Tarina syntyy kertomalla

Lappeenrannassa järjestettiin 17.2.2024 kunnallisjohdon seminaari sekä illalla yrittäjägaala. Viesti seminaarissa oli yksinkertainen: tarvitaan maakunnalle uusi suunta ja tarinalle kertoja. Seminaari oli Etelä-Karjalan yrittäjät ry:n järjestämä ja heidän toimitusjohtajansa Pasi Toropaisen moderoima. Toropainen korosti välipuheissaan elinvoiman lisääntyvän ainoastaan töitä tekemällä. (Toropainen 2024.)

Päivän aikana kuultiin useita puheenvuoroja maakunnan tilasta ja siitä, kuinka se muutetaan. Kansanedustaja Jukka Kopra kertoi edunvalvonnasta; tärkeimpänä huomiona hän korosti sitä, että tulevaisuus on omissa käsissämme. Kukaan ulkopuolelta ei pidä puoliamme tai tee asioita puolestamme, ja siksi puhuttaessa maakunnasta ja sen eduista on tärkeää, että kaikilla on sama tarina, samat luvut ja samat päivämäärät. (Kopra 2024.)

Yrittäjyydellä on suuri merkitys

Maakuntaamme on hiljattain valmistunut uusi elinkeinostrategia, jossa peräänkuulutetaan yhteistä viestiä sekä liikkeellä pysymisen voimaa. Odotetaanko vai tehdäänkö? kuuluu strategian tärkein kysymys. Strategiasta käy ilmi, että eteläkarjalaisten yritysten verokädenjälki on ollut vuonna 2021 270 miljoonaa euroa. (Elinkeinostrategia 2024.) Luku kuvaa hyvin sitä, kuinka suuri merkitys yrityksillä ja yrittäjyydellä on.

Maakunnassa on kauan puhuttu suunnan muuttamisesta, mutta nyt viesti on jo oikeansuuntainen, kun puhutaan tarinan kertojasta ja nimenomaan yritysten roolista tarinankerronnassa.

[Alt-teksti: kokoustilanne, mies puhuu mikrofoniin, miehen vieressä on näyttötaulu, jossa on tekstiä otsikolla vähän oppia muualta.]
Kuva 1. Etelä-Karjalassa kannattaa ottaa oppia muualta. Kuvassa vs. kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen sekä Etelä-Karjalan yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Toropainen. (Kuva: Emma Latvala)

Yhteinen viesti

Lappeenrannan kaupunginjohtajan viransijaisena toimiva Tuomo Sallinen avasi aamupäivän tilaisuuden puhuen maakunnan tilanteesta. Sallinen listasi muutamia asioita, joita meistä jokainen voi omassa toiminnassaan toteuttaa, jotta Etelä-Karjala pääsee negatiivisesta kierteestään eroon.

Vaikutetaan ilmapiiriin itse olemalla positiivisia ja puhumalla hyvää. Sallinen kannusti kaikkia tarkistamaan, että oma asenne todella on kunnossa. Synkistelyyn ei pidä vaipua. Sallisen ohjeita ovat muun muassa: toimi niin kuin puhut, kuuntele ja kannusta muita sekä tee työsi loppuun saakka. Töiden puolitiehen jättäminen ei lisää luottamusta tai paranna ilmapiiriä. (Sallinen 2024.)

Maakunnan yhteisen viestin tulee olla positiivinen, rehellinen ja eteenpäin katsova. Etelä-Karjalassa on loistavat mahdollisuudet uusiutuvassa energiassa, kansainvälisissä opiskelijoissa ja maahanmuutossa sekä biokeskittymässä. Näitä voi hyödyntää oikein ja menestyä tulevaisuudessa.

Kirjoittaja

Emma Latvala työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa Business Mill -tiimin tiiminvetäjänä. Yritystoiminnan kehittäminen, muutosvalmiuksien parantaminen sekä elinvoimatyö kuuluvat hänen tehtäviinsä LABin yrityshautomossa Business Millissä.

Lähteet

Elinkeinostrategia 2024. Kauppakamari. Viitattu 26.2.2024. Saatavissa elinkeinostrategia_2024.pdf (yrittajat.fi)

Kopra, J. 2024. Esitys tapahtumassa kunnallisjohdon seminaari. 17.2.2024. Lappeenranta.

Sallinen, T. 2024. Esitys tapahtumassa kunnallisjohdon seminaari. 17.2.2024. Lappeenranta.

Toropainen, P. 2024. Esitys tapahtumassa kunnallisjohdon seminaari. 17.2.2024. Lappeenranta.