Yritystoiminnan kasvurahoituksen hankkimisen varhaiset päätökset muokkaavat yrityksen tulevaisuutta. European Innovation Council (EIC) Summit 2024 -työpajan paneelissa Brysselissä käytiin keskustelua siitä, millaisia rahoitusvaihtoehtoja löytyy yrityksen varhaisvaiheelle ja kasvurahoitukselle. Keskustelussa kokeneet EIC-rahaston sijoitusjohtajat tarjosivat näkemyksiään käytännön oivalluksistaan rahoituksen hankkimiseen.
Rahoitusta haettaessa on muistettava, että kukaan ei sijoita yritykseen huvin vuoksi ja että ilmaista rahaa ei ole olemassa. Sijoittajat haluavat omille rahoilleen tuottoa. Oikeaa sijoittajaa etsittäessä on ymmärrettävä rahoittajan tahtotila ja se, mitä varten hän on rahoittamassa, eikä vain oman yrityksen päämäärää. Panelistit kehottivatkin tutustumaan rahoittajien rahoitusportfolioihin ja valitsemaan sellaisen rahoittajan, jonka ongelman yritys voi ratkaista; esimerkiksi lisäarvon tuottaminen portfoliossa oleville muille yrityksille. Oikea sijoittaja voi löytyä myös sitä kautta, että perehtyy muiden yritysten samaan rahoitukseen ja tunnistaa siten itselleen sopivat rahoittajat, joiden rahoituskriteerit ja aiemmat sijoitukset vaikuttavat sopivilta. Sijoittajilta kannattaa myös kysyä, kenelle minun pitäisi seuraavaksi esitellä omaa yritystäni. Yleensä he tietävät, kuka voisi olla kiinnostunut. (Romano ym. 2024.)
Paneelin jäsenet totesivat, että usein monimuotoisella rahoituksella pääsee parhaaseen lopputulokseen. Esimerkiksi EIC:n avustusmuotoinen rahoitus, joka voi olla jopa 2,5 miljoonaa euroa, toimii laatuleimana ja tuo katu-uskottavuutta, kun yrittäjä hakee pääomarahoitusta tai enkelisijoituksia yritykselleen avustuksen lisäksi. Yrittäjä on jo läpäissyt mittavan kilpailun ja iteroinut oman tuotteensa hyötyä asiakkaalle, kun hän on saanut EIC-avustuksen. Green Spot Technologies -yrityksen perustaja Ninna Granucci totesi, että monimuotoisen rahoituksen hyöty on myös se, että yrittäjä säilyttää vielä oman yrityksensä kontrollin ja saa lisää aikaa hioa omaa myyntipuhettaan ja tuotettaan (Romano ym. 2024.)
Ajattele isosti
Paneelin yhdysvaltalainen jäsen, pääomarahaston hallinnoija ja enkelisijoittaja Jillian Manus haastoi eurooppalaisia ajattelemaan isommin, jos he haluavat saada yhdysvaltalaista rahoitusta. Hänestä eurooppalaiset pyrkivät irtautumaan myös liian nopeasti liiketoiminnasta ja myymään yrityksen. Sijoitushorisontin pitäisi olla pidempi ja tavoitteiden isommat. Hänestä eurooppalaiset yrittäjät ovat liian kiinnostuneita teknologiasta myymisen sijaan. (Romano ym. 2024)
Panelistit antoivat myös muita hyödyllisiä vinkkejä rahoitusta hakeville. He muistuttivat, että sijoittajat eivät ole toistensa kilpailijoita, vaan yhteistyökumppaneita. He jakavat yhdessä riskiä. Pääoma- tai enkelisijoittaja tuo oman osaamisensa sekä yhteistyöverkostonsa yritykselle. Sijoittaja voi osallistua esimerkiksi hallitustyöhön, avata tärkeitä ovia uudelle markkinalle, auttaa strategian työstämisessä tai tuoda talousosaamista yritykselle. Sijoittajiin kannattaa rakentaa suhteita pitkällä aikavälillä ja havainnollistaa heille, että tekee sen mitä lupaa.
Kirjoittaja
Elina Humala, LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön TKI-päällikkö, vastaa työssään rahoitushakujen operatiivisesta toteutuksesta. Hän myös huolehtii yksikkönsä asiantuntijoiden TKI-osaamisen hyödyntämisestä ja sen kehittymisestä.
Lähteet
Romano, J., Mihai, I., Maenhout, H., Grannucci, N. & Manus, J. 2024. Getting to the market – what type of investment suits your company best? Paneelikeskustelu EIC Summit 2024 -tapahtumassa. 19.3.2024. Bryssel, Belgia.