Yritysjuridiikan osaajat työllistyvät laaja-alaisesti asiantuntijatehtäviin

Yritysjuridiikan opintojen tavoitteena on tarjota syvällinen ymmärrys Suomen oikeusjärjestelmän perusteista ja toimintamekanismeista, erityisesti talouselämässä ilmenevien oikeudellisten kysymysten näkökulmasta. Opinnoissa korostuvat yhtiöoikeuden sekä rahoitusmarkkinoiden reguloinnin merkitys, mukaan lukien verotukselliset näkökohdat niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä yritystoiminnassa. (Turun yliopisto 2024)

Yritysjuridiikan osaajia tarvitaan monissa tilanteissa, kuten osakassopimuksia harkittaessa, yrityksen rakenteen muokkaamisessa, lopettamisessa tai sukupolvenvaihdoksessa. Yritysjuridiikan ammattilaiset voivat työllistyä laajalti erilaisiin asiantuntijatehtäviin yrityksissä, johtavissa tilintarkastusketjuissa ja julkishallinnossa. Heidän työtehtäviinsä voi kuulua esimerkiksi verotus, rahoitus ja kilpailuoikeus. (Aalto-yliopisto 2024)

Kuva 1. Yritysjuridiikan opinnot tarjoavat syvällisen ymmärryksen Suomen oikeusjärjestelmän perusteista ja toimintamekanismeista. (Aymanejed 2018)

Walldénin (2024) opinnäytetyössä selvitettiin e-lomakekyselyn avulla LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneiden opiskelijoiden kokemuksia opinto-ohjelmasta ja työllistymisestä valmistumisen jälkeen. Kyselyn voi tiivistää näin: mihin oman alan työtehtäviin opiskelijat ovat päätyneet opintojen aikana tai valmistumisen jälkeen, mitä taitoja ja oppeja juridiikan opiskelijat tarvitsevat oman alansa tehtävissä, onko tarvittavia taitoja ja oppeja opetettu opintojen aikana sekä kokevatko opiskelijat nämä opinnot hyödyllisiksi.

Tulokset osoittivat, että valmistuneet juridiikan opiskelijat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä opintojen sisältöön; se vastasi heidän odotuksiaan ja tarpeitaan. Opiskelijat kokivat, että opintojen sisältö oli vaikuttanut merkittävästi heidän työllistymiseensä, ja esimerkiksi työharjoittelun koettiin auttaneen työelämään siirtymisessä. Opiskelijoiden työtehtävät vaihtelivat laajasti, mikä osoittaa juridiikan alan monipuoliset uramahdollisuudet eri sektoreilla ja erityisesti pankkimaailmassa. Yleisimpiä tehtävänimikkeitä olivat asiantuntija, asiakkuusasiantuntija, hankekoordinaattori, HR-asiantuntija ja palveluasiantuntija. 

Juridiikan opintojen kehitysideoita

Kyselyyn saatiin useita kehitysideoita, joilla opintosuunnitelmaa voitaisiin parantaa entisestään. Useat vastaajat toivoivat enemmän käytännönläheisiä elementtejä koulutukseen, kuten asiakirjojen laatimista ja erikoistumista työelämän tarpeiden mukaan. Toiveena oli myös, että opintosuunnitelmaan sisällytettäisiin enemmän harjoittelua, sillä sen koettiin auttaneen työllistymisessä opintojen jälkeen. Myös rikos- ja prosessioikeuden laajempaa osuutta opinnoissa toivoi useampi vastaaja, ja se toivottiin lisättävän osaksi pakollisia kursseja.

Opiskelijat korostivat, että vaikka juridiikan opinnot vastasivat hyvin heidän odotuksiaan, on tärkeää jatkuvasti päivittää opintosuunnitelmia vastaamaan työmarkkinoiden muutoksia. Erityisesti käytännön harjoittelun ja erikoistumiskurssien lisääminen sekä opetuksen monipuolistaminen työelämävalmiuksia painottavaksi voivat auttaa opiskelijoita saamaan paremmat valmiudet työelämään siirtymiseen ja opitun soveltamiseen käytännössä. Tämä voisi sisältää uusien, ajankohtaisten kurssien kehittämistä, jotka käsittelisivät nykyisiä oikeudellisia haasteita ja trendejä, kuten digitaalista oikeutta ja kansainvälistä lainsäädäntöä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että juridiikan opinnot ovat tarpeellinen ja hyödyllinen opintosuunta, joka tarjoaa opiskelijoille vankan ymmärryksen oikeudellisista periaatteista ja käytännöistä, mikä on olennaista monilla eri aloilla.

Kirjoittajat

Ida Walldén valmistuu keväällä 2024 LAB-ammattikorkeakoulusta yritysjuridiikan tradenomiksi.

Jarmo Kemppinen työskentelee juridiikan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

Aalto-yliopisto. 2024. Yritysjuridiikka, kauppatieteiden maisteri. Viitattu 21.05.2024. Saatavissa https://www.aalto.fi/fi/koulutustarjonta/yritysjuridiikka-kauppatieteiden-maisteri.  

Aymanejed. 2018. Kannettava tietokone, toimisto, käsi. Pixabay. Viitattu 21.5.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/kannettava-tietokone-toimisto-k%C3%A4si-3196481/

Turun yliopisto. 2024. Opiskelu yritysjuridiikan oppiaineessa. Viitattu 21.05.2024. Saatavissa https://www.utu.fi/fi/yliopisto/turun-kauppakorkeakoulu/yritysjuridiikka/opiskelu.  

Walldén, I. 2024. Juridiikan opiskelijoiden sijoittuminen työelämään. Opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 21.5.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052314666