Virtuaaliset ympäristöt mahdollistavat älykkäämmän työn

Distance LAB -projekti (LAB 2023) järjesti projektikumppanien kesken kansainvälisen, avoimen verkkotapahtuman. Yksi puhujista oli useissa maissa työskennellyt insinööri ja valmentaja ruotsalainen Mia Liljeberg. Hän herätti ajatuksia siitä, että etätyössä kyse ei ole työtapojen siirtämisestä digitaaliseen ympäristöön, vaan toimivat tavat pitäisi luoda etäympäristössä uudella logiikalla. Etäympäristöihin ja niihin liittyviin kokemuksiin liittyy erilaisia lainalaisuuksia kuin kasvokkaisessa ympäristössä.

Älykkäämpää työtä uusien tapojen avulla

Etätyössä monet ovat huomanneet väsyvänsä kokousrumbassa. Liljebergin (2023) mukaan sen sijaan, että lähtisimme vain kehittämään mukaansatempaavia kokouksia, olisi hyvä lisäksi arvioida millaiset kokoukset ovat todella tarpeellisia. Energiaa on vain rajallisesti ja se kannattaa käyttää tuottavasti. Liljeberg (2023) vinkkaa, että tieto kannattaa jakaa etukäteen ja kokouksessa kannattaa mieluummin käsitellä asioita osallistavammin. Pienillä yhteisillä tavoilla mahdollistetaan luontaisesti tehokkaampi ajatusten vaihtoon ja uuden luomiseen keskittyminen.

Digitaalisessa ympäristössä työn kokonaisuutta tulisi arvioida kaikin puolin uudelleen tavoitteista ja tarkoituksesta käsin mukaan. Kokoukset, dokumentit ja erilaiset kanavat ovat vain jäävuoren näkyvää osaa, kun työn kehittämisessä tärkeimmät kysymykset ja todellinen arvo on ikään kuin pinnan alla. Yhteistyötä ja tuottavuutta on syytä tutkia myös ”miksi” kysymyksiä kysymällä. Kun ymmärrämme syvempiä tavoitteita, on selkeämpää kehittää myös työtapoja. (Liljeberg 2023)

Liljeberg haastaa ajattelemaan neljän ajatusmallin kautta työtä uudelleen. Ensinnäkin digitaaliset ympäristöt voivat muuttaa yksittäiset tehtävät jatkumoiksi. Toiseksi tietoon liittyvät tavat kannattaa uudistaa niin, että tieto on saatavilla, kun se on tarpeellista. Kolmanneksi työ voi muuttua yksilökeskeisestä enemmän yhteistyöksi. Neljänneksi etätyön joustavuus mahdollistaa yhteistyön tekemisen eri aikoina, lisäten samalla yksilöiden kannalta työelämän tasapainoa. (Liljeberg 2023.) Tämä työn päivitys on käynnissä, ja osa organisaatioista hyödyntää sitä enemmän kuin toiset. 

Kuva 1. Älykkäämpi työ jättää aikaa kaikkein tärkeimmille asioille enemmän. (LichDinh 2016)

Vahvempia yhteyksiä etätyössä

Uusia tapoja ei luoda ilman ihmisiä. Liljebergin mukaan älykäs, tuloksellinen ja yhteistyöhön perustuva virtuaalinen työ perustuu ennen kaikkea kokemukseen turvallisuudesta, jota tulisi vahvistaa. Liljebergin (2023) mielestä jokaisessa organisaatiossa tulisi olla myös ”kahvittelukanava”, jossa ihmiset työssä voivat vaihtaa ajatuksiaan.

Muutenkin etätyö voi tuoda uusia ulottuvuuksia ihmisten väliseen yhteistyöhön yhdistäen etäällä olevia ihmisiä. Liljeberg (2023) huomauttaa, että suurin osa englanninkielisistä kokouksista käydään ihmisten kesken, joiden äidinkieli on jokin muu kuin englanti. Digitaalisuus voi lisätä saavutettavuutta automaattisten livetekstitysten, koosteiden ja muiden dokumenttien avulla ja laajentamalla tapoja osallistua.

Kirjoittaja

Heidi Myyryläinen toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä. Hän on Distance LAB – remote service hub for SMEs and public sector -projektin projektipäällikkö LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

LAB. 2023. Distance LAB – remote service hub for SME’s and public sector. Projekti. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 29.11.2023. Saatavissa https://lab.fi/en/project/distance-lab-remote-service-hub-smes-and-public-sector

LichDinh. 2016. Lapsi, poika, kenttä. Pixabay. Viitattu 29.11.2023. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/lapsi-poika-kentt%C3%A4-lasit-1508121/

Liljeberg, M. 2023. Upgrade @WORK – Unlocking Remote Potential. Esitys Potential – Motivation – Co-creation -verkkotapahtumassa. 29.11.2023.