Oppeja yhteiskurssista Saksanmaalta

Kansainvälisen korkeakouluyhteistyön ja kotimaisten yritysten palvelemisen yhteensovittaminen on aina oma haasteensa. LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikkö on onnistunut luomaan yhteiskurssimallin saksalaisen Würzburgin ammattikorkeakoulun kanssa yhdistäen elinkeinoelämän palvelemisen kansainväliseen yhteistyöhön. LAB ja Würzburg ovat kolme kertaa järjestäneet yhteiskurssin, joka sisältää opiskelijavierailut molempiin oppilaitoksiin yhdistäen projektityöt sekä suomalaisille että saksalaisille yrityksille. Seuraavassa hieman oppeja sekä kokemuksia opintojaksojen järjestämisen näkökulmasta.

Tunnustelut

Yhteisen sisällön luominen niin, että sisältö palvelee molempien oppilaitosten tutkintorakennetta, on tärkeä tunnistaa heti alkuvaiheessa, ja yhteiskurssi onkin hyvä sijoittaa vapaasti valittaviin opintojaksoihin, mikäli mahdollista. Kumppaneiden kiinnostusta tiedustellessa on hyvä löytää profiililtaan samankaltaisia oppilaitoksia. Würzburgin ammattikorkeakoulu opettaa sähköistä liiketoimintaa sekä käytettävyyttä, jolloin yhteiset intressit ja tekijät löytyivät LABin puolelta helposti liiketoimintayksikön UX-puolen opettajien puolelta.

Vastuut

Vastuut on hyvä jakaa mahdollisimman tasaisesti. Missään vaiheessa ei kumpikaan oppilaitos ole ollut päävetäjä, vaan suunnittelut ja työkuormat on jaettu mahdollisimman tasaisesti. Oppilaitokset toimittavat saman määrän opiskelijoita sekä case-yrityksiä, molemmissa oppilaitoksissa vieraillaan, ja vastaanottava oppilaitos huolehtii aina isännöinnistä/emännöinnistä.

Matkaan!

Varsinainen rahoitus opiskelijoiden matkustamiseen on hoidettu esimerkiksi Erasmus+ -ohjelmasta tai Otsakorven säätiön avustuksen turvin. Käytännön matkajärjestelyiden kanssa on kokeiltu kahdenlaista toimintatapaa. Alkuvaiheessa LABin henkilökunta huolehti opiskelijoiden matkalipuista ja toimi eräänlaisena matkanjohtajana pitäen huolta, että koko opiskelijaporukka löytää tiensä Lappeenrannan rautatieasemalle ja sitä kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle, Frankfurtiin, ja lopulta Deutsche Bahnin junalla Würzburgiin.

Opettajien kesken tämäntyyppinen järjestely koettiin melko kuluttavaksi osan opiskelijoista halutessa jäädä Würzburgiin matkan päätyttyä, osan tullessa Helsinki-Vantaalle jo etukäteen tai omilla kyydeillä. Näin viimeisimmällä kerralla päätettiin kokeilla järjestelyä, jossa opiskelijat varasivat itsenäisesti kaikki matkansa. Ainoa sopimus oli, että tapaisimme tiistaiaamuna Würzburgin amk:n ala-aulassa kello 8:30. Tiiviin WhatsApp-ryhmän ja hyvän ryhmäyttämisen ansiosta itsenäinen matkustaminen koettiin huomattavasti miellyttävämpänä kokemuksena, ja näin aiotaan jatkaa myös tulevaisuudessa.

[Alt-teksti: mieshenkilö runsaasti koristellussa, arvokkaannäköisessä palatsiympäristössä.]
Kuva 1. Artikkelin kirjoittaja Würzburgin Residence-palatsissa, joka on UNESCOn suojelukohde. (Kuva: Jaani Väisänen)

Saunaan!

Viimeisimpänä oppina tällaisten opintojaksojen jatkuvuudelle on tarjota vieraille hyvä kokemus, jotta he haluavat tulla uudelleen ja olla yhteistyössä toisenkin kerran. Syysillassa tarjotut rantasaunat Saimaan rannalla sekä Würzburgin joulumarkkinoilla juodut paikalliset hehkuviinit takaavat sen, että vastaava kokonaisuus järjestetään myös vuonna 2024.

Kirjoittaja

Jaani Väisänen, FT, työskentelee yliopettajana LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä.