Arjen vinkkejä strategiseen johtamiseen

Tunnetko bingon, jossa bongataan strategiapuheeseen liittyviä todellisuudelle vieraita termejä? Johtajat pelaavat sitä harvoin, vaikka syytä ehkä olisikin. Bingon kautta voi syntyä muutama arkinen näkökulma strategiseen johtamiseen.  

Jos joudut selittämään, palaa lähtöruutuun. Kun esittelet strategiaa, kiinnitä huomio selityksen määrään. Jos selität, ei strategia ole kristallisoitunut. Palaa heti lähtöruutuun hiomaan strategiaa! Mitä enemmän selität, sitä vahvemman viestin annat myös siitä, ettet luota kuulijoihin.

Ääni kertoo paljon. Perinteisesti kuva on informatiivisempi kuin sanat. Kiinnitä huomiota siihen, miltä asiat näyttävät. Jos et pysty visualisoimaan strategiaa, sitä tulisi selkeyttää.  Kiinnitä huomio myös ääneen. Miten, mistä ja millä sävyllä asioista puhutaan tai asioille nauretaan? Kun joku on eri mieltä, ole innoissasi! Se on aina mahdollisuus kehittyä. Mikäli ihmiset vaikenevat, käsissäsi on todellinen ongelma. Ihmiset ovat lähtökohtaisesti erilaisia ja eri mieltä.

Inspiroiminen on energisoimista. Kun puhut strategiaa, unohda numerot ja vaikeat käsitteet. Mittarit ovat vain pieni osa todellisuudesta. Ne eivät innosta kuin harvoja, jos heitäkään. Inspirointi on tunnetta. Pyri siihen, että strategia tuottaa energiaa kaikille. Todellisuus elää tässä ja nyt. Mittarit ovat kuolleita, eläköön elävä kohtaaminen!

Kuva 1. Strategia toteutetaan yhdessä. (Ninosouza 2019)

Kiinnitä huomio välittömiin tekoihin. Miten luot pitkän aikavälin strategian, jota jokainen ihminen voi lähteä toteuttamaan heti? Strategia on suunta, jonka tehtävä on ohjata arjen tekoja. Suunta on yhteisempi, kun se on sama kaikille. Suunta mahdollistaa strategian elämisen osana arkea. Unohda turhat välivaiheet ja vältä monimutkaistamasta strategiaa. Etsi keinoja viedä se heti konkretiaan. Ihmiset ovat fiksuja ja osaavat kyllä toimia sovitun suunnan mukaisesti. Jos eivät osaa, he oppivat. Luota!

Tilanteen ja toiminnan tajua

Asioita tapahtuu johtamisesta huolimatta. Luuletko, että asiat tapahtuvat strategian tai johtamisen ansiosta? On hyvä myöntää, että asioita tapahtuu myös ja erityisesti niistä huolimatta. Monet käytännöt pysyvät ennallaan, vaikka suunta muuttuu; monia asioita ilmaantuu, vaikka suunta säilyy ennallaan. Miten paljon strategialla on vaikutusta, oikeasti?

Yhteinen ymmärrys on utopia. Kokonaisuuden ymmärtäminen ei ole mahdollista. Ihmiset ovat erilaisia, mikä tuottaa lopputuloksena erilaista ymmärrystä. Kokonaisuutta ei kukaan pysty ymmärtämään täysin, eikä yksin.  Jos johtajana koet, että ymmärrät kokonaisuuden paremmin kuin toiset, se ei pidä paikkaansa. Näet aina todellisuuden vain eri tavalla – meistä jokainen näkee. Nämä erilaiset näkökulmat täydentävät toisiaan. Ymmärrys on yhdessä aina kokonaisempi. Kokonaisempi yhteinen ymmärrys luo laadukkaampaa toimintaa. Johtajan tehtävänä on mahdollistaa yhteisen ymmärryksen luominen.  

Säädä tilanteen mukaan. Johtamisen kentällä ja organisaatioissa pyritään samaan aikaan sekä tehokkuuteen, että innovatiivisuuteen. Tätä voi kuvata kaksikätisenä organisaationa (Paju 2017). Tehokkuus ja innovointi vaativat erilaista toimintaa. Tunnistatko, milloin strategia edellyttää mekaanista tehokkuutta ja milloin virtaavaa innovatiivisuutta? Jos tunnistat, osaatko säätää toimintaasi tunnistamasi tilanteen mukaan? (vrt. Hanén 2017)

Vähemmän on enemmän. Strategia mielletään isona asiana. Samalla on eduksi huomioida yllä mainittuja pieniä, mutta tärkeitä näkökulmia, joilla suunnan saa kristallisoitua ja toteutettua käytännössä. On hyvä ymmärtää, että kyse ei ole määrästä, vaan siitä, mikä on olennaista. Vähempään keskittyminen mahdollistaa enemmän.

Kirjoittaja

Markus Kräkin toimii johtamisen lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun liiketoimintayksikössä, erityisalueinaan kompleksisuuden johtaminen, strateginen päätöksenteko ja työyhteisösimulaatioihin pohjautuva osallistava oppiminen.

Lähteet

Hanén, T. 2017. Yllätysten edessä. Kompleksisuusteoreettinen tulkinta yllättävien ja dynaamisten tilanteiden johtamisesta. Tohtoriopiskelijan väitöskirja. Maanpuolustuskorkeakoulu. Viitattu 10.4.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-25-2870-7

Ninosouza. 2019. Ihmiset, ystävät, yhdessä. Pixabay. Viitattu 15.4.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/photos/ihmiset-yst%C3%A4v%C3%A4t-yhdess%C3%A4-onnellinen-4050698/

Paju, S. 2017. Kompleksinen maailma kaipaa ketterää organisoitumista. Teoksessa Martela, F. & Jarenko, K. Itseohjautuvuus: miten organisoitua tulevaisuudessa? Helsinki: Alma Talent.