Omasta intohimosta leipätyö

LAB Paja -hankkeessa ollaan kiinnostuneita innovaatioista ja uusien asioiden kokeilemisesta (LAB 2023). Innovaatiot ja kokeilut luovat uutta liiketoimintaa, ja tämä on koko LAB Paja -hankkeen perusta. Suunnitellessamme vierailua Rovaniemelle löysimme myös mielenkiintoisen paikallisen yrityksen, joka sopi hankkeemme teemaan. Vierailut uudenlaisen liiketoiminnan alkulähteillä, eli yrityksissä, antaa meille TKI-toimijoina uusia näkökulmia, joita voimme sitten kertoa eteenpäin yrityksille. Rovaniemellä tämä uudenlainen liiketoiminta löytyi Hanna Pilve-Salmisen Kauhun Galleriasta.

Miten uudenlainen konsepti lähti rakentumaan

Kauhun Galleria on haamupuisto ja taidemyymälä, joka on syntynyt vähän kuin vahingossa. Ensin syntyi kierrätystavarasta ja betonista tehty Manalan lautturi Salmisten mökin pihalle ystäväporukan avulla kesällä 2019. Tällöin jo Hannalla virisi jatko ideoita haamujen kehittämiseen. (Knuuttila 2019.) Saman vuoden syksyllä pariskunta muutti maalle ja seuraavana vuonna koronan vaikuttaessa meihin kaikkiin Hanna loi Koronahaamun sairaalasängylle kuvaamaan sen hetkisiä tunnelmia. (MTV Uutiset 2020.)

Vuonna 2021 Hannalla oli pihallaan useampia hahmoja keinumassa sekä pyöräilemässä, ja hän teki niitä tilaustöinä myös asiakkaille aina Amerikkaa myöden. Hanna myös maalaa kauhuteemaisia töitä, joita myydään sosiaalisen median kautta ympäri maailmaa. (Kuusisto 2021.)

Vuonna 2022 Hannalla oli jo haamupuisto, jonka hän avasi yleisölle, puistoon ei ollut pääsymaksua, mutta piha-ateljeesta saattoi ostaa Hannan töitä. (Koskinen 2022.)

Kuva 1. Omasta intohimosta leipätyö. (Kuva: Minna Tynkkynen)

Vierailu haamupuistoon

Vierailin LAB Pajan asiantuntijan Pasi Rantasen kanssa lokakuussa Kauhun Galleriassa. Pihalle meidät ohjasi pyöräilevä haamu tien laidassa, joten opasteet olivat hyvät. Hanna kierrätti meitä läpi puiston ja kertoi yrityksestään ja teoksistaan. Kaikkiin teoksiin Hanna on löytänyt kierrätettyä materiaalia suurimmaksi osaksi. (Pilve-Salminen.) Vierailumme aikana oli vielä aika valoisaa, mutta teokset olivat silti erittäin hyvin teemaan sopivia ja karmivuus tuli kyllä esiin valoisallakin. Puistosta löytyi niin kummitustaloa, ruumisvaunuja kuin moottoripyöräileviäkin haamuja. Puistosta löytyi myös laavu makkaranpaistolle ja pihasta kota sekä ateljee, jossa oli myynnissä niin haamuja, tauluja kuin lähestyvän halloweenin vuoksi myös halloween-aiheista taidetta. Allekirjoittaneenkin pihalle tuli seuraavalla viikolla postipakettina oma puolimetrinen haamu. (Tynkkynen 2023.)

Halloweenin lähestyessä Kauhun Galleriassa järjestettiin kummituskierroksia, teoksia oli valaistu, puistossa oli oikeita tulia sekä oheisohjelmaa. Saatavana oli myös pientä purtavaa ja lämmintä juotavaa. Näihin tapahtumiin oli myös pääsymaksu, eikä niitä suositeltu alle 12-vuotiaille.

Loppupäätelmä

Vaikka Kauhun Galleria sijaitsee 35 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta, on Hannalla suunnitelmia puiston käyttöön ympäri vuoden. Rovaniemen lentokentälle on lähtömme jälkeen tuloaulaan ilmestynyt parimetrinen Arhippa-haamu markkinoimaan puistoa, ja suunnitelmissa oli myös kuljetuspalvelu puistoon autottomille turisteille.

Kauhun Galleria ei ole millään muotoa klassinen, pysyviä puistoja ei muita ole Suomessa, mutta uskaliaasta kokeilusta tehdä intohimosta työtä se on klassinen esimerkki. Uskallusta heittäytyä koko päiväiseksi taiteilijaksi, vieläpä Suomessa suht erilaisella tyylillä vaatii heittäytymistä mukavuusalueen ulkopuolelle. Uudenlaisen konseptin kehittäminen ja sen jatkosuunnitelmat askel kerrallaan on toivottavasti avain menestykseen tulevaisuudessa ja antaa myös esimerkkiä muille heittäytyä kokeilemaan jotain ihan uutta liiketoimintaa. (Tynkkynen.)

Tällaiset esimerkit erilaisesta yrittäjyydestä ja rohkeudesta ovat hieno esimerkki jakaa Pajassa muillekin yrittäjille tulevaisuudessa innostamaan uusiin kokeiluihin ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Kirjoittaja

Minna Tynkkynen on LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija. Hän työskentelee LAB Pajan projektipäällikkönä ja työstää YAMK-opinnäytetyötä liiketoiminnan kehittämisestä ja johtamisesta.

Lähteet

Knuuttila, M. Iltalehti, 2019. Hannan kesäpäivien huvi räjäytti somen – Kuolema vaanii nyt mökkipihassa: ”Ehkä ihmiset ovat osanneet ottaa tämän huumorilla”. Iltalehti. Viitattu 14.10.2023. Saatavissa https://www.iltalehti.fi/tee-se-itse/a/e74cabc8-bb3b-46bb-9160-ccfbb83ddbd5

Koskinen, R. 2022. Hautausmaa omalla takapihalla. Rovaniemeläisessä kylässä on aina halloween. Yle.fi. Viitattu 14.10.2023. Saatavissa https://yle.fi/a/74-20002570

Kuusisto, A. 2021. Hanna Pilven leipätyönä on kauhutaide – rovaniemeläisiä kummituksia lähetetään jopa Yhdysvaltoihin. Lapin Kansa. Viitattu 14.10.2023. Saatavissa https://www.lapinkansa.fi/hanna-pilven-leipatyona-on-kauhutaide-rovaniemelai/3998332

LAB. 2023. LAB Paja II. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 12.12.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lab-paja-ii

MTV Uutiset. 2020. Muilla on pihoissaan puutarhatonttuja, Hannalla on Kuolema – supersuosittu taideteos sai rinnalleen ajankohtaisen kaverin: ”Tästä ei tietenkään kaikkien pidäkään tykätä”. Viitattu 14.10.2023. Saatavissa https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/muilla-on-pihoissaan-puutarhatonttuja-hannalla-on-kuolema-supersuosittu-taideteos-sai-rinnalleen-ajankohtaisen-kaverin-tasta-ei-tietenkaan-kaikkien-pidakaan-tykata/7793366#gs.0rr6z5 Luettu 14.10.2023

Pilve-Salminen, H. 2023. Vierailuemännöinti 19.10.2023. Rovaniemi.

Tynkkynen, M. 2023. Vierailu: Hanna Pilve-Art Kauhun Galleria muistiinpanot. 19.10.2023. Rovaniemi.