelyn suunnittelua tehtiin yhdessä Siivittämö-tiimin kanssa.  Tiimi päättyi kolmen rastin moninaisuuskävelyyn. Rastien aiheina olivat aivojumppa, hiljainen disco ja lennokkipaja. Aivojumpassa osallistujat tekivät jumppaharjoituksia, jotka aktivoivat aivojen vastakkaisia puolia. Hiljaisessa discossa osallistujat pääsivät vapautumaan tanssin keinoin. Lennokkipajassa valmistettujen lennokkien sisään kirjoitettiin jokin positiivinen lause. Lennokit lennätettiin ja osallistujat poimivat itselleen lennokin. Sisällöt luettiin ääneen, ja tämä osoittautui hymyjä tuottavaksi hetkeksi.

Jokaisen rastin jälkeen osallistujat merkitsivät moninaisuusjulisteeseen sydäntarralla, mitä osa-aluetta rasti heissä herätti; ajatuksia, tunteita vai toimintaa tai kaikkia näistä (kuva 1). Tämä moninaisuuskävelyn työpaja havainnollisti, miten moninaisesti me näemme ja koemme asioita.

Kuva 1. Moninaisuuskävelyn juliste. Vasemmalla hiljaisen discon ja oikella lennokkipajan herättämiä tuntemuksia ja kokemuksia. (Kuva: Taina Heininen-Reimi)

Moninaisuuskävelyn rastien toteuttamisesta vastasivat pääosin sosionomiopiskelijat ja kokemusasiantuntijat. Rastien toteuttamisessa tuli näkyväksi yhteinen vastuunkanto, sitoutuminen ja toisen tukeminen. Tiimi toimi moninaisuutta arvostaen ja toista ihmistä kunnioittaen.

Kirjoittajat

Taina Heininen-Reimi työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan lehtorina. Hän on myös Siivittämö-hankeen (LAB 2023) projektipäällikkö.

Mia Kröneck työskentelee LAB-ammarrikorkeakoulussa hoitotyön lehtorina ja Siivittämö-hankkeen asiantuntijana.

Lähteet

LAB. 2023. Siivittämö. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 28.11.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/siivittamo

THL. 2023. Stigma ja syrjintä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viitattu 28.11.23. Saatavissa https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/stigma-ja-syrjinta

Työterveyslaitos. 2023. Monimuotoisuus ja inklusiivisuus: mitä ja miksi. Viitattu 28.11.23. Saatavissa https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/monimuotoisuus-ja-inklusiivisuus-asiantuntijaorganisaatiossa/monimuotoisuus-ja-inklusiivisuus-mita-ja-miksi