Pyöräilyn harrastussanasto yhdistää ja erottaa

Pyöräily on useimmille meistä varsin tuttu ja arkinen liikkumismuoto. Se on erinomaista kuntoliikuntaa ja ekologinen tapa siirtyä paikasta toiseen. Sähköpyörien yleistyminen on tehnyt lajista entistä aloittelijaystävällisemmän ja vähentänyt sen fyysisiä vaatimuksia. Moni kokonaan uusi harrastaja onkin sähköpyöräilyn kautta innostunut myös kurkistamaan hieman syvemmälle pyöräilyn ja pyöräilijöiden maailmaan.

Vaikka arkipyöräily olisikin sinulle hyvin tuttua, pyöräilyn harrastusgenreen tutustuminen saattaa tuoda eteen yllätyksiä ja joskus jopa pienimuotoisen kulttuurishokin. Luulit ehkä jo tuntevasi lajin, mutta huomaat, että sinulla on vaikeuksia ymmärtää siihen liittyviä käsitteitä. Mitä ihmettä ajokaverisi tarkoittaa, kun alkaa maastoretkellä puhua chicken linesta, north shoresta tai dropeista? Entä, miten tunkkaaminen ja käärmeenpuremat muka liittyvät pyöräilyyn? Läskipyörästä ehkä jo olet kuullut, mutta voisiko joku kertoa, mitä ovat hardtail, sinkula ja fiksi?

Teknisyyttä, fyysisyyttä ja fiilistä

Edellä mainitut esimerkit ovat vain pieni kurkistus pyöräilyn monivivahteisen harrastussanaston maailmaan. Jos haluat tutustua tähän sanastoon hieman tarkemmin, kannattaa vilkaista esimerkiksi Maastopyöräily.com: in harrastesanastoa (2022) tai tarttua alan kotimaiseen sanansaattajaan, Fillari-lehteen. Pikaisellakin analyysillä huomaat, että pyöräilijöiden kieleen mahtuu paljon erilaista pyöräilyn teknologiaan ja varusteisiin liittyviä erikoissanastoa, monia harrasteen fyysistä puolta ja pyörällä ajamista selittäviä ilmaisuja sekä joitakin pyöräilyn herättämää fiilistä kuvaavia ilmaisuja. 

[Alt-teksti: Urheiluvälinekauppa, jossa kymmeniä pyöriä. Mies esittelee kolmelle asiakkaalle rotevarenkaista maastopyörää.]
Kuva 1. Pyöräilyn harrastekielestä löytyy paljon pyöräilyn teknologiaa kuvaavaa sanastoa. Kuvassa Ski Out Biken esittelyssä Orbean täpäri eli täysjoustomaastopyörä. (Kuva: Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke)

LAB-ammattikorkeakoulun ja PHLU: n yhteisessä Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeessa (LAB  2022) fillarisanastoon ja sen käyttöön liittyviin haasteisiin sekä mahdollisuuksiin on törmätty muun muassa Päijät-Hämeen pyörämatkailuoppaan kokoamisen, kuvauskampanjan ja yritysyhteistyön yhteydessä. Välillä on tullut tarve popularisoida harrastekieltä, toisinaan taas olemme halunneet hakea siitä lisää väriä esimerkiksi markkinointiin ja viestintään.     

Kansainvälistä yhteisöllisyyttä

Tämän artikkelin alussa kerroin esimerkin tilanteesta, joissa pyöräilyn harrastuskieli saattaa kummastuttaa. Kun pääset sisään pyöräilyn maailmaan, huomaat, että varsin usein se myös yhdistää lajin harrastajia. Koska sanastosta suuri osa on universaalia, se toimii usein myös ulkomailla. Voit mennä mihin tahansa eurooppalaiseen bike parkiin ja alkaa puhua chicken linesta tai north shoresta ja varsin suurella todennäköisyydellä puhetoverisi tietää heti, mitä tarkoitat. Matkailussa pyöräilyn harrastekieli tavallaan luo kansainvälistä yhteisöllisyyttä, ainakin silloin kun puhutaan aktiivipyöräilijöille suunnatusta palveluympäristöstä.

[Alt-teksti: Lapin avaraan maastoon  rakennettu kurvikas pyöräilyväylä. Väylällä ajaa vauhdikkaasti nuori pyöräilijä maastopyörällään. Väylän vieressä seisoo poro.]
Kuva 2. Bike park on ympäristö, johon liittyy paljon keinotekoisia rakenteita kuvaavia erikoistermejä. Ylläs Bike Parkissa porotkin todennäköisesti ovat tutustuneet bermeihin eli kallistettuihin kurveihin. (Kuva: Päivi Tommola)

Alla kirjoittajan omin sanoin selitettyinä tekstissä esiintyvät erikoistermit:

  • Chicken line on jonkin vaativan kohteen ohittamiseksi maastopyöräilyreitillä rakennettu helpotettu ajolinja
  • North shore maastopyöräilyreitille rakennettu puinen ajosilta
  • Droppi keinotekoinen tai luonnollinen jyrkkä pudotus reitillä
  • Tunkkaaminen tarkoittaa pyörän taluttamista
  • Snake bite (käärmeenpurema) tarkoittaa rinnakkaista reikää sisärenkaassa, syntyy kun rengas kääntyy vannetta vasten ajettaessa terävän kulman yli
  • Hardtail  jäykkäperäinen maastopyörä
  • Sinkula 1- vaihteinen polkupyörä
  • Fiksi polkupyörä, jossa on kiinteät välitykset (kammet pyörivät aina, kun takarengas pyörii)

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen (LAB 2022) projektipäällikkönä.

Lähteet

LAB. 2022. Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke. Viitattu 07.09.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/pyoramatkailijan-paijat-hame

Maastopyöräily.com 2022. Sanasto. Viitattu 07.09.2022. Saatavissa https://maastopyoraily.com/sanasto/