Fiksu riskienhallinta varmistaa tuoton sijoitukselle

Sijoitusriski kuuluu välttämättömänä osana tuottoon. Sijoituksista saatu hyvä tuotto haihtuu nopeasti ilmaan, jos riskit eivät ole sijoittajan hallinnassa. Ottamalla tarpeettomia riskejä sijoittaja kokee lähes väistämättä tappion ennemmin tai myöhemmin. Riskienhallinnasta huolimatta sijoittamiseen liittyy aina riski varojen menettämisestä, minkä vuoksi sijoittajan on keskeistä tuntea ja hallita sijoittamiseen sisältyvät riskit niiden torjumiseksi.

Sijoitusriski määritetään yleisesti poikkeamana odotetusta tuloksesta. Usein riskillä ajatellaan tarkoitettavan vähintäänkin kaikkien sijoitettujen varojen menetystä. Todennäköisemmin todellisuutta lähempänä on tilanne, jossa sijoitus ei aivan yllä odotettuun tuottoon asti. Riskiä voidaan mitata joko absoluuttisesti tai suhteellisesti verraten esimerkiksi markkinan vertailuarvoon. Riskien mittaamisen ja analysoinnin avulla sijoittaja pystyy suojautumaan suurelta osalta riskeistä käyttämällä hyväkseen erilaisia strategioita, kuten hajauttamista ja johdannaispositioita. (Chen 2022; Osakeliitto 2022.)

Miksi ja miten tuntea sijoitusriskit

Riskien hallintaan keskeisimpänä keinona on yksittäisen sijoituksen painoarvon kurissapitäminen. Sijoittajat käyttävät usein tiettyyn toimialaan tai yritykseen vaikuttavan epäsystemaattisen riskin torjumiseen hajauttamista sijoittamalla varat erilaisiin omaisuuseriin. Hajautuksella ei puolestaan pystytä suoranaisesti välttämään markkinariskiä, joka aiheutuu koko markkinaan tai suureen osaan markkinasta vaikuttavasta tekijästä. Sen sijaan markkinariskiä voidaan vähentää esimerkiksi hajauttamalla sijoituksia maantieteellisesti. (Sederholm 2022.)

Kuva 1. Riskienhallinta on tasapainoilua riskin ja tuoton suhteen välillä. (Our Life in Pixels 2020)

Tehokkain tapa hallita sijoitusriskejä on riskien säännöllinen arviointi sekä hajautus. Riskien aktiiviseen arviointiin ja seurantaan voidaan hyödyntää useita tunnuslukuja sekä erilaisia työkaluja. Hyvin hajautettu sijoitussalkku koostuu monentyyppisistä arvopapereista useilta eri toimialoilta, ja niillä on eriasteinen riski sekä korrelaatio tuotoissa suhteessa toisiinsa. Kokonaisvaltaisessa hajautuksessa hajautus toteutuu niin ajallisesti, omaisuuslajien välillä kuin omaisuuslajien sisälläkin. (Chen 2022; Sijoittaja 2022.)

Korkea tuotto on palkkio koreasta riskinsiedosta. Riskien hallitsemiseksi sijoittajan tulee tunnistaa ja arvioida riskit sekä varautua eri toimenpitein. Riskien laaja-alainen ymmärtäminen edesauttaa sijoittajaa oivaltamaan eri sijoitusinstrumentteihin ja -tyyleihin kytkeytyviä mahdollisuuksia, ratkaisuja ja kustannuksia.

Kirjoittajat

Mila Sederholm valmistuu tradenomiksi LAB-ammattikorkeakoulusta.

Jarmo Kemppinen toimii juridiikan lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa.

Lähteet

Chen, J. Investopedia. 2022. Viitattu 8.12.2022. Saatavissa www.investopedia.com/terms/r/risk.asp

Osakeliitto. 2022. Viitattu 8.12.2022. Saatavissa www.osakeliitto.fi/sijoittamisen-riski-hajautus

Our Life in Pixels. 2020. Building a Jenga tower. Unsplash. Viitattu 8.12.2022. Saatavissa www.unsplash.com/photos/dLMAfo0rxk8

Sederholm, M. 2022. Nuorten aikuisten rahastosijoittaminen juridisesta sekä verotuksellisesta näkökulmasta. Opinnäytetyö. LAB-ammattikorkeakoulu. Liiketalouden koulutusohjelma, yritysjuridiikka. Lappeenranta. Viitattu 8.12.2022. Saatavissa https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121328438

Sijoittaja. 2022. Hallitse riskit. Viitattu 8.12.2022. Saatavissa www.sijoittaja.fi/sijoittaminen/hallitse-riskitpienenna-riskia