Aiemmin työturvallisuutta ei nähty tärkeänä logistiikan kannattavuuden ja tuottavuuden mittarina. Saloheimo (2016, 3) määrittelee työturvallisuuslakien koskevan tapaturmia, ammattitaudeilta suojautumista, epäasiallista kohtelua, yksintyöskentelyä sekä henkistä kuormittavuutta. Nieminen (2022, 29) lisää määritelmään työnantajan velvollisuuden ehkäistä työntekijään kohdistuvia tapaturmia ja vaaroja. Manka & Manka (2016) korostavat, että työhyvinvoinnin tilaa on arvioitava tunnusluvuilla, jotta työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden riskejä voidaan arvioida.
Työturvallisuuden kautta työhyvinvointiin sisälogistiikassa
Sisälogistiikassa työhyvinvoinnin kehittämisen kannalta työturvallisuuden parantaminen on tärkeää. Sen ollessa hyvällä tasolla työkuormitus on kohtuullista, työn tekeminen mielekästä ja työskentely turvallista. Työhyvinvoinnin ja yrityksen tuloksen välillä on vahva yhteys.
SafeInLog-hankkeen (Linkki 1) tuottamassa toimintamallissa kannustetaan koko organisaation henkilöstöä tekemään turvallisuushavaintoja sekä antamaan parannus- ja kehitysehdotuksia. Keskeistä on saada henkilöstö tiedostamaan työturvallisuuden yhteys työhyvinvointiin, ja että työturvallisuuden parantaminen vaatii aktiivista ponnistelua. Myös laitteiden ja työkalujen huolto, tarkastukset sekä suojavälineiden käyttö ovat olennainen osa työturvallisuutta.
Työturvallisuuden kulmakivi on aktiivinen ja läsnä oleva päivittäisjohtaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla työntekijöillä on tiedossa työn tavoitteet ja vaatimustaso sekä ajan tasalla oleva esihenkilö. Myös työvoiman oikea-aikainen resurssointi ja työntekijöiden osallistaminen ovat tärkeässä osassa. (Transval 2022.)
Työturvallisuutta oppimassa oikeassa ympäristössä
Iloinen LAB-ammattikorkeakoulun logistiikan opiskelijaryhmä vieraili Transvalin uudessa varastossa Sipoossa. Transval on ulkoistuslogistiikan markkinajohtaja ja Pohjoismaiden suurin sisälogistiikkatalo. Yrityksen varastoissa, myös Sipoossa, työskennellään vastuullisesti työturvallisuuteen panostaen. Henkilöstön ja asiakkaiden hyvinvointi on avainasemassa (Transval 2022).
Varastolla noudatetaan yhteistä työntekijän toimintaohjetta (code of conduct), jossa määritellään työntekijöille yhteiset ohjeet toimia lakien ja sääntöjen mukaan eettisesti ja rehellisesti (Posti 2021). Vierailulla korostettiin turvallista varastotyöskentelyä, päivittäisiä palavereja, työntekijöiden osallistamista, turvallisuushavainnointia, seurantaa ja koulutuksen merkitystä. Näillä kaikilla on suora vaikutus työn kannattavuuteen ja tuottavuuteen. (Lind & Paavilainen 2022.)
LAB-ammattikorkeakoulu oli osatoteuttajana hankkeessa SafeInLog ‒ työturvallisuudella tuottavuutta ja työhyvinvointia sisälogistiikkaan (LAB 2022).
Linkki SafeInLog-hankkeen sivulle. (Linkki 1)
Kirjoittajat
Maija Vanhanen opiskelee liiketaloutta ja logistiikkaa LAB-ammattikorkeakoulussa.
Riitta Turkia toimii liiketalouden ja logistiikan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.
Lähteet
LAB. 2022. SafeInLog – työturvallisuudella tuottavuutta ja työhyvinvointia sisälogistiikkaan. Hanke. Viitattu 1.12.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/safeinlog-tyoturvallisuudella-tuottavuutta-ja-tyohyvinvointia-sisalogistiikkaan
Lind, H. & Paavilainen, P. 2022. Puheenvuorot vierailulla. Transval. Sipoo.
Manka, M-L. & Manka, M. 2016. Työhyvinvointi. Talentum pro. Helsinki: Alma Talent Oy.
Nieminen, K. (toim). 2022. Työpaikan lait ja työsuhdeopas 2023. Lakimiesliitto. Helsinki: Alma Talent Oy.
Posti. 2021.Työntekijän toimintaohje. Code of Conduct. Viitattu 1.2.2023. Saatavissa https://www.posti.com/globalassets/sustainability/code-of-conduct/posti_code_of_conduct2021_fi.pdf
Saloheimo, J. 2016. Työturvallisuus. Perusteet, vastuu ja oikeusturva. Talentum pro. Helsinki: Alma Talent Oy.
Transval. 2022. Transval panostaa työturvallisuuteen. Viitattu 1.2.2023. Saatavissa https://www.transval.fi/vastuullisuus
Linkit
Linkki 1. SafeInLog. 2021. Etusivu. 1.12.2022. Saatavissa https://safeinlog.fi/