Etelä-Karjala tarvitsee lisää veto- ja pitovoimaa

Etelä-Karjalan yrittäjät ry järjesti jo perinteeksi muodostuneen alueellisen kunnallisjohdon seminaarin Rauhassa Holiday Club Saimaalla 15.4.2023. Paikalla oli suuri joukko Etelä-Karjalan vaikuttajia ja kuntien johtoa. Päivän ohjelma oli tiivis ja asiaa oli paljon. Yhteen kokoavana tiivistyksenä voisi todeta, että Etelä-Karjala tarvitsee niin veto- kuin pitovoimaakin tulevaisuuden osaajia säilyttääkseen.  Illalla järjestettiin vielä yrittäjägaala, jossa palkittiin alueen toimijoita ja yrittäjiä (Etelä-Karjalan yrittäjät 2023).

Seminaarissa pidettiin useita puheenvuoroja maakunnan tulevaisuuden näkymistä. Lappeenrannan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Tuomo Sallinen korosti toimintakulttuurillista muutosta. Se on tarpeen, jos tavoittelemme parempaa mainetta yritysbarometreissä. Tärkeänä hän piti myös koulutusyhteistyötä sekä pientenkin yritysten merkitystä (Sallinen 2023).

Tuomo Sallisen lisäksi seminaarissa puhuivat Etelä-Karjalan liiton maakuntajohtaja Satu Sikanen, Suomen yrittäjien puheenjohtaja Harri Jaskari sekä MDI:ltä Rasmus Aro, joka tutkii työkseen alueellista väestönkehitystä ja muuttoliikettä.

Nuorissa aikuisissa on suurin muuttotappio

Rasmus Aro kertoi Etelä-Karjalan näkymistä nimenomaan Suomen sisäisessä muuttoliikkeessä. Työikäinen väestö vähenee alueella merkittävästi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yliopisto-opiskelijoista vain noin 17 % jää alueelle valmistuttuaan. Aron tutkimuksen mukaan korkeakoulutettujen kiinnittäminen alueelle voisi olla ratkaisu väestönkehitykseen tulevaisuudessa (Aro 2023).

[Alt-teksti: näkymä esitysskriiniltä. Vasemmalla alekkain koulujen logot: LUT university, LAB university of applied sciences sekä Sampo Saimaan ammattiopisto. Oikealla tekstejä, muun muassa kokoaan suurempi koulutuksen kaupunki ja todellista huippuosaamista oppilaitoksissa.]
Kuva 1. Oppilaitosten merkitys on keskeinen alueen kehityksen näkökulmasta. (Sallinen 2023; kuva: Emma Latvala)

Tuomo Sallinen nosti esiin koulujen ja koulutuksen merkityksen alueen elinvoimalle. Vaikka Lappeenranta on kokoaan suurempi koulutuksen kaupunki, kiitos Saimaan ammattiopiston, LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston, on silti mietittävä jo nyt, mistä opiskelijat tulevat kouluihin tulevaisuudessa. (Sallinen 2023.)

Etelä-Karjalan kaikissa kunnissa on omat hyvät veto- ja pitovoimansa. Alueen kannattaa oppia tunnistamaan ja hyödyntämään kaikkien vahvuudet (Aro 2023).

Kirjoittaja

Emma Latvala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -tiimin tiiminvetäjänä. Modernin yrityshautomon kehittäminen kuuluu hänen päätehtäviinsä, ja hän työskentelee laajasti myös koko Etelä-Karjalan yrityspalveluiden kehittämisen parissa.

Lähteet

Aro, R. 2023. Esitys kunnallisjohdon seminaarissa. Lappeenranta 15.4.2023.

Etelä-Karjalan yrittäjät. 2023. Viitattu 17.4.2023. Saatavissa https://www.yrittajat.fi/uutiset/maakunnan-yritysystavallisin-kunta-on-toistamiseen-ruokolahti/

Sallinen, T. 2023. Mainettaan parempi maakunta. Esitys kunnallisjohdon seminaarissa. Lappeenranta 15.4.2023.