Esteettömien luontopalvelujen muotoilu

Esteettömien luontopalvelujen muotoilussa palvelujen käyttäjän tulee olla keskiössä. Suunnittelua ei tehdä ylhäältä alaspäin vaan hyödyntäen kokemusasiantuntijoita prosessin kaikissa vaiheissa. LAB-ammattikorkeakoulun Luonnon lumoa kaikille (LuLu) -hankkeessa tätä on käytännössä toteutettu järjestämällä työpajoja ja testaamalla luontokohteiden esteettömyyttä erilaisilla apuvälineillä. 

LuLu-hankkeella on ollut useita työharjoittelijoita sekä sosiaali- ja terveysalalta että LAB Muotoiluinstituutista. Opiskelijat ovat toteuttaneet hankkeen pilottikohteissa mm.  esteettömyyskartoitusta, palvelumuotoilua, työpajoja sekä graafista suunnittelua. Osaavat ja motivoituneet opiskelijat ovat tehneet merkittävää työtä Etelä-Karjalan esteettömien luontopalvelujen kehittämisessä. 

Hankkeen pilottiprojekteja on dokumentoitu sarjakuvan muodossa. Hanketta edustava karhuhahmo raportoi sarjakuvissa perinteisten TV-uutisten hengessä kameralle, mitä kohteessa on hankkeen aikana tapahtunut. Hankkeen pilottiprojekteja esiteltiin myös näyttelyssä LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella 14.–23.11.2022. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu mikrofoniin. Lintuhahmo kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu ja lintu seisovat lammen rannalla ja heillä on käsissään ison palapelin palat. Maassa on lisää paloja. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään viemme katsojamme metsäretkelle Oronmyllylle.” Toisessa ruudussa karhu seisoo sillalla, jonka alla vesi virtaa kovaa vauhtia. Karhu sanoo: ”Tänne on kaikkien helppo tulla tarkan ennakkotiedon avulla kuuntelemaan kosken kohinaa...” Kolmannessa ruudussa karhu halaa puuta luontopolulla metsässä. Karhun vieressä on opaskyltti. Karhu sanoo: ”...ja antaa kuvitetun kartan ja tarinan opastaa sukellukselle metsän siimekseen.”
Kuva 1. Oronmyllyn loma- ja kurssikeskuksen helppokulkuisella reitillä kävijä kutsutaan kokemaan metsä kaikilla aisteillaan. LuLu-hanke on ideoinut reitille luontoelämyksiä ja viestintää. (Kuva: Kaisa Leka)

Testattua tietoa ja tarinoita 

Oronmyllyn loma- ja kurssikeskus sijaitsee Parikkalassa E10-kaukovaellusreitin varrella. Vanhan myllyn ympärille rakentuneessa keskuksessa tunnelma on kodikkaan rauhallinen. LuLu-hankkeen työharjoittelijat ideoivat Oronmyllyn lammen ympäristössä kulkevalle luontoreitille elämyksellisiä aktiviteetteja lapsille ja isovanhemmille. Käyttäjille järjestettiin heinäkuussa 2021 testipäivä, jonka osallistujien kokemuksia dokumentoitiin haastatteluilla ja kuvilla. Kerätyn materiaalin pohjalta luotiin palvelumuotoilun keinoin käyttäjäprofiileja, joiden avulla Oronmylly voi tavoittaa uusia asiakkaita. 

Vierailijoita varten toteutettiin tarinallinen, kuvitettu kartta, jossa eläinhahmot seikkailevat Oronmyllyn maisemissa. Kartalla on myös tarkka tekstimuotoinen kuvaus luontoreitistä ennakkotietona niille kävijöille, jotka pohtivat, sopiiko reitti heille. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu mikrofoniin. Lintuhahmo kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu ja lintu seisovat rakennuksen edessä. Heidän vieressään jalkakäytävällä on leveä punainen viiva. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään pääuutisemme on Savitaipaleen ikäystävällisen reitin kehittäminen.” Toisessa ruudussa karhu kävelee sorapäällysteistä polkua puistossa. Karhulla on kaulassaan mittanauha ja kädessään vatupassi. Karhun takana on opastaulu, jossa on suurikokoinen kartta. Karhu sanoo: ”LABin reippaat opiskelijat ovat tehneet reitille esteettömyyskartoituksen, ideoineet aktiviteetteja ja tunnuksen sekä hienot opasteet.” Kolmannessa ruudussa karhu makaa penkillä puistossa kädessään kahvikuppi. Penkissä on samanlainen lintukuvio kuin edellisen ruudun kartalla. Taivaalla lentää lintu. Karhu sanoo: ”Eikä lepäilyäkään ole unohdettu!”
Kuva 2. LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat olleet tiiviisti mukana kehittämässä Savitaipaleen ikäystävällistä reittiä, joka on kerännyt paljon huomiota mediassa. (Kuva: Kaisa Leka)

Näkyvyyttä maastossa ja mediassa 

LuLu-hanke, Eksote ja Savitaipaleen kunta kehittivät yhteistyössä ikäystävällisen reitin Savitaipaleen keskustaan. Reitti kulkee sekä taajamaympäristössä että puistossa veden äärellä, ja olennaiseksi kysymykseksi muotoiluprosessissa nousi, miten reitistä voisi luoda yhtenäisen kokonaisuuden opasteiden avulla. 

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät reitille esteettömyyskartoituksen, loivat reitille tunnuksen ja teeman ja toteuttivat yksityiskohtaiset opastaulut, joiden avulla reittiä on helppo seurata. Opiskelijoiden idea maahan, ulkokalusteisiin ja opasteisiin maalattavista lintutunnuksista muuntautui lopulta asvalttiin maalatuksi pinkiksi viivaksi, joka sai paljon positiivista näkyvyyttä. 

Sarjakuvan ensimmäisessä ruudussa karhuhahmo puhuu mikrofoniin. Karhu on laittamassa saunan uuniin puita taustallaan saunan lauteet. Karhu sanoo: ”LuLu-uutisista hyvää iltaa! Tänään olemme suorassa lähetyksessä Marjolassa Saimaan ympäröiminä.” 
Toisessa ruudussa karhu istuu nuotiolla keittämässä kahvia. Nuotion toisella puolella istuu lintuhahmo, joka kuvaa karhua TV-kameralla. Karhu sanoo: ”Tiesittekö, että täällä voi nauttia esteettömät nokipannukahvit Lappeenrannan keskustan tuntumassa?” Kolmannessa ruudussa karhu makaa sängyssä ruudullisen peiton alla. Sängyn vieressä on yöpöytä. Karhu sanoo: ”Sanon nyt siis ihan meidän kesken, että tänne kannattaa tulla ennen kuin massaturismi löytää Marjolan!”
Kuva 3. LuLu-hanke on osallistunut lappeenrantalaisen Loma- ja kokoushotelli Marjolan palvelujen ja markkinoinnin kehittämiseen. (Kuva: Kaisa Leka)

Työpajasta uusia ideoita

Loma- ja kokoushotelli Marjola tarjoaa esteettömiä palveluja Saimaan rannalla Lappeenrannassa. LuLu-hanke toteutti Marjolassa työpajan, jossa testattiin esteettömyyttä erilaisten käyttäjien näkökulmasta ja ideoitiin uusia palvelutuotteita sekä kohteen markkinointia. 

Kirjoittaja

Kaisa Leka on sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija, joka toimii LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa tuntiopettajana ja TKI-asiantuntijana.  

Linkit

Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. LULU – luonnon lumoa kaikille -hanke. Viitattu 11.12.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lulu-luonnon-lumoa-kaikille

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *