Terveydenhoitajan tehtävä on edistää yksiköiden, perheiden ja yhteisön terveyttä ja hyvinvointia. Palveluiden digitalisoituessa yhä enemmän myös sähköisten viestintäkanavien ja verkossa tapahtuva kohtaaminen on noussut tärkeämmäksi terveydenhoitajan työssä, ja chat on yksi kanava kohdata lapsia sekä nuoria. Suomessa chatpalveluita erityisesti lapsille ja nuorille on tarjolla melko hyvin, kuten MIELI ry (2024) Sekasin-chat, Mannerheimin lastensuojeluliiton (2024) lasten ja nuorten chat, Pelastakaa lapset ry:n (2024) Netari-chat sekä Ensi- ja turvakotien liiton lasten ja nuorten chat.
Palvelut ovat auki tiettyinä ajankohtina, jolloin lapsi, nuori tai nuori aikuinen voi liittyä keskusteluun. Chateissa voi keskustella täysin nimettömästi ja luottamuksellisesti aikuisen kanssa mieltä painavista asioista. Asiakas saa tukea ja ohjausta esimerkiksi mielenterveyden ongelmiin, päihdeongelmiin, ihmissuhteisiin, kasvuun ja kehitykseen tai muihin elämän kriisitilanteisiin.
Moniammatillisuuden tärkeys ja terveydenhoitajan osaamisen hyödyntäminen
Moniammatillinen työskentely on tärkeää chat-palveluissa. Moniammatillisuuden ytimessä on tärkeää ymmärtää eri ammattikuntien osaaminen sekä asiantuntijuus, jotta niitä voidaan tehokkaasti hyödyntää asiakkaan auttamisen hyväksi. Moniammatillisten ryhmien kokoonpanot voivat vaihdella kohteen ja tarpeen mukaan. (Mönkkönen ym. 2019, 17–18.) Työntekijät lasten ja nuorten chateissa saattavat olla esimerkiksi sosionomeja, yhteisöpedagogeja, terveydenhoitajia tai vapaaehtoisia.
Terveydenhoitajan osaamisella on iso merkitys chatissa, koska lapsilla ja nuorilla on paljon terveyteen, ihmissuhteisiin ja opiskeluun liittyviä huolia. Anonyymissa chatissa ei anneta terveysneuvontaa, mutta terveydenhoitajalla on erityistä osaamista kartoittaa kouluikäisen terveyteen liittyviä huolia sekä osaamista ohjata heidät eteenpäin oikeiden palveluiden pariin. Terveydenhoitajalla on myös monipuolista osaamista ohjata kouluikäisiä ihmissuhteisiin ja opiskeluihin liittyvissä huolissa.
Terveydenhoitajaopiskelijana lasten ja nuorten chatissa
Lapset ja nuoret ottavat yhteyttä chattiin, kun heillä on huolia, he kokevat olonsa turvattomaksi tai he tarvitsevat apua. Monille asiakkaille on helpompaa keskustella chatissa kuin kasvotusten. Chat tarjoaa yksityisyyttä ja anonymiteetin, jolloin myös arkaluontoisista asioista on helpompi jutella. (Rooke 2019, 25.)
Lasten ja nuorten chatissa on ollut verrattain vähän terveydenhoitajaopiskelijoita. Kokemus kuitenkin on osoittanut, että harjoittelupaikkana se on opiskelijalle mainio, koska se antaa hyvää kokemusta myös vaikeampien aiheiden käsittelystä, joita kohtaa myös esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Aiheet, joista lapset ja nuoret haluavat jutella chatissa ovat usein rankkoja, kuten itsetuhoisuus, viiltely ja perheväkivalta. Myös yhteiskunnassa tapahtuvat asiat, kuten esimerkiksi Ukrainan sota tai Vantaan kouluampuminen herättää lapsissa huolta ja pelkoa, jolloin he voivat ottaa yhteyttä chattiin. Keskusteluissa on tärkeää rakentaa luottamus lapseen tai nuoreen ja luoda heille turvallisuuden tunne.
Terveydenhoitajan työ lasten ja nuorten chatissa on arvokasta ja monipuolista. Terveydenhoitaja voi tarjota tukea ja ohjausta kaikenlaisissa huolissa. Moniammatillisen osaamisen avulla voidaan tukea tehokkaasti lasten sekä nuorten hyvinvointia ja kasvua.
Kirjoittajat
Tiiatuulia Suhonen on LAB-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelija, joka oli harjoittelussa lasten ja nuorten chatissa.
Veera Laiho on hoitotyön lehtori LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä.
Lähteet
flutie8211. 2024. Hamilton, V. Tekniikka, tietokone, kannettava tietokone. Pixabay. Viitattu 10.5.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/tekniikkaa-tietokone-8745686/
Mannerheimin lastensuojeluliitto. 2024. Nuortennetti. Viitattu 10.5.2024. Saatavissa https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/
MIELI ry. 2024. Sekasin-chat. Viitattu 10.5.2024. Saatavissa https://sekasin.fi/
Mönkkönen, K., Kekoni, T. & Pehkonen, A. 2019. Moniammatillinen yhteistyö. Vaikuttava vuorovaikutus sosiaali- ja terveysalalla. Tallinna: Gaudeamus.
Pelastakaa Lapset ry. 2024. Netari. Viitattu 10.5.2024. Saatavissa https://www.netari.fi/
Rooke, A. 2019. Online live chat: a digital solution or barrier to communicating with those affected by prostate cancer? Cancer Nursing Practice 18(6): 23‒27. Viitattu 10.5.2024. Saatavissa https://journals.rcni.com/cancer-nursing-practice/evidence-and-practice/online-live-chat-a-digital-solution-or-barrier-to-communicating-with-those-affected-by-prostate-cancer-cnp.2019.e1559/abs