LABeko2-hanke on osa EU:n Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelmaa. Se keskittyy alueellisen innovaatioekosysteemin kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on yhdistää yritysten ja opiskelijoiden tarpeet, luoden samalla pohjaa sekä paikallisille että Euroopan laajuisille kansainvälistymistä tukeville verkostoille (LAB 2024).
Syyskuussa 2024 LUT-kampukselle syntynyt yrittäjyyskäytävä konkretisoi yrittäjälähtöistä ekosysteemiä. Ekosysteemi on luonnontieteen käsite, joka korostaa ilmiön systeemistä luonnetta. Se on enemmän kuin osiensa summa (Sorama ym. 2018).
Yrittäjyyskäytävän tiloissa toimiva LUTES, LUT Entrepreneurship Society ry, on LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun yrittäjähenkisten opiskelijoiden yhteisö. Lisäksi kasvuyrittäjyyspalvelua tarjoava Business Mill sekä LAB-ammattikorkeakoulun tiimiyrittäjyysopiskelijat toimivat samassa yhteydessä.
Korkeakoulut voivat toimia merkittävinä katalysaattoreina, jotka edistävät yritysekosysteemejä erityisesti tutkimuksen ja koulutuksen kautta (Sorama ym. 2018). Yrittäjyyskäytävän myötä erityisesti pk-yrityksillä on mahdollisuus hakea tarvelähtöisesti apua, kun palvelut löytyvät samasta paikasta niin sanotun yhden luukun periaatteella.
Opiskelijat innovaatioiden moottorina
Fyysisten tilojen merkitys yrittäjämäisen toiminnan edistämisessä on todettu erittäin tärkeäksi. Yritykset ja opiskelijat kohtaavat spontaanisti, ja tämä on tutkimusten mukaan yksi keskeisistä elementeistä innovaatioiden synnyssä. (Bouncken ym. 2018)
Yritykset ovat LABeko2-hankkeen haastatteluissa tuoneet aiemmin esille tarpeen rekrytoida uusia osaajia suoraan korkeakouluista. Yrittäjyyskäytävän tavoitteena on tarjota yrityksille konkreettisia keinoja liiketoiminnan kehittämiseen. LABeko2-hankkeen kartoittamat yritykset kaipaavat käytännön ratkaisuja markkinointiin, digitalisaatioon ja osaamisen kehittämiseen. Uuden yrittäjyyskäytävän myötä yritykset pääsevät entistä tiiviimmin osaksi LUT-kampuksen ekosysteemiä, jossa yhdistetään teoreettinen oppi ja käytännön liiketoiminta.
Yrittäjyyskäytävä on mahdollisuus vuorovaikutukseen, jonka lisäämistä selkeästi kaivataan yritysten suunnalta. Se tarjoaa myös opiskelijoille mahdollisuuden kehittää työelämässä tarvittavia taitoja ja kehittää urapolkua jo opintojen aikana. Tämä kaikki edistää alueellista kehitystä ja vahvistaa Lappeenrannan ja Imatran seutua innovaatioiden keskuksena LabEko2-hankkeen tavoitteiden mukaisesti.
Kirjoittaja
Jyri Hänninen on liiketalouden lehtori LAB-ammattikorkeakoulussa. Hän toimii LABeko2-hankkeessa yritysasiantuntijana.
Lähteet
Bouncken, R.B. & Reuschl, A. 2018.Coworking-spaces: how a phenomenon of the sharing economy builds a novel trend for the workplace and for entrepreneurship. Review of managerial science.
LAB. 2024. LABeko2 – verkostoidu, kehitä, kansainvälisty, menesty. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 22.4.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/labeko2-verkostoidu-kehita-kansainvalisty-menesty
Sorama, K., Joensuu-Salo, S. Viljamaa, A. & Varamäki, E. 2018. Ammattikorkeakoulu vaikuttajana alueellisessa kasvuyrittäjyysekosysteemissä. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 20(3), 8–24. Viitattu 14.10.2024. Saatavissa https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/160236/Sorama_%20Ammattikorkeakoulu.pdf?sequence=1&isAllowed=y