Etelä-Karjalaan avataan uusia esteettömiä luontokohteita

LAB-ammattikorkeakoulun LULU – luonnon lumoa kaikille -hankkeen (LAB 2022) tavoitteena on kehittää Etelä-Karjalan esteettömiä luontomatkailukohteita ja -tuotteita yhteistyössä yrittäjien, kuntien sekä alueellisten toimijoiden kanssa. Sosiaalisesti kestävässä matkailussa on vielä kehittämisen varaa, vaikka monia kotimaan retkeilykohteita on muutettu ja uusia rakennettu viime vuosina esteettömiksi – ainakin nimellisesti.

Esteetön luontomatkailu ei ole Suomessa vielä kovin hyvällä mallilla. Yksittäisiä esteettömiä luontokohteita on, mutta esimerkiksi yhteneväiset reitit ovat todella harvassa ja samoin myös reittiselosteet. Luonto on merkittävä hyvinvoinnin lähde, mutta sinne eivät läheskään kaikki halukkaat pääse.

Tulevalle kesäkaudelle Etelä-Karjalaan avataan uusia esteettömiä kohteita niin Rautjärvelle kuin Taipalsaarelle. LAB ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat yhdessä Lulu-hankkeen kanssa olleet näiden kohteiden suunnittelussa keskeisesti mukana.

[Alt-teksti: korkeiden puiden keskellä on puusta rakennettu lava, jonka ympärillä on puiset turvakaiteet.]
Kuva 1. Hiitolanjoen uusi esteetön lintutasanne. (Kuva: Harri Sarjanoja)

Lintuja ja Hiitolanjoen luontoelämää voi tarkkailla uudelta tasanteelta

Hiitolanjoki on Rautjärvellä sijaitseva luontokohde. Hiitolanjoella tehdään tällä hetkellä joen ennallistamistöitä muun muassa purkamalla patoja. Tavoitteena on, että Hiitolanjoki avautuu vaelluskaloille vuoteen 2023 mennessä (Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö 2022).

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat olleet mukana yhdessä LULU-hankkeen kanssa suunnittelemassa joelle myös esteettömiä luontokokemuksia niin omatoimisesti kuin tuotteistaen. Jokialueella voi nähdä paljon erilaisia lintuja, ja tätä varten on tehty luontomatkailuun erityinen tuote edistämään lintuharrastajien majoittumista ja lajituntemusta sekä luontokokemuksen esteettömyyttä. Hiitolanjoelle avattiin myös esteetön lintulava toukokuussa. Matkailuyrittäjälle tuote voi tuoda lisää asiakkaita niin kauden alkuun kuin loppuunkin.

[Alt-teksti: järvenranta ja kallioinen mäki, jolla on puinen polku ja turvakaiteet. Polulta avautuu korkeiden puiden välistä näkymä siniselle järvelle.]
Kuva 2. Sarviniemen esteetön norppapolku avattiin 3.6. (Kuva: Tiina Holopainen)

Taipalsaarelle avattiin esteetön norppapolku

Sarviniemi sijaitsee keskellä eteläistä Saimaata. Saimaan suuret selät niemen molemmin puolin tarjoavat huikeita elämyksiä. Sarviniemestä on tänä kesänä mahdollista nauttia myös esteettömästi. LULU-hanke opiskelijoineen on ollut mukana kehittämässä esteetöntä Sarviniemeä yhteistyössä Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön kanssa.

Sarviniemen kesäkauden avajaisia vietettiin 3.6., jolloin myös uusi esteetön reitti avattiin (Väisänen 2022). Alue tarjoaa nyt esteettömän kokonaisuuden luontokokonaisuudesta nauttimiseen keskellä Saimaata.

LULU ‒ luonnon lumoa kaikille -hanke on yhteiskehittänyt Sarviniemeä koko projektin ajan. Tavoitteena on ollut tehdä Etelä-Karjalaan esteetön kokonaisuus, jonne kannattaa tulla nauttimaan luonnosta kauempaakin.

Kirjoittaja

Harri Sarjanoja toimii projektipäällikkönä LAB ammattikorkeakoulun Lulu – luonnon lumoa kaikille -hankkeessa (LAB 2022). Hanketta rahoittaa Maaseuturahasto.

Lähteet

Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiö. 2022. Hiitolanjoki avautuu vaelluskaloille vuoteen 2023 mennessä. Viitattu 6.6.2022. Saatavissa https://ekarjala-retkeily.fi/ekvas/hiitolanjoen-ennallistus/

LAB. 2022. LULU – luonnon lumoa kaikille. Hanke. Viitattu 6.6.2022. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lulu-luonnon-lumoa-kaikille

Väisänen, R. 2022. Kesäkausi avattiin Taipalsaaren Sarviniemessä. Yle.fi. Viitattu 6.6.2022. Saatavissa  https://yle.fi/uutiset/3-12474761