Staycation on ekologista lähimatkailua ripauksella luksusta

Äkkiä ajateltuna moni sanoisi matkailun perusedellytykseksi lähtemisen jonnekin, ympäristön vaihtumisen arkipäiväisestä johonkin kiinnostavampaan ja elämyksellisempään. Usein näin onkin ja se meille maiseman vaihdoksista lisää virtaa saaville seikkailijoille sallittakoon, mutta Covid-19-pandemia on saanut myös monen matkailuintoilijan miettimään tätäkin asiaa uudenlaisista näkökulmista. Olemme alkaneet suhtautua matkustamiseen entistä kriittisemmin ja kysyä itseltämme, onko upeita elämyksiä mahdollista löytää myös omasta lähiympäristöstä.

Staycation on neologismi, joka yhdistää sanat jäädä (stay) ja loma (vacation). Lyhyesti määriteltynä se tarkoittaa siis lomaa, joka jäädään viettämään oman kodin lähiympäristöön (Cambridge Dictionary 2022). Matkailussa staycation on ainakin osin noussut esille tarpeesta löytää korvike asialle, jota olosuhteiden vuoksi ei ole ollut mahdollista toteuttaa. Teemaan liittyy kuitenkin niin paljon yhteyksiä ajankohtaisiin matkailun trendeihin, että on pakko miettiä, onko se tullut jäädäkseen.

Luonto- ja hyvinvointimatkailun mahdollisuuksia

Eräs staycationin kiistattomista eduista on matkan edullisuus tai ainakin se, että kustannukset ovat tavallista paremmin hallittavissa. Jos budjetti tulee täyteen, sen kuin kävelet kotiin ja lopetat loman. Toinen resursseihin liittyvä etu tässä matkailun muodossa liittyy ajankäyttöön; lyhytkin loma riittää silloin, kun matkustaminen vie huomattavasti tavallista vähemmän aikaa.

Huolimatta siitä, että staycation tuo matkakustannusten ja ajankäytön osalta säästöä, loman aikana ei välttämättä tarvitse tinkiä mukavuuksista tai palvelun laadusta. Koska matkakustannukset ovat pienet, haluat ehkä panostaa ostamiesi palvelujen laatuun huomattavasti tavallista enemmän.

[Alt-teksti: aurinkoinen laaja puuterassi järven rannalla harjulla, vieressä korkeita mäntyjä ja näkymä järvelle. Terassilla on puisia pöytiä ja tuoleja. Pöydän ääressä kolme naista, joille hymyilevä tarjoilija tuo lautasilla annosruokia.]
Kuva 1. Heinolan Harjupaviljonki upeine maisemineen on mainio kohde pyörämatkailijan taukopaikaksi, kuten Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen testausryhmä totesi toukokuussa. (Kuva: LAB 2022)

Ideoita lähilomalle Päijät-Hämeeseen

Staycation on erityisen potentiaalinen matkailun muoto yhdistettynä luonto – ja hyvinvointimatkailuun (Business Finland 2022), josta pyörämatkailu on hyvä esimerkki. Tästä näkökulmasta aloin pohtia: millainen olisi hyvä lähiloma toteutettuna pyöräillen Päijät-Hämeessä? Lomailuun sopisi hyvin esimerkiksi Heinolan ympäristö, jossa Suomen Urheiluopiston reitit ja palvelut Vierumäellä sekä Heinolan kansallinen kaupunkipuisto muodostavat upean palvelukattauksen lähilomalle.

Pyöräretkeen voisi yhdistää kahvilakäynnin jossain Heinolan upeista puistokahviloista ja iltaohjelmaan kylpylävierailun sekä tasokkaan illallisen. Vierumäeltä voisi saada täyden palvelun paketin sähkömaastopyörineen ja tarvittaessa myös oppaineen, eikä majoituskaan välttämättä olisi huono idea.   

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa projektipäällikkönä Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeessa. Pyörämatkailuun liittyvien ajankohtaisten trendien havainnointi ja hyödyntäminen matkailun kehittämisessä on osa hankkeen toimintaa.

Lähteet

Business Finland. 2022. Trends and signals of the future of travel 2020. Viitattu 21.11.2022. Saatavissa https://www.businessfinland.fi/49f2a2/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2020/trends-and-signals-of-the-future-of-travel-2020.pdf

Cambridge Dictionary. 2022. Staycation. Viitattu 21.11.2022. Saatavissa https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/staycation

LAB. 2022. Pyörämatkailijan Päijät-Häme. Hanke. Viitattu 21.11.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/pyoramatkailijan-paijat-hame