Kehrätään kiertotaloutta – Hiuksesta ja koirankarvasta kestäväksi langaksi 

Hiuksen ja koirankarvan jalostamisessa on vasta päästy alkuun, mutta käyttömahdollisuuksia on monia. Kuitujen huovuttamisen lisäksi niistä voi kehrätä lankaa. Lahti Design Weekillä järjestetyssä Kehrää kiertotaloutta -työpajassa tutustuttiin kehräämiseen ja lankaa kehrättiin hiusta ja koirankarvaa hyödyntäen.

Kehräys on vuoden 2023 käsityötekniikka. Käsityöharrastajat ovat entistä kiinnostuneempia tuotannon läpinäkyvyydestä ja aitoudesta, mistä johtuen myös kehräämisen suosio on kasvanut. (Taitoliitto 2023a) Monet koiranomistajat keräävät koiransa karvaa, joka voi lopulta päätyä esimerkiksi neulepaitaan tai lapasiin. Kehräämöissä voi olla saatavilla koirankarvalankaa myös kaupallisesti. 

Kolmen kuvan kollaasi, jossa ensimmäisessä on kaksi ihmistä karstat kädessään. Toisessa kuvassa hiusta asetellaan karstamyllyyn. Kolmannessa kuvassa ihminen istuu jakkaralla ja kehrää lankaa värttinällä.
Kuva 1. Karstat, karstamylly ja värttinä (Kuvat: Mervi Koistinen)

LAB-ammattikorkeakoulun Hiukka 2.0 -hankkeen järjestämää kehräystyöpajaa oli vetämässä Taito ry:n ohjaajat. Lahti Design Weekillä 11.5. järjestetty työpaja oli osa WOW-vastuullisuusnäyttelyn avajaisohjelmaa. Työpajan tavoite oli tutustuttaa tapahtuman kävijöitä orgaanisten kuitujen hyödyntämiseen sekä innostaa kokeilemaan käsillä tekemistä. Työpajassa lähdettiin aloittelijatasoisesti opettelemaan karstaamista ja kehräämistä värttinän avulla. Materiaaleina sai hyödyntää hiusta, koirankarvaa ja lampaanvillaa. 

Värttinällä kehrääminen tutuksi parissa tunnissa

Koirankarvaa ja lampaanvillaa yhdistävän sekoitelangan kehrääminen onnistui aloittelijoilta helposti. Hiukka 2.0 -hankkeen lahjoituksena saadut koirankarvat tulivat hyvään käyttöön. Kehräämiseen tarvitaan kuitenkin muutaman sentin pituisia kuituja, joten lyhyimmät kuidut piti erotella joukosta ennen karstausta. Koirankarvan laatu vaihtelee, joten lampaanvillaan sekoittaminen niihin on aloittelevalle kehrääjälle helpompaa. Pidempien hiuskuitujen käsitteleminen karstalla puolestaan vaati hieman erilaista otetta, mutta myös hiuskuidut taipuvat langaksi. 

Värttinällä kehrääminen on vanhimpia käsityötekniikoita ja siihen on olemassa paljon erilaisia työvälineitä. Kehräämiseen tarvitaan kuitenkin vain sopivia kuituja ja värttinä. (Taitoliitto 2023b) Langan päästä sai nopeasti kiinni ja parissa tunnissa aloittelijakin voi saada aikaan pienen rullan lankaa. Karstojen lisäksi kokeiltavana oli karstamylly, jolla saa kerralla työstettyä isomman määrän kuituja kehrättäväksi. Ohjaajat neuvoivat kokeilijoita kädestä pitäen ja onnistumisen kokemuksia oli ilo seurata.

Ryhmä ihmisiä istumassa ringissä ja harjoittelemassa joko värttinällä kehräämistä tai karstaamista.
Kuva 2. Värttinätekniikka on aloittelevalle kehrääjälle helppo omaksua (Kuva: Mervi Koistinen)

Elokuussa 2023 päättyvässä Hiukka 2.0 -hankkeessa on tutkittu hiuksesta valmistetun hiukkamaton käyttöä erityisesti viherrakentamisessa, vedenpuhdistuksessa ja öljyntorjunnassa. Kehräämisen lisäksi muitakin jalostamisen mahdollisuuksia on kokeiltu, kuten korujen tekemistä hiuskuiduista ja hius-biomuovin valmistamista. Hankkeen kehityskohteissa on havaittu, että orgaanisia vaihtoehtoja muovisille ratkaisuille tarvitaan. Human Material Loopin (2023) mukaan Euroopassa syntyy vuosittain hiusta noin 70 miljoonaa kiloa. Kun tähän lisätään muut karvat ja jätteeksi päätyvä villa, voi materiaalikehityksen ja tuotteistamisen ympärille hyvin syntyä kannattavaa, kiertotalouden mukaista liiketoimintaa.

Kirjoittaja

Mervi Koistinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana. Hän on ammatiltaan muotoilija (AMK) ja työskentelee visuaalisen viestinnän parissa.  

Lähteet

Taitoliitto. 2023a. Vuoden 2023 käsityötekniikka on kehräys. Viitattu 31.5.2023. Saatavissahttps://www.taito.fi/ajankohtaista/vuoden-kasityotekniikka/

Taitoliitto. 2023b. VÄRTTINÄLLÄ KEHRÄÄMINEN. Viitattu 31.5.2023. Saatavissahttps://www.taito.fi/kasityoohjeet/kehrays/varttina-kehraaminen/

Human Material Loop. 2023. Nettisivut. Viitattu 31.5.2023. Saatavissa https://humanmaterialloop.com

Linkit

Linkki 1. LAB-ammattikorkeakoulu. 2023. Hiukka 2.0 hankesivut. Viitattu 6.6.2023. Saatavissahttps://lab.fi/fi/projekti/hiukka2

Linkki 2. Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry. 2023. Taitojärjestön kotisivut. Viitattu 6.6.2023. Saatavissa https://www.taito.fi