Videoiden tekeminen nähdään usein haastavana tehtävänä, joka vaatisi erityisiä teknisiä taitoja ja kalliita ohjelmistoja. Nykyiset verkkopohjaiset työkalut ovat kuitenkin tehneet videoiden luomisesta saavutettavaa kaikille – jopa ilman aikaisempaa kokemusta. Monilla kursseillani olenkin päätynyt korvaamaan perinteiset esitykset lyhyillä, noin viiden minuutin videoilla, joissa opiskelijat “myyvät” ideansa. Tämä ei ainoastaan vahvista opiskelijoiden kykyä tiivistää ajatuksiaan, vaan opettaa heille myös keskeisiä digitaitoja, jotka ovat arvokkaita tulevaisuuden työelämässä.
Seuraavat kuusi verkossa toimivaa ja ilmaista työkalua tarjoavat puitteet videoiden tekemiselle ja mahdollistavat ammattimaisen näköisten videoiden luomisen ilman kalliita laitteistoja tai ohjelmia.
1.Canva
Canva tunnetaan erityisesti visuaalisen sisällön suunnittelusta, mutta sen videoeditointiominaisuudet tekevät siitä myös helppokäyttöisen videotyökalun aloitteleville käyttäjille. Sen monipuoliset mallipohjat ja animaatiot mahdollistavat ytimekkään ja visuaalisesti houkuttelevan videon luomisen, mikä on täydellistä lyhyitä esityksiä varten. Canva tarjoaakin laajan kirjaston valmiita kuvia, videoita ja grafiikoita, joita voi helposti lisätä videoon – opiskelijat voivat siis keskittyä enemmän sisältöön kuin tekniseen toteutukseen. Lisäksi se tukee yhteistyötä, joten ryhmät voivat työstää projektia yhdessä. (Canva 2024.)
2. Animoto
Animoto täydentää Canvan tarjoamia mahdollisuuksia erityisesti silloin, kun halutaan luoda videotarinoita valokuvista ja videopätkistä. Sen käyttöliittymä on yksinkertainen ja tarjoaa automaattisia asetuksia sekä valmiita malleja, joiden avulla aloittelevakin käyttäjä voi tehdä näyttäviä videoita. Animoimalla sisältöjä ja yhdistämällä erilaisia elementtejä opiskelijat voivat helposti rakentaa emotionaalisesti vetoavia ja dynaamisia esityksiä. Tämä työkalu sopii mielestäni erinomaisesti tilanteisiin, joissa halutaan tuoda esille jotain tunnepitoista tai inspiroivaa – aivan kuten mainoksissa tai kampanjoissa. (Animoto 2024.)
3. Clipchamp
Jos tarvitaan enemmän muokkausmahdollisuuksia, Clipchamp tarjoaa laajan valikoiman työkaluja videon editoimiseen suoraan verkkoselaimessa ilman, että ohjelmaa tarvitsee ladata koneelle. Clipchamp-työkalu mahdollistaa videoiden leikkaamisen, yhdistämisen, äänen lisäämisen ja videoon sisällytettävien tekstielementtien monipuolisen muokkaamisen. Sen avulla opiskelijat voivat kokeilla rohkeammin erilaisia tyylejä ja luoda vaikuttavia videoita, jotka tuovat lisäsyvyyttä esitykseen. Opiskelijat oppivat Clipchampia käyttämällä, miten videoon voi lisätä eri elementtejä ja luoda kerroksellisuutta, joka tuo sanoman paremmin esille. (Clipchamp 2024.)
4. Flixier
Flixiera on suunniteltu erityisesti nopeaan ja tehokkaaseen videon muokkaukseen. Sen helppo käyttöliittymä mahdollistaa tekstien, grafiikoiden ja muiden visuaalisten elementtien lisäämisen nopeasti ja vaivattomasti. Flixierin etuna on myös sen yhteistyöominaisuus, joka mahdollistaa useiden käyttäjien samanaikaisen työskentelyn. (Flixier 2024.)
5. Animaker
Animaker tuo animaatiot kaikkien saataville. Sen valmiit mallit ja hahmot tekevät animaatioiden luomisesta helppoa ja hauskaa. Animaatioiden avulla voi luoda humoristisia ja visuaalisesti kiehtovia tarinoita, jotka jäävät helposti mieleen. Tämä soveltuu erityisen hyvin monimutkaisten tai abstraktien aiheiden esittelyyn. Animaatioiden avulla opiskelijat voivat tuoda esille aiheita, jotka muuten saattaisivat tuntua kuivakkailta tai haastavilta. Animaker tarjoaa myös laajan valikoiman ääni- ja kuvatyökaluja, jotka tekevät animaatioiden tekemisestä luovaa ja inspiroivaa. (Animaker 2024.)
6. InVideo
InVideo tuo tekoälyn avustamana videotuotantoon lisämahdollisuuksia, jotka tekevät videoiden tekemisestä suoraviivaista ja nopeaa.
Tekoälyn avulla InVideo osaa tarjota suosituksia ja valmiita malleja, joista on apua erityisesti kiireisessä aikataulussa. Tämä työkalu auttaa luomaan videoita, jotka tuovat idean esille tiiviisti ja vakuuttavasti – myös silloin, kun aikaa tai resursseja on vähän. (Invideo 2024.)
Kirjoittaja
Johanna Heinonen on LAB-ammattikorkeakoulun lehtori ja TKI-asiantuntija. Hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti matkailun ja verkko-opetuksen monipuolinen kehittäminen, digitaalinen viestintä ja asiakaskokemus.
Lähteet
Animaker. 2024. Explore Stunning Video Templates. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa https://www.animaker.com/templates
Animoto. 2024. Easily create professional videos. Viitattu 14.11.2024. Saatavissahttps://animoto.com/
Canva. 2024. Mallipohjat aiheesta Video. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa https://www.canva.com/video-editor/templates/
Clipchamp. 2024. Quick and easy video editor. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa https://clipchamp.com/
Feraguz. 2019. Guzmán, F. A. Kuvaamisen, huokoinen, kamera. Pixabay. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa Kuvaamisen Huokoinen Kamera – Ilmainen valokuva Pixabayssa
Flixier. 2024. The fastest way to create videos. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa https://flixier.com/
Invideo. Welcome to invideo AI. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa https://ai.invideo.io/
Linkit
Linkki 1. Heinonen, J. 2024. Kuusi parasta ilmaista videotyökalua verkossa! InVideo AI. YouTube. Viitattu 14.11.2024. Saatavissa Kuusi parasta ilmaista videotyökalua verkossa! (Marraskuu 2024)