Luovuus liiketoiminnan kehittämisessä

Luovuus on kykyä luoda uusia käsitteitä tai ideoita. Ongelman ilmaantuessa on luovuuden astuttava esiin. Tämä tarkoittaa kahden aivopuoliskon välistä viestintää. Luovuudessa tarvitsee muistia sekä älykkyyttä ja ”arkiajattelusta” eroavaa erilaista ajattelua. Tiedetään, että luovuus liittyy läheisesti mielikuvitukseen.

Graham Wallas oli englantilainen psykologi, jonka luovan prosessin neljä vaihetta – valmistelu, itäminen, valaistuminen, todentaminen – on varmasti yksi tunnetuimmista tavoista lähestyä prosessia (MielenIhmeet 2021).

Luovuus on seurausta intensiivisestä ja monimutkaisesta aivotoiminnasta, vaikka vielä nykypäivänäkin voimme luulla luovuuden liittyvän ulkoisiin tekijöihin, kuten muusiin jotka innoittavat luovaa henkilöä. Tarkalleen ottaen emme kuitenkaan tänäkään päivänä tiedä, kuinka luovuus toimii. (MielenIhmeet 2021.)

Kuva 1. Viimeistään silloin, kun ongelma ilmaantuu, on luovuuden astuttava esiin. (Ramdlon 2015)

Luovan prosessin vaiheet

Valmistelu: esimerkiksi liiketoiminnassa esiintyy tunnistettava ongelma tai haaste, jolloin jo saatavilla olevasta tiedosta voidaan ymmärtää ja analysoida tilannetta. Joskus kuitenkin itse ongelmaa ei edes tunnisteta, jolloin sen löytäminen edellyttää enemmän terävyyttä ja huomiota sen löytämiseksi. Tässä apuna voi olla koko työyhteisö tai vaikka toinen yrittäjä joka katsoo tilannetta ulkopuolelta.

Itäminen: ongelmasta pitää pystyä irtautumaan hetkeksi, jotta ideoita voi alkaa syntyä. Tällaisia irtaantumisia voi tapahtua mökkilaiturilla järveä katsellessa, kävelyllä, urheillessa tai vaikka unessa. Alitajunta tekee työtä ongelman ratkaisemiseksi parhaiten, kun ihminen on poissa ongelman luota.

Valaistuminen: tässä vaiheessa alkaa ideoita muotoutua. Jokainen on kokenut sen hetken, kun ”lamppu syttyy pään päällä” eli keksitään idea jonkin ongelman hoitamiseksi. Sama toimii liiketoiminnassa ihan samalla tapaa kuin kotonakin.

Todentaminen: tämä on se kohta, jolloin katsotaan, voisiko idea olla toimiva. Mietitään, millaisia realiteetteja yrityksellä on idean toteuttamiseen ja kokeillaan niitä mahdollisimman nopeasti ja ketterästi. Jos uusi idea ei toimi, niin palataan valmisteluvaiheeseen ja sitä kautta uuteen ratkaisuun.

Uteliaisuutta, rohkeutta ja uusia ratkaisuja

LAB Paja II -webinaarissa Sami Heikkinen, LAB ammattikorkeakoulun lehtori kiteytti luovuuden toteamalla, että mielikuvitus on tärkeämpää kuin tieto; tiedolla on rajansa, mielikuvituksella ei (Heikkinen 2022).

Vinkkeinä luovuuden edistämiseen Heikkinen linjasi itsetuntemuksen, uteliaisuuden ja rohkeuden yhdistellä eri näkökulmia. Omalle luovuudelle pitää antaa tilaa, eikä kannata haaskata energiaa asioihin, jotka on jo keksitty (Heikkinen 2022). 

LAB Paja II -projektissa (LAB 2022) autamme löytämään erilaisia työkaluja uuden liiketoiminnan luomiseen yrityksille. Järjestämme webinaareja ja seminaareja sekä kokoamme yrityksiä ja yrittäjäksi aikovia yhteisiin työpajoihin Lahden Mukkulankadun kampukselle rakenteilla olevaan LAB IdeaPajaan.

Kirjoittaja

Minna Tynkkynen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Liiketoiminta-yksikössä TKI-asiantuntijana sekä LAB Paja II -hankkeen projektipäällikkönä.

Lähteet

Heikkinen, S. 2022. Malleja uuden luomiseen. Esitys LAB Paja II -hankkeen webinaarissa. Teams. 24.11.2022.

LAB. 2022. LAB Paja II. Hanke. Viitattu 7.12.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lab-paja-ii

MielenIhmeet. 2021.Viitattu 5.12.2022. Saatavissa https://mielenihmeet.fi/graham-wallas-ja-luovan-prosessin-nelja-vaihetta/

Ramdlon 2015. Ramdlon, F. Luova, ole luova, kirjoittaa, lamppu. Pixabay. Viitattu 7.12.2022. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/luova-ole-luova-kirjoittaa-lamppu-725811/