Palkintojen jakoa ajatuksella – Roskasta palkinnoksi

Oletko miettinyt, mistä urheilupalkinnot valmistetaan? Mitä jos vastaus olisi: tapahtumista syntyvästä jätteestä? Vaikuttaisiko se mielipiteeseesi? Mitä miettisit, jos saamasi palkinto olisi tarkoitettu kierrätettäväksi vielä uudestaan jossain vaiheessa? Lähdimme selvittämään vastauksia näihin kysymyksiin suunnitellessamme mitaleja ja pokaaleja 2nd Round – jätelavalta palkintovitriiniin -hankkeessa. 

Kuva 1: Projektin aikana toteutettiin paljon prototyyppejä, joiden avulla testattiin erilaisten materiaalien yhdistelmiä. Kuva: Anu Juhola 

Palkintojen suunnittelu 

Lähdimme mukaan 2nd Round -hankkeeseen, jossa tehtävänä oli suunnitella kestävän kehityksen mukaisia palkintoja Lahdessa järjestettävään kansainväliseen urheilutapahtumaan. Hankkeen tavoitteena oli kehittää tapahtumista tulevalle jätemateriaalille uusi elämä palkintoina ja tapahtumissa käytettävinä pientuotteina. 

Pääkohderyhmä palkinnoille oli sekä Suomesta että ulkomailta saapuvat urheilijat. Halusimme tuoda urheilutapahtuman brändin lisäksi esille lahtelaisuutta tuotteiden materiaalivalinnoissa ja muotoilussa. 

Tekemisessämme huomioimme WCEF-tapahtumakonseptin (World Circular Economy Forum) asettamat periaatteet. Niistä keskityimme yhteen, minkä mukaan tapahtumasuunnittelussa tulisi muistaa kiertotalouden pitäminen mielessä käyttämällä kierrätettäviä materiaaleja (Mediatalo Keskisuomalainen 2020). 

Kuva 2: Purettavan rakenteen ansiosta palkintoihin voi vaihtaa tekstilaatan ja logon, jolloin tapahtumista ylijääneitä runkoja voi käyttää uudestaan. Kuva: Anu Juhola

Kierrätetty, kierrätettävä 

Tuotetta muotoiltaessa huomioidaan tuotteen valmistusmenetelmät ja materiaalit. Näihin tekijöihin liittyvää suunnittelutyötä rajasi 2nd Round -hankkeen vaatimus siitä, että tuotteet oli valmistettava kierrätetystä materiaalista. 

Valitsimme materiaaliksi puun, metallin ja muovin niiden laajojen käyttömahdollisuuksien vuoksi. Näitä materiaaleja voidaan myös kierrättää ja uudelleen käyttää suhteellisen hyvin. Kaikkia valitsemiamme materiaaleja saa ylijäämä- ja uusiomateriaaleina. Puun valinta loi palkintoon myös arvokkuutta muistuttamalla Lahden historiasta puuseppäkaupunkina. 

Taustatutkimuksen, luonnostelun ja testauksen tuloksena syntyi konsepti kierrätetyistä materiaaleista valmistetuista palkinnoista, jotka voisi elinkaarensa päässä kierrättää helposti uudelleen. Palkintoihin voi vaihtaa vuosilukulaatat tai kierrättää koko palkinnon. Tämä hyödyttää erityisesti palkintoja jakavaa tahoa, koska ylimääräiset palkinnot saadaan takaisin kiertoon. Palkinnoissa itsessään on kierrätysohje, jotta kuka tahansa voi löytää tiedon palkintojen kierrätettävyydestä. 

Tulevaisuuksien normi 

Valmistimme pokaaleista mallikappaleita 3D-tulostuksen avulla. Samalla kokeilimme käytännössä, miten pokaalien tuottaminen onnistuisi piensarjatuotantona. Kokeilimme myös muutamia erilaisia versioita prototyypeistä eri materiaaleja yhdistäen. 

Urheilutapahtuma ei toteutunut, joten teimme paikan päällä mielipiteiden tiedustelun sijaan nettikyselyn urheilun parissa toimiville. Kyselyä tukevana materiaalina hyödynnettiin hankkeessa toteutettua videota (Video 1), jossa esiteltiin palkintojen ominaisuuksia. Kävimme myös frisbeegolf-viikkokilpailun aikana haastattelemassa pelaajia. Kaiken kaikkiaan vastaanotto oli todella positiivinen. (Juhola ym. 2020.) 

Tavoitteemme on, että kierrätettävä palkinto olisi enemmin normi kuin poikkeus. Kokonaisuudessaan hanke toi kiertotalouden mukaisesti tuotetut tapahtumien pientuotteet lähemmäksi todellisuutta. 

Video 1: Palkintojen tarina (LAB 2020) 

Kirjoittajat 

Anu Juhola ja Vera Värn ovat työskennelleet 2nd Round -hankkeessa projektiassistentteina. Mukana projektissa on ollut myös Veena Koskinen. Kaikki kolme ovat LAB-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden muotoiluopiskelijoita (AMK). Tiimi on toiminut hankkeessa tuotettujen palkintojen suunnittelijoina. 

Lähteet 

Juhola, A. & Koskinen, V. & Värn, V. 2020. Kysely palkinnoista – yhteenveto 6/2020 – 7/2020. [Viitattu 28.9.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/sites/default/files/2020-09/Urheilijakyselyn%20tuloksista_0.pdf  

Mediatalo Keskisuomalainen. 2020. Sitran kiertotalousratkaisut kaikkien käyttöön – Suomen Olympiakomitea mukana kehitystyössä. [Viitattu 16.9.2020]. Saatavissa: https://shakerlehti.fi/artikkelit/sitran-kiertotalousratkaisut-kaikkien-kayttoon-suomen-olympiakomitea-mukana-kehitystyossa/ 

Linkit 

LAB. 2020. 2nd round – jätelavalta palkintovitriiniin. [Viitattu 16.9.2020]. Saatavissa: https://lab.fi/fi/projekti/2nd-round-jatelavalta-palkintovitriiniin 

Kuvat 

Kuva 1. Juhola, Anu. 2020. Liekki. 

Kuva 2. Juhola, Anu. 2020. Roihu.  

Videot 

Video 1. LAB. 2020. Palkintojen tarina. [Viitattu 22.9.2020]. Saatavissa: https://www.youtube.com/watch?v=c1ih70yil50&feature=emb_logo 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *