Elintarvikeyrityksissä tehtävään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöhön on saatavilla alueellisesti ja kansallisesti monenlaisia avustuksia. Mutta miten tuen hakija tietää, mikä on juuri hänen yritykselleen ja suunnitellulle toiminnalle sopiva rahoitusvaihtoehto? Tämän kysymyksen äärelle kokoonnuttiin Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeen kutsumina LAB-ammattikorkeakoulun Food Pilot Plantin asiantuntijoiden ja rahoittajien edustajien voimin syyskuussa 2024 LABin showroomissa. Tähtäimessä oli keskittyä erityisesti elintarvikealan tuotekehitystyön rahoitusmahdollisuuksiin.
Linkki Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeen nettisivuille
Työpajan tavoitteena oli löytää tapoja, joilla TKI-toimijat yhdessä rahoittajien kanssa voivat kehittää alueen elintarvikealaa kohti kestävää ja kansainvälistä menestystä. Uudistumista vahvistava TKI-toiminta on yksi Päijät-Hämeen maakuntaohjelman toimenpiteistä, ja Ruoka ja juoma on nostettu yhdeksi maakunnan älykkään erikoistumisen strategian kärjistä (Päijät-Hämeen liitto 2021). Erityisesti elintarviketeollisuuden TKI-toiminnan edistäminen on siis maakuntastrategian ytimessä, ja keskeistä olisi saada alan yrityksiin levitettyä tietoa saatavilla olevista avustuksista.
Työpajaan päätettiin kutsua Päijät-Hämeen keskeiset rahoittajatahojen ja yrityskehittämisen edustajat. Paikalla oli neljän eri tahon edustajia esittelemässä oman organisaationsa tarjoamia rahoitustyökaluja ja tukia. Edustettuina olivat ELY-keskus, Ladec, Päijänne Leader ja Lahden kaupunki. Lisäksi ELY-keskuksen Matti Nykänen edusti Team Finland -verkostoa ja esitteli myös Business Finlandin tarjoamia rahoitusvaihtoehtoja. Esittelyjen lisäksi rahoittajatahojen kanssa käytiin läpi kolme erilaista case-esimerkkiä, joissa erityyppisille yrityksille ja hankkeille mietittiin sopivia rahoituskanavia.
Esitellyt toimijat pähkinänkuoressa
Ladec tarjoaa monipuolista neuvontaa kaikenlaisille yrityksille (aloittelevista yrittäjistä isoihin yrityksiin) ja auttaa oikeiden rahoituslähteiden ääreen.
TKI-toiminnan kehittämisseteli ”Lahden TKI-seteli” tarjoaa 5 000 euron tuen yritykselle. Yrityksen omavastuu on tuhat euroa. Tukea myönnetään alle 50 henkilöä työllistäville yrityksille, joiden kotipaikka ja toimipaikka on Lahti. (Venäläinen 2024.)
Linkki lisätietoihin Lahti-setelistä
Päijänne-Leader tarjoaa monipuolisia yritystukia aloittaville yrittäjille ja mikroyrityksille (korkeintaan 5 htv). Tuki voi kohdistua mm. liikeidean kokeiluun, ulkopuolisen asiantuntijapalvelun hankintaan, tuotekehitykseen tai vaikka tuotannon aloituksen investointikustannuksiin. Edellytyksenä on, että yrityksen kotipaikka tai toimipaikka on Lahden keskusta-alueen ulkopuolella maaseudulla. (Karhinen 2024.)
Linkki Päijänne-Leaderin verkkosivuille
ELY-keskus tukee investointien lisäksi maaseudun mikro- ja pienyritysten tuotteiden, palveluiden, tuotantomenetelmien, markkinoinnin, teknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen kehittämistä sekä muuta yritystoiminnan uudistumista edistävää kehittämistoimintaa 50 prosentin tuella 5 000–100 000 euron kustannusten puitteissa. Maataloustuotteiden jalostusta tai kaupanpitämistä harjoittaville yrityksille voidaan myöntää kehittämistukea vain tuettuina palveluina (50 %) enintään 100 000 euron kustannusten puitteissa. Myös keskisuuret yritykset voivat saada tukea ns. maksusetelityyppisen (voucher) kertakorvauksen muodossa. (Palvaila 2024.)
Linkki ELY-keskuksen verkkosivuille
Team Finland/Business Finland tarjoaa neuvontaa, rahoitusta ja verkostoja yrityksen eri vaiheisiin. Toiminnan teemana on kansainvälistymisen ja TKI-toiminnan tukeminen. Esimerkkinä BF-innovaatioseteli: 75 prosentin tuki innovaatio-osaamisen ostamiseen, max. 4500 €. (Nykänen 2024.)
Linkki Business Finlandin verkkosivuille
Oikea rahoituskanava löytyy tapauskohtaisesti
Rahoituksen saantiin ja lähteeseen vaikuttaa moni asia. Keskusteluissa nousivat esiin keskeisinä yrityksen koko ja sijainti sekä rahoituksen käyttökohde. Työpajan yhteenvetona todettiin, että rahoitusta kehitysprojekteille löytyy ja sitä halutaan saada yritysten käyttöön. Sopiva rahoittajataho löytyy, kun ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä esimerkiksi Ladeciin, jonka asiantuntijat osaavat ohjata oikean rahoittajan luo.
Kirjoittaja
Soila Saavala toimii laboratorioinsinöörinä LAB-ammattikorkeakoulun teknologiayksikön Food Pilot Plantissa. Hän on Päijät-Hämeen FoodHub -hankkeen projektipäällikkö.
Lähteet
Karhinen, J. 2024. Leader-yritystuet. Esitys Elintarvikealan tuotekehityspalvelujen rahoitusmahdollisuudet -työpajassa 10.9.2024.
Nykänen, M. 2024. Business Finland tutkimus ja kehitysrahoitus. Esitys Elintarvikealan tuotekehityspalvelujen rahoitusmahdollisuudet -työpajassa 10.9.2024.
Palvaila, K. 2024. Maaseudun yritysrahoitus EU:n maatalouspolitiikan rahoituskaudella 2023–2027. Esitys Elintarvikealan tuotekehityspalvelujen rahoitusmahdollisuudet -työpajassa 10.9.2024.
Päijät-Hämeen liitto. 2021. Päijät-Hämeen älykkään erikoistumisen strategia. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://paijat-hame.fi/wp-content/uploads/2022/01/030122_Alykkaan_erikoistumisen_strategia_karjet.pdf
Venäläinen, M. 2024. Lahden TKI-seteli. Esitys Elintarvikealan tuotekehityspalvelujen rahoitusmahdollisuudet -työpajassa 10.9.2024.
Linkit
Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. Päijät-Hämeen FoodHub. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/foodhub
Linkki 2. Ladec. Etusivu. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://www.ladec.fi/
Linkki 3. Ladec. Yrityspalveluseteli Lahti 2024. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://www.ladec.fi/toimivalle-yritykselle/yrityspalveluseteli-lahti-2024
Linkki 4. Päijänne-Leader. Etusivu. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa www.paijanne-leader.fi
Linkki 5. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. 2024. Maaseudun kehittäminen. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://www.ely-keskus.fi/maaseudun-kehittaminen
Linkki 6. Business Finland. Tutkimus- ja kehitysrahoitus. Viitattu 18.10.2024. Saatavissa https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus/tutkimus-ja-kehitysrahoitus