Positiivinen energia työssä

Työssä tarvitaan positiivista energiaa. Negatiiviset ajatukset leviävät herkästi työyhteisössä. Myös positiivisilla ajatuksilla on samanlainen vaikutus. Positiivisen energian tarve on tunnistettu työelämässä varsin hiljattain. Se on taitojen luokka, jota tarvitaan niin lähi-, hybridi- kuin etätyössäkin.

Robles (2012) on nimittänyt tätä taitoa aiemmin nimellä positiivinen asenne. Fletcher ja Thornton (2023) ovat yritysjohtajia haastateltuaan tulleet siihen tulokseen, että positiivinen asenne ei yksin riitä, vaan sen rinnalla tarvitaan työstä innostumista ja itsevarmuutta. Kun nämä asiat laitetaan yhteen, on lopputuloksena positiivista energiaa, jota eittämättä tarvitaan työelämässä.

Kuva 1. Positiivinen energia on tarttuvaa ja voimaannuttavaa. (geralt 2024)

Ystävällisyys ja hymy

Positiivinen energia on tärkeää, ja se voi vaikuttaa merkittävästi työilmapiiriin ja yhteistyöhön. Yksinkertaisin tapa aloittaa on olla ystävällinen ja hymyillä. Toisinaan tulee unohdettua, että töissä asiat riitelevät, eivät ihmiset. Eri mieltä oleminen saattaa johtaa epäystävälliseen käytökseen, mikä puolestaan levittää negatiivista energiaa. Vaikka jonkun kanssa olisi eri mieltä, pitää häneen silti suhtauta ystävällisesti. Tervehdi kollegoita hymyillen ja ole avoin kohtaamisille, vaikka hymyileminen saattaa suomalaiseen pirtaan tuntuakin hieman vieraalta.

Toinen tapa on antaa positiivista palautetta ja kannustaa muita. Kukapa ei halua kuulla kiitosta hyvin tehdystä työstä ja saada arvostusta. Parhaimmillaan kiittämisen, kannustamisen ja arvostamisen kulttuuri muodostaa positiivisen kehän, josta saa osansa myös itse.

Käytäväpuheissa on helppo ajautua osaksi negatiivista puhetta sekä huhujen ja ongelmiin keskittymisen verkostoa. Se kuitenkin levittää negatiivista ilmapiiriä. Negatiivisen puheen sijaan kannattaa nostaa esiin positiivisia asioita ja olla ratkaisukeskeinen.

Aktiivisuus ja avoimuus

On tärkeää olla aktiivinen osallistuja tiimin toiminnassa. Tapahtumiin osallistuminen rakentaa yhteyksiä myös etävuorovaikutuksessa, mikä puolestaan edistää ryhmän sisäistä koheesiota. Kun on avoin ja kuuntelee muita, tulee lopulta myös itse kuulluksi. Toisten ideoihin ja heidän työssään kohtaamiin ajankohtaisiin aiheisiin kannattaa suhtautua kiinnostuneesti. Se osoittaa kiinnostusta muiden työhön.

Kun tiimin toiminta on edennyt sujuvammalle asteelle, voi muille järjestää pieniä yllätyksiä. Tämän voi tehdä esimerkiksi tarjoamalla kahvia tai pientä välipalaa työkavereille. Pienilläkin asioilla voi olla yllättävän piristävä vaikutus päivälle.

Positiivisuus kannattaa aloittaa nyt

Positiivista energiaa tarvitaan myös etätyössä. Ehkä juuri nimenomaan siinä, koska yksinään keittiön pöydän ääressä työskentely voi muuten olla ankeuttavaa. Siksi kannattaa panostaa siihen, että ottaa etävuorovaikutukseen positiivisen asenteen, innostuu tekemisestään ja on myös itsevarma näiden asioiden eteenpäin viejä.

Kirjoittaja

Sami Heikkinen, FM, KTM, kehittää LAB-ammattikorkeakoulussa asiantuntijana Distance LAB -hankkeessa (LAB 2024) yritysten etävuorovaikutusosaamista.

Lähteet

Fletcher, S., & Thornton, K. R. 2023. The top 10 soft skills in business today compared to 2012. Business and Professional Communication Quarterly, 86(4), 411‒426.

geralt. 2024. Altmann, G. AI-luotu, ihmiset, harppaus, onnea. Pixabay. Viitattu 9.5.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/ai-luotu-ihmiset-harppaus-onnea-8605712

Robles, M. M. 2012. Executive perceptions of the top 10 soft skills needed in today’s workplace. Business Communication Quarterly, 75, 453–465. Viitattu 9.5.2024. Saatavissa  https://doi.org/10.1177/1080569912460400