Saimaan syvyyksistä Paasikivenpuistoon

Lappeenrannan kaupunki sai vuonna 2021 European Green Leaf -tittelin, jolla palkittiin alle 100 000 asukkaan kaupunki, jonka ilmastoteot ovat esimerkillisiä ja edistyksellisiä (Greenreality 2022).  Valinta vihreäksi eurooppalaiseksi edelläkävijäkaupungiksi sai aikaan julkisen taidekilpailun, jossa toivottiin paikallisuutta ja kierrätysmateriaalien hyödyntämistä. Joulukuussa 2021 kuvataideopiskelijat Ninni Kola ja Taijatuuli Louhivuori saivat puhelinsoiton, jossa ilmoitettiin heidän voittaneen taidekilpailun teoksella Saimaan salaisuus.

Saimaan salaisuus -teoksen ideointi oli materiaalilähtöinen. Opiskelijat miettivät, mikä on kaupungissa omaleimaista ja tärkeää. Kohteita, joista saataisiin ylijäämämateriaalia, kartoitettiin; Saimaa on rakkaus ja sen pohjassa varmasti lymyää aarteita. Teos koostu ruostumattomasta teräksestä valmistetusta ulkokehikosta, jonka sisään rakentuu maailma Saimaan pohjasta nostetusta metalliromusta.

Kolmesta eri kuvasta koottu kuvakollaasi
A. 3D-mallinnus veistoksen ulkokehikosta
B. Hallin lattialla Saimaan pohjasta nostetut ruosteiset romut. Ruostumattomasta teräksestä tehty ulkokehikko taustalla.
C. Valmis veistos Paasikiven puistossa. Teoksen ulkokehikon raoista näkyy sisälle hitsatut ruosteiset romut. Taustalla puita.
Kuva 1.  A. 3D-malli veistoksen ulkokuoresta B. Puhdistetut romut ja ulkokehikko C. Valmis veistos Paasikivenpuistossa. (Kuva: Taijatuuli Louhivuori)

Romusta syntyi taideteos

Teoksen yksityiskohtainen tekninen suunnittelu tapahtui alkuvuodesta 2022 opintojaksolla Taide ja teknologia (Kuva 1. A). Ensimmäinen romun sukellustapahtuma järjestettiin Kirjamoinsalmessa huhtikuussa 2022 Saimaan uinuessa jääkuoren alla. Urheilusukellusseura Saimaan Norpat nosti järkyttävän määrän romua. Uuni, skootteri, elektroniikkaa, moottorisaha, silitysrauta olivat murto-osa siitä levän ja mudan peittämästä roinasta, joka vinssattiin pintaan. Tavaroiden aikakirjo oli noin neljäkymmentä vuotta. Kesäkuussa romut puhdistettiin painepesurilla (Kuva 1. B). Suurin osa romusta oli niin huonokuntoista, ettei sitä voinut käyttää. Teokseen valitut elementit lakattiin hapettumisen hidastamiseksi.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu ulkokehikko laserleikattiin LUT-yliopistossa suunnitelmien mukaisesti. Ulkokehikon kokoonpano ja teokseen valittujen elementtien hitsaus tehtiin yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT Voiman työntekijöiden kanssa. Ulkokehikon levyjen taivuttaminen sekä hiekkapuhaltaminen edellyttivät ulkopuolisien palvelujen ostamista. Teoksen materiaali- ja valmistuskustannuksista vastasivat opiskelijat.

Loppukesästä alkoi teoksen viimeistely. Veistosta rakennettiin, kuin suurta kollaasia. Tällä välin Paasikivenpuistoon valettu betonijalka odotti tuhannen kilon salaisuutta sijoilleen.

Saimaan salaisuuden julkistustilaisuus oli 25.8.2022. (Kuva 1. C) Iloksemme tilaisuuteen saapui paljon ihmisiä kaupungilta, LABilta, kaupunkilaisia, perhettä ja ystäviä. Teosta voi lukea nykyveistoksena, jonka lähtökohdat painottuneet voimakkaasti käsitetaiteeseen.

Yksi mielekkäimmistä asioista oli monialainen yhteistyö Lappeenrannan kaupungin, eri toimijoiden sekä LABin ja LUTin kanssa. Ammattimainen ja yhdenvertainen kohtaaminen edesauttoi taiteellista prosessia, mikä osaltaan varmisti teoksen niin hyvän onnistumisen. Taiteilija ehkä lähestyy asiaa täysin eri kulmasta, kuin insinööri tai matemaatikko, mikä on arvokasta. Tieteellä ja taiteella on ratkaiseva merkitys yhteiskunnassa, eivätkä ne ole vastakkaisia. Mikä olisi hedelmällisempi kasvualusta, kuin insinööriopiskelijat ja ammattiin valmistuvat kuvataiteilijat samalla kampuksella?

Kirjoittajat

Taijatuuli Louhivuori opiskelee kuvataidetta LAB ammattikorkeakoulussa ja valmistuu keväällä 2023.

Eero Scherman työskentelee konetekniikan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa ja toimi projektissa suunnittelu- ja toteutusapuna.

Lähteet

Greenreality. 2022. Myö ollaan yksi Euroopan vihreimpiä kaupunkeja. Viitattu 8.11.2022. Saatavissa https://www.greenreality.fi/lappeenranta/green-leaf

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *