Vahva estetiikan ja kulttuurin ymmärrys sekä tekninen ja laadullinen osaaminen luovat perustan muotoiluosaamiselle

Politecnico di Milano on yksi arvostetuimmista kansainvälisistä yliopistoista, jotka tarjoavat muotoilualan opintoja. School of design, Department of design ja voittoa tavoittelematon POLI.design -kollektiivi muodostavat PoliMin vuorovaikutteisen toimintaympäristön, jossa tutkimus, koulutus ja yritysyhteistyö tukevat toisiaan. PoliMin Design System; muotoilun periaatteet ja konteksti muodostuvat kriittisestä vuoropuhelusta muotoilun koulutuksen ja tutkimuksen sekä teollisen tuotannon ja yhteiskunnallisten ilmiöiden välillä. (Linkki Politecnico di Milanon muotoilukoulutuksen sivuille)

School of designin BA- ja MA-tason opetussuunnitelmassa teknisten taitojen, kuten perinteisen käsityötaidon ja rakenteiden haltuunotto sekä estetiikan ja laadun merkityksen ymmärtäminen ovat muotoiluopintojen vankka pohja.  Muotoilun prosessit ja design sekä modernin teknologian, digitaalisuuden ja digitaalisten toimintaympäristöjen hyödyntäminen täydentävät muotoilun opintoja. Käytännössä opiskelijat prosessoivat ja ratkaisevat muotoilutehtäviä hyödyntämällä ennakkoluulottomasti erilaisten metodien, tekniikoiden ja teknologioiden haltuunottoa monialaisissa studioissa. (Linkki Politecnico di Milanon muotoilukoulutuksen sivuille)

Musta ja punainen mallistokatalogi valkealla tasolla sekä mustia ja läpikuultavia, pinnalta koristeltuja vaatteita esillä henkareissa.
Kuva 1. PoliMin BA-tason muotisuunnittelun toisen vuosikurssin opiskelijoiden työt huokuvat teknistä ja visuaalista osaamista. (Kuvat: Annariina Ruokamo, Helena Kalliomäki, Mervi Koistinen)

Department of design -tutkimusyksikkö toteuttaa muotoiluperiaatetta luomalla poikkitieteellisen ilmapiirin tutkimuksen ja teknisen osaamisen välille. Muotoiluosaamista syvennetään muun muassa kulttuurisen ymmärryksen, strategisen ajattelun sekä ympäristövastuullisten teemojen näkökulmista. Monialainen tutkimus ja didaktiset kokeilut ovat mahdollisia pajoissa ja laboratorioissa, joissa sekä opiskelijat että tutkijat voivat työskennellä. Muotoilun tutkimuksen tavoitteena on yhdistää monitieteelliset oivallukset niin teknologian, taiteen kuin sosioekonomisten tieteiden osalta. PoliMin muotoilun tohtorikoulutusohjelma kouluttaa tutkijamuotoilijoita kolmen periaatteen näkökulmista: research through designin avulla syntyvät visiot ja tuoteideat, research for designin työkalut ja metodit helpottavat muotoiluprosesseja ja research on design pyrkii kriittiseen analysointiin. (Linkki Politecnico di Milanon muotoilun laitoksen sivuille)

Vaalea ohjetaulu vihreällä seinällä. Vaatteiden pahvikaavoja ripustettuna rekkeihin. Valkoinen brodeerauskone, jossa värikkäitä lankarullia sekä digitaalinen näyttö.
Kuva 2. Muotoilun laboratoriot ja studiot mahdollistavat opiskelijoiden ja tutkijoiden monialaiset kokeilut. (Kuvat: Helena Kalliomäki, Annariina Ruokamo)

Muodin arkkitehtinä tunnetun Gianfranco Ferrén muotoilufilosofia on vahvistanut muotisuunnittelun ja tutkimuksen suuntaa PoliMissa

Ikoninen ”Made in Italy” -käsite, jonka mukaan vahva käsityötraditio, teollinen tuotanto, teknologiset innovaatiot ja design yhdistyvät toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi, on ollut myös Gianfranco Ferrén brändin menestyksen ydin. PoliMista valmistunut ja siellä myös professorina toiminut arkkitehti ja haute couture -muotisuunnittelija loi upean, nimeään kantavan vaatebrändin 1970-luvun lopussa. Ferrén muotoilufilosofia perustui arkkitehtonisen sommittelun perintöön sekä taiteen ja kulttuurin tutkimukseen. Ferré pyrki suunnittelutyössään balanssiin rationaalisen ja emotionaalisen ulottuvuuden välillä: vaate on käytettävä tuote, mutta myös itseilmaisun ja kulttuurin ilmentymä. (Airaghi ym. 2023) 

Läpikuultava valkoinen paitapusero mustalla pohjalla.
Kuva 3. Ferrén ikoniseksi tuotteeksi muodostui valkoinen paitapusero, jota hän tutki ja varioi lukemattomilla tavoilla. Kuvan silkkiorganzasta valmistettu paitapusero on vuoden 1982 kevätkesä -mallistosta. (Salvini 2023)

Ferré arkistoi elämäntyönsä; muun muassa yli 22 000 luonnosta, tuotteiden kaavat, mallistojen mallikappaleet ja uniikit näytösvaatteet sekä inspiraation lähteinä toimineet taide-esineet. Arkisto lahjoitettiin PoliMille ja siitä muodostettiin tutkimuskeskus: Centro di ricerca Gianfranco Ferré. Arkiston materiaaleja luetteloidaan, entisöidään ja digitalisoidaan sekä hyödynnetään poikkitieteelliseen tutkimukseen ja opetukseen niin muotoilun, tuotannonsuunnittelun, materiaaliteknologian, kaavateknologian kuin biomekaniikan ja mallintamisen parissa. (Rigato 2024)

LAB-ammattikorkeakoulun SADE-hankkeen tiimi vieraili Erasmus tutkijavaihdossa Politecnico di Milanossa sekä Gianfranco Ferrén tutkimuskeskuksessa lokakuussa 2024. SADE-hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Linkki hankkeen nettisivuille.

Kirjoittaja

Helena Kalliomäki on vaatemuotoilija (MA) ja työskentelee TKI-asiantuntijana ja projektipäällikkönä LAB-ammattikorkeakoulussa tekstiili ja vaatetusalan kestävyyttä edistävissä hankkeissa. SADE-hankkeessa hän toimii hankkeen projektipäällikkönä sekä asiantuntijana.

Lähteet

Airaghi, R., Bertola, P. & Vacca, F. 2023. Gianfranco Ferré, Design principles Exhibition Catalogue. Gianfranco Ferré Research Center. Corraini Edizioni 2023.

Rigato, B. 2024. Gianfranco Ferré -tutkimuskeskuksen toiminnan esittely. Gianfranco Ferré Research Center, Milano 17.10.2024.

Salvini, L. 2023. Kuva näyttelykatalogissa: Airaghi, R., Bertola, P. & Vacca, F. 2023. Gianfranco Ferré, Design principles Exhibition Catalogue. Gianfranco Ferré Research Center. Corraini Edizioni 2023.

Linkit

Linkki 1. School of design, Politecnico di Milano. 2024. Verkkosivusto. Viitattu 20.11.2024. Saatavissa https://www.design.polimi.it/en/

Linkki 1. Department of Design, Politecnico di Milano. 2024. Verkkosivusto. Viitattu 20.11.2024. Saatavissa https://dipartimentodesign.polimi.it/en

Linkki 2. LAB-ammattikorkeakoulu. 2024. SADE-Sustainable and Digital Environments – Tekstiili- ja vaatealan digistrategiatiekartta. Verkkosivusto. Viitattu 20.11.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/SADE