Omat vahvuudet esiin

On tärkeää löytää itsestään osaamista, joka ei omassa työssä pakosti tule esiin. Voit olla vaikka hyvä piirtämään tai runoilemaan. Miten voisit hyödyntää näitä taitoja työssäsi? Ammattilaisena voit muokata työtäsi niin, että kädenjälkesi näkyy ja saat työhösi imua (Björkvist ym. 2019). Kaikki ovat hyviä jossain, eikä siihen ole tarvinnut saada mitään koulutusta. Vahvuuksien hyödyntäminen työelämän monipuolistamisessa on ensiarvoisen tärkeää. Se myös monialaistaa työelämää.

Viime vuosina on korostettu yhä enemmän yksilöllisten vahvuuksien tunnistamisen ja tukemisen merkitystä positiivisten vaikutusten tuottajana. Yksilön myönteiset käsitykset itsestä, omista kyvyistä ja mahdollisuuksistaan ovat tämän suuntauksen keskiössä. Vahvuuksille rakentuvan näkökulman perusajatus on, että jokaisella yksilöllä on resursseja, näkyvissä olevaa osaamista, kykyjä ja taitoja sekä kehittymässä olevaa potentiaalia, joita käyttöön ottamalla hän voi hyvin ja on tyytyväinen itseensä ja saavutuksiinsa. (Vuorinen 2015.)

Luovuudella lisää hyvinvointia

Jokaisella meistä on useita luonteenvahvuuksia. Vahvuudet kuvaavat meitä sellaisina kuin olemme omana itsenämme ja aidoimmillamme. Niiden tunnistamisella ja käyttämisellä on monia myönteisiä vaikutuksia hyvinvoinnille. Vahvuuksien hyödyntäminen rakentaa myönteistä kuvaa itsestä ja omista mahdollisuuksista. Ihmiset, jotka käyttävät vahvuuksiaan, ovat onnellisempia ja elinvoimaisempia. He ovat sitoutuneempia, saavuttavat tavoitteitaan helpommin ja kestävät vaikeuksia paremmin. (Björkvist ym. 2019) Omien vahvuuksien tunnistaminen on yhteydessä positiivisiin tulevaisuuden odotuksiin, jotka kohentavat itsearvostusta eli itsetuntoa, mikä puolestaan lisää yksilön hyvinvointia yleisesti elämän eri osa-alueilla. (Vuorinen 2015.)

Kuva 1. PARASTA ITÄÄ! -hankkeessa hyödynnettiin muun muassa vahvuuskortteja. (Kuva: Kirsi Kiiskinen)

Leikki herättää luovuuden valloilleen ja on täten myös aikuisille hyväksi. Kaikki ovat olleet joskus lapsia, ja leikki on lapsen työtä. Aikuiset voisivat joskus kaivaa legopalikat kaapista ja lähteä rakentelemaan kesken työpäivän vaikka ajatuksiamme omasta työstä. Aikuisten kannattaa leikkiä, koska se on hauskaa, sillä on lujittava vaikutus ystävyyssuhteisiin, se vahvistaa itsetuntemusta sekä avaa mielikuvitukselle uusia ovia. Parhaimmillaan leikkiminen on myös terapeuttista, luovuutta ruokkivaa sekä tunne- ja sosiaalisia taitoja kehittävää. (Vuosku 2020.)

PARASTA ITÄÄ! -hankkeen Innostu ilmiöistä -valmennuksessa on pyritty luovien menetelmien kautta herättämään valmennettavat huomaamaan omia vahvuuksiaan ja osaamistaan ns. ammattiminän ulkopuolelta. Esimerkiksi soittaminen, runon tekeminen ja Forum-teatteri ovat olleet keinoja, joilla valmennuksessa on saatu osallistujat hyppäämään ehkä ainakin aluksi omalle epämukavuusalueelleen. (PARASTA ITÄÄ! 2023)

Palautteen perusteella hyppy tuntemattomaan on ollut positiivinen kokemus, joka on monella avannut silmät omille piilokyvyille sekä myös kollegoiden osaamisen laajuudelle. Myös osallistujien työhyvinvointiin on pystytty vaikuttamaan myönteisesti, mikä isossa kuvassa on äärimmäisen tärkeää.

Kirjoittaja

Kirsi Kiiskinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-yksikössä TKI-asiantuntijana sekä PARASTA ITÄÄ! -hankkeen projektipäällikkönä.

Lähteet

Björkvist, T., Heimonen, SL. & Rasanen, L. 2019. Tunnista vahvuudet – itsestä ja toisista. Terveydenhoitaja 7/2019. 12–13. Viitattu 27.6.2023. Saatavissa https://www.ikainstituutti.fi/content/uploads/2020/01/Tunnista-vahvuudet-itsest%C3%A4-ja-toisista.pdf

LAB. 2023. PARASTA ITÄÄ – ylialueellisella yhteistyöllä hyvinvointia. Hanke. Viitattu 29.6.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/parasta-itaa-ylialueellisella-yhteistyolla-hyvinvointia

PARASTA ITÄÄ! 2023. Innostu ilmiöistä -valmennus. Viitattu 27.6.2023. Saatavissa https://parastaitaa.fi/innostu-ilmiosta/

Vuorinen, K. 2015. Vahvuuksilla voimaa -interventiot. kaisavuorinen.com. Viitattu 22.6.2023. Saatavissa https://kaisavuorinen.com/positiivinen-pedagogiikka/vahvuuksilla-voimaa-interventio/

Vuosku, M. & Siili, A. 2020. Aikuisten leikkikirja. Jyväskylä: Tuuma-kustannus.