Uskalla olla aikuinen aloittelija

Futuristi, tietokirjailija ja säveltäjä Perttu Pölönen kävi Design Venture Ohjelman Design Venture Dayssa 10.5.2022 puhumassa aloittelijuudesta. Esityksessä oli paljon kohtia, jotka allekirjoittanut tunnisti ja jotka esityksen myötä avautuivat laajemmin.

Aikuinen aloittelija kuulostaa monen korvaan negatiiviselta, vaikka mielestämme lapsilla aloittelijuus on positiivinen asia. Koronan myötä myös aikuiset joutuivat monessa asiassa aloittelijaksi esimerkiksi etätyön ja etätyövälineiden suhteen. He jotka pitivät kiinni vanhasta, jämähtivät.

Matkustaessamme menemme uusiin kaupunkeihin aistit avoinna, koska emme tiedä mihin olemme menossa. Emme tiedä minkä kulman takana hotelli on ja onko seuraavassa korttelissa hyvä ravintola. Uudessa kaupungissa olemme valppaita ja aivomme vastaanottavat uutta tietoa. Oltuamme joitakin päiviä matkakohteessa siirrymme tutulla reitillä autopilotille, emme enää kiinnitä asioihin huomiota, koska reittimme on tuttu. On tutkittu, että lentäjät tekevät eniten virheitä 900 lentotunnin jälkeen, eivätkä suinkaan aloittelijoina, jolloin heidän aistinsa ja keskittymisensä ovat valppaampia kuin kokeneina. (Pölönen 2022.)

[Alt-teksti: Toistakymmentä ihmistä rentoutuneina ravintolassa ruokailemassa, keskustellen ja hymyillen.]
Kuva 1. Design Venture Dayn yleisöä verkostoitumassa. (Kuva: Tommi Mustaniemi)

Pitää unohtaa oppimansa

Dunning-Kruger -vaikutuksessa eli ylivertaisuusvinoumassa tietämättömät ihmiset uskovat tietävänsä paljon enemmän kuin tietävät, kun taas tietämättömiksi itsensä tuntevat he, jotka oikeasti tietävät paljon. Tämä luo aloittelijalle uskallusta tehdä ja kokeilla asioita. Aikuiset ja oppineet rationalisoivat asioita joka taas estää uskallusta, pitää uskaltaa päästää irti, että intuitio toimii. Ihmiset usein tukeutuvat ennenkin toimineeseen kuin uskaltavat kokeilla uutta, tämä taas korreloi älykkyysosamäärän kanssa, mitä korkeampi äo, sitä vaikeampi on poisoppia vanhoista ajatusmalleista. Miksi tämä einstellung-vaikutelma sitten tapahtuu johtuu taas siitä, että aivot tulkitsevat tietoja saamiemme aistien kautta ja tapa, jolla me tulkitsemme maailmaa, riippuu aiemmista kokemuksistamme ja uskomuksistamme. (Pölönen 2022.)

Toki on hetkiä, jolloin asioita on helpompi oppia, esimerkiksi ensimmäisen kielen oppii matkimalla, toista kieltä opetellessa vertaa sitä jo osaamaansa kieleen. Se että nuorena on helppo oppi,a johtuu juuri edellä mainituista asioista, emme pysty vertaamaan asioita niin laajalla näkökannalla nuorena kuin vaikka 20 vuotta myöhemmin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aikuisenakin kannattaisi hypätä aloittelijaksi, päästää irti ja oppia uutta. Sen lisäksi, että on mielenkiinto johonkin uuteen, pitää olla myös uskallusta heittäytyä uuden eteen ja näyttää niin itselleen kuin muillekin, että on aivan aloittelija.

Meillä kaikilla on ideoita, joten olemme luovia, osa meistä taas käyttää ”en enää tässä iässä” -vankilaa syynä siihen, että ei olisi luova. Luovuus ja uskallus heittäytyä aloittelijaksi vievät meitä eteenpäin oppimaan uusia asioita ja pitävät aivomme vireinä ikätovereihimme nähden, oli fyysinen ikämme mitä vain.

Kirjoittaja

Minna Tynkkynen on LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija, joka opiskelee LABissa liiketoiminnan kehittäminen ja johtaminen YAMK-koulutuksessa. Hän työskentelee Design Venture Ohjelmassa tapahtumatuottajana. Hän on myös projektipäällikkö LAB Paja II -hankkeessa (LAB 2022), joka luo nopeiden innovaatioiden kokeiluympäristöjä kehittäen yritysten ideoita yli toimialarajojen.

Lähteet

LAB. 2022. LAB Paja II. Hanke. Viitattu 9.6.2022. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/lab-paja-ii

Pölönen, P. 2022. Uskallatko olla aloittelija? Esitys Design Venture Day-tapahtumassa 10.5.2022. Lappeenranta.