Tarinat ja tekoäly pyörämatkailun tuotteistamisen työkaluina

Palvelun tuotteistamisen perusideana on vakioida palvelusisältö ja tuottaa siten lisäarvoa palveluntarjoajan työlle. Tämän taustalla on aina strategisia valintoja, jotka määrittävät millä asioilla palveluntarjoaja tulee kilpailemaan muita yrityksiä vastaan ja millaista kohderyhmää hän palvelutarjonnallaan tavoittelee (Pendolin 2025). Periaatteessa on kyse helposti tehtävistä valinnoista, mutta silti moni asia voi mennä vikaan. Vaikka itse tuote olisikin hyvä, se myy huonosti, jos kohderyhmä tai hinta on väärä – tai jos yrittäjä ei osaa tehdä tuotteen hyötyjä näkyviksi mahdollisille asiakkaille (Pendolin 2025).

Pyörämatkailun palveluverkostoon asiakasystävällisyyttä ja yhteistyötä

Pyörämatkailusta on viime vuosien välinekehityksen kautta tullut entistä monipuolisempi ja helpommin saavutettava matkailun muoto, jonka kaupallinen potentiaali kasvaa koko ajan. Suomessa pyörämatkailun valtakunnallisesta kehittämisestä ja koordinoinnista vastaava Pyörämatkailukeskus on luonut Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen, joka auttaa yrityksiä ymmärtämään pyöräilevien asiakkaiden tarpeita ja vastavuoroisesti tekee pyöräily-ystävällisyyden kriteerit täyttävät tuotteet ja palvelut näkyviksi niistä kiinnostuneille asiakkaille (Bikeland 2025).

LAB-ammattikorkeakoulun ja Hämeen virkistysalueyhdistyksen yhteisessä Häme by Cycle – Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hankkeessa (LAB 2025a) kehitetään Kanta-Hämeeseen alueen vetovoimakohteet yhdistävää matkailullista pyöräilyreitistöä, ja sen ympärille palveluekosysteemiä, joka kokoaa yhteen pyörämatkailijaa kiinnostavat tuotteet ja palvelut. Hankkeen tuotteistamistoiminta käynnistyi huhtikuussa 2025 Hämeenlinnassa järjestetyssä työpajassa, jossa ideoitiin uusia tuotteita sekä tarjottiin alueen yrityksille tietoa pyörämatkailun markkinoista ja tuotteistamisesta sekä tarinoista tuotteistamisen työkaluna (LAB 2025b).

[Alt-teksti: Kaksi henkilöä pyöräilee soratiellä, jota reunustaa niittykasvillisuus.]
Kuva 1. Kanta-Hämeen maaseudun soratiet ovat mukavia pyöräretken kohteita. (Kuva: Visit Häme)

Tarinat luovat tuotteelle lisäarvoa

Tarinoiden merkitys palvelutuotteiden rakentamisessa on suuri, koska ne jäävät mieleen ja auttavat erottamaan tuotteen muista. Kukin omalla tavallaan ne luovat yhteyttä paikkaan ja tekevät siitä merkityksellisen kokemusympäristön. Tarinoiden voima menestyvän matkailupalvelun takana liittyy vahvasti siihen, että ne aktivoivat tunteet ja auttavat elämyksen rakentamisessa. Ostopäätös tehdään aina tunteella, vaikka luommekin sille perusteita logiikalla. Tunteiden herättäminen on tärkeää myös siitä näkökulmasta, että se mahdollistaa palvelun korkeamman hinnan (Lepistö 2025).

Pyörämatkailun yleisin motiivi on halu tutustua uuteen ympäristöön ja kokea paikallista kulttuuria. Tämä näkyy sekä pitkissä pyörävaelluksissa että lyhyemmissä päiväretkissä (ADFC 2021; Bikeland 2025). Palvelun tuotteistamisessa trendikästä on tällä hetkellä osallistava elämyksellisyys, jolle erinomaisen ympäristön luo esimerkiksi paikalliseen historiaan tai kulttuurikohteisiin tutustuminen. Tässä yhteydessä myös uusien taitojen oppiminen voi olla elämyksen rakentamisessa merkityksellistä. Joskus pienikin asia, kuten esimerkiksi saunavihdan valmistaminen luontoretkellä, voi jättää mieleen vahvan jäljen (Räsänen 2025).

Tekoälystä tukea tuotteistamiseen

Tekoäly voi olla tuotteistamisessa ja markkinoinnissa erittäin hyödyllinen apuri. Sen avulla voi ideoida uusia tuotteita, tuottaa tekstiä, muuttaa tekstin sävyä, tuottaa visuaalisia materiaaleja tai tehdä kilpailija-analyysiä (Räsänen 2025). Tekoälyä ja viikinkitarinoita -työpajassa tutustuttiin tuotekortin kirjoittamiseen tekoälyn avulla ja testattiin Häme by Cycle -reittikuvausten tarinallistamista. Yritysten uusia tuoteideoita jäsenneltiin ja tarinallistettiin sekä ideoitiin uutta yhteistyötä niiden testaamiseen sekä myöhemmässä vaiheessa valmiiden tuotteiden markkinointiin. (LAB 2025b.)

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Häme by Cycle -Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hankkeen projektipäällikkönä. Hankkaan osatoteuttaja on Hämeen virkistysalueyhdistys.

Lähteet

ADFC. 2021. Bicycle Travel Analysis. Viitattu 4.4.2025. Saatavissa https://www.adfc.de/fileadmin/user_upload/Expertenbereich/Touristik_und_Hotellerie/Radreiseanalyse/Downloads/ADFC_Bicycle_Travel_Analysis_2022.pdf

Bikeland. 2025. Tervetuloa pyöräilijä -tunnus. Viitattu 4.4.2025 2025. Saatavissa https://www.bikeland.fi/tervetuloapyorailijatunnus

LAB. 2025a. Häme by Cycle – Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.4.2025 2025. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/hame-cycle-kanta-hameen-pyoramatkailun-kehittaminen

LAB. 2025b. Tekoälyä ja viikinkitarinoita: Oppia ja inspiraatiota pyörämatkailun tuotteistamiseen -työpaja 2.4.2025. Häme by Cycle – Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.4.2025. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2025-03/tekoalya-ja-viikinkitarinoita-hbc-020525-kutsu-ja-ohjelma.pdf

Lepistö, R. 2025. Tarinat tuotteistamisen työkaluna. Esitys Oppia ja inspiraatiota pyörämatkailun tuotteistamiseen -työpajassa 2.4.2025. Tarinantakojat. Häme by Cycle – Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hanke. Viitattu 4.4.2025. Julkaisematon.

Pendolin, H. 2025. Tuotteistamisen perusteet. Viitattu 4.4.2025. Saatavissa https://www.slideshare.net/slideshow/tuotteistamisen-perusteet-56360733/56360733#8

Räsänen, P. 2025. Pyörämatkailun tuotteistaminen tekoälyä hyödyntäen. Esitys Oppia ja inspiraatiota pyörämatkailun tuotteistamiseen -työpajassa 2.4.2025. Ellare Oy. Häme by Cycle -Kanta-Hämeen pyörämatkailun kehittäminen -hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.4.2025. Julkaisematon.