Vuonna 2023 urani sai hieman yllättävän käänteen, kun henkilöstön kehittämisen ja työpsykologian asiantuntijana hyppäsin projektipäälliköksi LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön Muutosmatkailu-tutkimushankkeeseen (LAB 2024a). Ainoa aikaisempi työ- tai opiskelukokemukseni matkailualalta oli kasiluokan TET-työharjoittelu Lomamatkat-matkatoimistossa Lahden kauppatorin reunalla – ajalta ennen internetiä, jolloin matkakohteita markkinoitiin paperisilla matkaesitteillä ja matkat varattiin soittamalla tai kävelemällä suoraan sisään matkatoimistoon. Enpä olisi silloin osannut kuvitellakaan, että jonain päivänä teen tutkimusta siitä, miten digitaalinen markkinointi voi lisätä kiinnostusta muutosmatkailuelämyksiä kohtaan (Murto ym. 2024).
Tästä hankkeesta minut sai kiinnostumaan aiheen ajankohtaisuus ja teemaan sisältyvä inhimillinen näkökulma. Oman osaamisen kehittämisen näkökulmasta olennaista oli, että kyse oli Business Finlandin tutkimushankkeesta, jossa pääsisin itsekin tekemään monimenetelmällistä tutkimusta. Kiinnostusta herätti sekin, että LABin vastuulla hankkeessa oli verkossa toteutettavan Muutosmatkailun työkalupakin (LAB 2024b) suunnittelu ja toteuttaminen.
Hankkeella vaikutusta laajalti ympäri Suomea
Aloitin projektipäällikön pestini hankkeen käynnistyessä maaliskuussa 2023, jolloin suurimmalla osalla hanketiimistä (LAB, UEF, Jamk) oli jo takanaan suuri työ hankehakemuksen valmistelun ja osallistujayritysten hankinnan kanssa. Kaiken kaikkiaan hankepartnerit saivat hankkeeseen mukaan 17 osallistujayritystä, jotka toimivat eri puolilla Suomea länsirannikolta itärajalle ja Lapista Helsinkiin.
Tämä oli valmistelutiimiltä hieno suoritus, etenkin kun kyse oli Business Finlandin hankkeesta, jossa matkailualalla toimivilta, keskimäärin melko pieniltä yrityksiltä, vaadittiin hankkeelle rahoituspanostusta (Business Finland 2025).

Tutkimushankkeen toteutus: vinkkejä projektipäällikölle
Organisoituminen ja hankkeen alkuvaihe: On todella tärkeää varata riittävästi aikaa hanketiimin alkuvaiheen suunnittelutyöhön ja tiimiytymiseen. Usean osatoteuttajan hankkeissa organisoituminen on monimutkaista ja vaatii huolellista suunnittelua. Esimerkiksi tutkimushaastatteluissa yksi tärkeimmistä huomioitavista asioista on huolellinen ennakkosuunnittelu (mm. Hirsjärvi & Hurme 2022), ja eri tutkimusalueiden haastattelukysymysten yhtenäistäminen on huomioitava hankkeen suunnittelussa.
Lisäksi alkuvaiheessa on ratkaistava monia sopimuksiin, tietosuojaan ja tutkimusdatan käsittelyyn ja käytettävyyteen liittyviä kysymyksiä. Näiden joskus hieman tylsiltäkin tuntuvien tehtävien painoarvoa ei voi vähätellä. Jos esimerkiksi hankkeen tietosuojalomakkeeseen ei ole kirjattu asioita juuri kyseiseen tutkimushankkeeseen soveltuvalla tavalla, tämä voi rajoittaa tutkimuksen tekemistä myöhemmin.
Tutkimusaineiston kerääminen: LAB-tiimin vastuulla olleen tutkimusosion (Muutosmatkailuelämyksen mittaus) osallistujien rekrytointi osoittautui erityisen työlääksi ja vaati suunniteltua enemmän resursseja ja aikaa. Vinkkinä muille tutkimusosallistujia rekrytoiville voin sanoa, että tutkimuspaikkojen ja -aikojen suhteen kannattaa olla joustava ja innovatiivinen. LAB-tiimin kanssa haimme osallistujia niin molemmilta LABin kampuksilta kuin myös eteläkarjalalaisesta kylpylästä ja matkamessuilta. Rekrytointiviestintään ja osallistujien ohjeistukseen täytyy panostaa, jotta kiinnostus osallistua ensin syntyy ja sitten pysyy yllä tutkimustilanteeseen saakka. Myös palkkion saaminen voi motivoida osallistumaan tutkimukseen, mutta lahjan tulee olla kohtuullinen (Vastuullinen tiede 2021) ja selkeästi määritelty. Me annoimme tutkimukseen osallistujille palkkioksi lounas- tai kahvilipukkeen. Sen sijaan esimerkiksi avoimen lahjakortin antaminen tiettyyn liikkeeseen ei ole sallittua.
Yhteistyö ja viestintä: Osatoteuttajien välinen yhteistyö ja tiedonvaihto edellyttivät erityistä huomiota hankkeen alusta alkaen. Etätyöskentely loi lisähaasteita, ja hanketiimin kasvokkaiset tapaamiset todettiin erittäin tärkeiksi. Ensimmäisessä suunnittelutapaamisessamme Lappeenrannassa kävimme varsinaisen hankesuunnittelun lisäksi keskustelua psykologisesta turvallisuudesta ja siitä, millaiset ominaisuudet tekevät hyvän tiimin (ks. esim. Greaves & Watkins 2022).
Säännöllisten Teams-viikkopalavereiden lisäksi pidimme yhden yhteisen Teams-työpäivän, johon kaikki sitoutuivat valmistautumaan ja keskittymään. Sisäisen LAB-tiimimme kanssa yhteistyö oli varsin saumatonta, ja yhteisten blogikirjoitusten tekemisestä kasvokkain tuli mukava ja tehokas käytäntö.
Projektipäällikkönä koin tärkeäksi luoda henkilökohtaiset suhteet myös muiden osatoteuttajien vastuuhenkilöiden suuntaan, jolloin ajoittaisista haasteista huolimatta yhdessä keskustelemalla oli mahdollista löytää ratkaisuja ja jatkaa hankkeen toteutusta suunnitelmallisesti loppuun saakka.
Kirjoittaja
Kati Varis, LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikön TKI-asiantuntija, on työskennellyt urallaan lukuisissa projekteissa ja toiminut myös Business Finland -tutkimushankkeessa projektipäällikkönä. Hänen kiinnostuksen kohteensa liittyvät laajasti ihmisiin, hyvinvointiteknologioista työelämän tasa-arvokysymyksiin.

Lähteet
Business Finland. 2025. Rahoituspalvelut. Viitattu 31.1.2025. Saatavissa https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus
Greaves, J. & Watkins. E. 2022. Team Emotional Intelligence 2.0: The Four Essential Skills of High Performing Teams. California: TalentSmart.
Hirsjärvi, S. & Hurme, H. 2022. Tutkimushaastattelu: teemahaastattelun teoria ja käytäntö. Helsinki: Gaudeamus Oy.
LAB. 2024a. Kestävyyttä edistävien muutoselämysten liiketoiminnalliset mahdollisuudet matkailualalla (Muutosmatkailu)-hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 31.1.2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/kestavyytta-edistavien-muutoselamysten-liiketoiminnalliset-mahdollisuudet-matkailualalla
LAB. 2024b. Muutosmatkailun työkalupakki. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 31.1.2025. Saatavissa https://mooc.lab.fi/mod/h5pactivity/view.php?id=11045
Murto, M., Varis, K., & Karppinen, H. 2024. Digitaalisen markkinoinnin vaikutus muutosmatkailun kokemuksiin. LAB-ammattikorkeakoulun julkaisusarja, osa 82. Viitattu 31.1.2025. Saatavissa https://www.theseus.fi/handle/10024/874706
Vastuullinen tiede. 2021. Elokuvalippu tai matkakorvaukset – voiko tutkimukseen osallistuvan palkita? Viitattu 31.1.2025. Saatavissa https://vastuullinentiede.fi/fi/tutkimuksen-suunnittelu/elokuvalippu-tai-matkakorvaukset-voiko-tutkimukseen-osallistuvan-palkita