Vastuullisuudesta halutaan konkreettista liiketoimintahyötyä

Elämme maailmassa, joka on nopeasti muuttuva, yhä monimutkaisempi ja arvaamattomampi. Yritysten toimintaympäristön epävakauteen vaikuttaa myös EU:n uusi Omnibus-ehdotus, jonka tavoitteena on yritysten kestävyysvelvoitteiden keventäminen ja Euroopan kilpailukyvyn parantaminen osana laajempaa EU:n kilpailukykystrategiaa. (Hakanen 2025.)

Vastuullisuuspuheen rinnalle on noussut vahvasti puhe Euroopan kilpailukyvyn turvaamisesta epävakaassa maailmantilanteessa. Vastuullisuuden merkitys liiketoiminnassa ei ole kuitenkaan katoamassa, vaikka raportointivelvoitteet keventyisivät. Yritysten hallinnollista taakkaa halutaan ennen kaikkea vähentää ja sääntelyvaatimuksia yksinkertaistaa. (Hakanen 2025.)


Vastuullisuus strategisena valintana

VALVE – Vastuullisuusosaamista ja -verkostoja Etelä-Karjalaan -hankkeessa (LAB 2025) järjestettiin maaliskuussa hotelli Lähteessä yritysvastuuaamiainen, jossa perehdyttiin vapaaehtoiseen kestävyysraportointiin sekä saatiin käytännön vinkkejä vastuullisuustyöhön. Samalla kuultiin, miten Lappeenrannassa sijaitsevissa hotelli Lähteessä ja Rakuunassa vaalitaan kulttuuriperintöä ja panostetaan käytännön vastuullisuustekoihin.

Hotelleissa on tarjolla esimerkiksi lähiruokaa, energiatehokkuuteen kiinnitetään aktiivisesti huomiota, kalusteita kierrätetään, ja nuorille tarjotaan mahdollisuus tutustua työelämään TET-harjoittelun avulla. Henkilökunta on hotellin omaa vakituista työvoimaa ja saa asianmukaista palkkaa, mikä heijastuu muun muassa henkilöstön sitoutuneisuuteen ja hotellin yleiseen siisteyteen. (Ahola 2025.) On selkeästi nähtävissä, että vastuullisuus on strateginen valinta ja liiketoiminnan kehittämisen väline, joka on viety käytäntöön konkreettisten ja aitojen tekojen kautta. Se ohjaa päivittäistä toimintaa ja arjen vastuullisia valintoja. Voidaan myös havaita, että vastuullisuus alkaa siitä, mihin lainsäädäntö päättyy. Vastuullisuus ei tarkoita ainoastaan sääntelyn noudattamista, vaan sitä tulee tarkastella ennen kaikkea strategisena valintana ja toimintatapana. (Hakanen 2025.)

Yritysvastuuaamiaisen yhteydessä nousi myös esiin, että monissa pk-yrityksissä vastuullisuus nähdään vielä tänä päivänä riesana ja kiistellään siitä, onko pakko vai ei tehdä jotain. Vastuullisuus ei sinänsä ole mielenkiintoista, vaan se mitä hyötyä sillä saadaan aikaan liiketoiminnan näkökulmasta, kuten muun muassa tehokasta resurssien ja energian käyttöä, asiakastyytyväisyyttä ja hyvää työnantajakuvaa. (Jokiranta 2025.) Vastuullisuuden todellinen mielenkiinto piileekin yrityksille pitkälti siinä, mitä sen avulla konkreettisesti saavutetaan ja miten se voi tuottaa mitattavaa liiketoiminnallista arvoa ja kilpailuetua.

[Alt-teksti: Ryhmä ihmisiä istuu pöytien ympärillä ja henkilö seisoo näytön edessä vastuullisvalmennuksen aikana.]
Kuva 1. Yritykset pohtivat konkreettisia vastuullisuustekoja vastuullisuusvalmennuksen aikana. (Kuva: Niina Ihalainen)

VSME-standardi tukee pk​-yrityksiä kestävyysraportoinnissa

Aidoista vastuullisuusteoista syntyy raportoitavaa. Monet pk-yritykset ovat uuden äärellä EU:n joulukuussa 2024 julkaiseman suosituksen vapaaehtoisesta kestävyysraportointistandardista pienille ja keskisuurille yrityksille kanssa (VSME Voluntary reporting standard for SMEs). VSME-standardi on luotu tukemaan yrityksiä, jotka haluavat vapaaehtoisesti raportoida tai joiden sidosryhmät vaativat kestävyysraportointia. (Taloushallintoliitto 2025.)

On hyvä tietää, että vapaaehtoisen raportoinnin ainoa pakollinen osa on perusmoduuli (Basic module), joten raportointi on luontevaa aloittaa siitä. Perusmoduulissa keskitytään erityisesti yrityksen oman työvoiman ja ympäristöasioiden tietoihin. Perusmoduulin jälkeen on mahdollisuus siirtyä kattavalle tasolle (Comprehensive module), joka on vapaaehtoinen ja rakennettu sisällöltään erityisesti sijoittajia, rahoittajia ja kumppaneita varten. Uuden VSME-standardin käyttöönotto on yhä käynnissä. Kestävyysraportoinnin vakiinnuttaminen ja yhdenmukaistaminen edellyttävät tiivistä yhteistyötä raportointia tekevien yritysten sekä talous-, vastuullisuus- ja ohjelmistoasiantuntijoiden kesken. (Taloushallintoliitto 2025.)

Kirjoittaja

Niina Ihalainen, VTM, MBA, työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana sekä projektipäällikkönä hankkeessa VALVE – Vastuullisuusosaamista ja -verkostoja Etelä-Karjalaan. 

Lähteet

Ahola, K. 2025. Hotelli Lähde ja Rakuuna – vastuullisuuskuulumiset. Esitys VALVE-hankkeen yritysvastuuaamiaisella. Lappeenranta. 25.3.2025.

Hakanen, J. 2025. Ensimmäiset Omnibus-lakipaketit julkaistiin – miten sopeutua muutoksiin? Keskuskauppakamari blogit. Viitattu 8.4.2025. Saatavissa https://kauppakamari.fi/blogi/ensimmaiset-omnibus-lakipaketit-julkaistiin-miten-sopeutua-muutoksiin/?liana_pv=a8805455ed63049dfec076b620f753b7

Jokiranta, M. 2025. Datafarm – Vapaaehtoinen kestävyysraportointi. Esitys VALVE-hankkeen yritysvastuuaamiaisella. Lappeenranta. 25.3.2025.

LAB. 2025. VALVE – vastuullisuusosaamista ja -verkostoja Etelä-Karjalaan. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. https://lab.fi/fi/projekti/valve-vastuullisuusosaamista-ja-verkostoja-etela-karjalaan

Taloushallintoliitto. 2025. EU:n vapaaehtoisen kestävyysraportoinnin standardi (VSME) tuo selkeyttä pk-​yritysten raportointiin. Viitattu 9.4.2025. Saatavissahttps://taloushallintoliitto.fi/eun-vapaaehtoisen-kestavyysraportoinnin-standardi-vsme-tuo-selkeytta-pk-yritysten-raportointiin/