Persoonakortit työpajan selkärankana 

Yhteinen yhteisöllisyys palveluasumisessa -työpajassa keskusteltiin yhteisöllisyydestä osana palvelukodin arkea. Työpajan tehtävässä haluttiin nostaa esimerkein esiin erilaisia ihmisiä, jotka muuttavat palvelukotiin. Tämän lisäksi haluttiin osallistujien miettivän, miten he näkevät muutostilanteen, kun jotkut yhteisön jäsenistä muuttavat pois.  

Persoonakortit neljästä persoonasta sekä kaksi persoonaa keskellä ilman korttia. Persoonien lisäksi kortilla ikoneita, jotka kertovat persoonan aktiivisuudesta, harrastuksista ja teknologiaosaamisesta.
Kuva 1. Persoonakortteja, joiden avulla keskustelu aloitettiin. (Kuva: Sini Roine)

Opiskelijoiden töiden hyödyntäminen 

Kestävän palveluasumisen ekosysteemi, KEKO –hanke toteutti marraskuussa Yhteinen yhteisöllisyys palveluasumisessa -työpajapäivän. Päivän aloitti Riitta Birck, yhteisöpedagogi, joka kertoi yhteisöllisyyden rakentamisen periaatteista osallistujille. Luennon jälkeen siirryttiin työpajaosuuteen. 

KEKO-hanke on tehnyt yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Hanke on antanut toimeksiantoja kursseille, joissa on tutkittu palveluasumista ja luotu konsepteja tulevaisuuden palveluasumisesta. Opiskelijat ovat hyödyntäneet palvelumuotoilun menetelmiä töissään ja toteuttaneet haastatteluiden perusteella muun muassa käyttäjäprofiileja ja -persoonia palvelukotiin muuttavista tai siellä asuvista henkilöistä. Profiileja ja persoonia käytetään muotoilutyössä hyödyksi, jotta saadaan paras mahdollinen käyttäjäkokemus kohderyhmälle. (Kallio & Mäkinen 2022.) Työpajan fasilitoija, eli työpajan ohjaaja, pystyi hyödyntämään opiskelijoiden persoonia. Fasilitoija valitsi sopivimmat persoonat työpajan tehtävään. 

Persoonakorttien hyödyntäminen 

Persoonakorttien avulla työpajassa päästiin nopeasti keskustelun alkuun. Yksi otti kortin käteensä ja muut kertoivat, mitä tästä henkilöstä tuli mieleen. Persoonakortti asetettiin seinälle, johon kirjattiin ajatuksia. Työpajan alussa persoonia oli neljä, kolme yksittäistä henkilöä ja yksi pariskunta. Keskustelu aloitettiin teemalla, miten yhteisöllisyyttä luodaan ja miten sitä pidetään yllä. Työpajaan tuotiin muutostilanne, jossa yksi henkilö ja pariskunta vaihtuivat uusiin asukkaisiin. Keskustelua jatkettiin, miten muutostilanne vaikuttaa yhteisöllisyyteen. Persoonien tarkoituksena oli etäännyttää keskustelu itsestä pois. Työpajaan osallistui niin senioreita, hoitohenkilökuntaa kuin palvelukodin rakennuttajia. Työpajassa ei ollut tarkoitus kertoa suoraan itsestään, vaan oli mahdollista samaistua persooniin ja tuoda heidän kokemuksiaan esille. 

Valkotaulu, jolla persoonakortit sekä post it -lappuja, joissa kirjoitusta. Oikealla KEKO-hankkeen juliste.
Kuva 2. Työpajan ajatuksia kerättiin seinälle persoonakorttien ympärille.  (Kuva: Sini Roine)

Uusia havaintoja 

Työpajassa keskustelu sujui luontevasti. Persoonien avulla osallistujat pystyivät luomaan jokaisesta hahmosta yksilön, joka toimii yhteisön jäsenenä. Työpajan tehtävän laatijalle oli mielekästä, kun osallistujat antoivat henkilöille täysin erilaisia rooleja, mitä hän oli itse luonut mielessään.  

Hanketiimi analysoi työpajan tuloksia. Tuloksissa analysoidaan sekä yksittäisen ryhmän ajatuksia että verrataan kahden eri ryhmän keskusteluja toisiinsa. Työpajan tulokset tullaan julkaisemaan KEKO-hankkeen virallisessa julkaisussa, joka ilmestyy vuoden 2023 aikana.  

Kirjoittaja

Sini Roine työskentelee projektisuunnittelijana LAB-ammattikorkeakoulun Kestävän palveluasumisen ekosysteemi –hankkeessa ja oli laatimassa Yhteinen yhteisöllisyys palveluasumisessa –tilaisuuden työpajatehtäviä.  

Lähteet

Kallio, O. & Mäkinen, M. 2022. Sisustusarkkitehtuurin ja palvelumuotoilun kohtaaminen. LAB Focus. Viitattu 28.11.2022. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/sisustusarkkitehtuurin-ja-palvelumuotoilun-kohtaaminen/ 

Linkit

Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. 2022. Kestävän palveluasumisen ekosysteemi -KEKO. Viitattu 19.12.2022. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/kestavan-palveluasumisen-ekosysteemi-keko

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *