Innovaatiojohtaminen muuttuvassa työelämässä

Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja yritysten on pysyttävä kehityksen mukana menestyäkseen. Innovaatiojohtaminen on avainasemassa tässä muutoksessa (Am et al 2020). Mutta mitä innovaatiojohtaminen oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä voi toteuttaa käytännössä?

Innovatiivisen työympäristön luominen

Innovatiivisen työympäristön luomisessa on otettava huomioon useita tekijöitä. Yksi tärkeimmistä on yrityksen kulttuuri, joka tukee luovuutta ja kannustaa uusien ideoiden esittämiseen. Työntekijöille on annettava mahdollisuus kokeilla uusia lähestymistapoja ilman epäonnistumisen pelkoa. Tämä vaatii johdolta avointa asennetta ja kykyä sietää epävarmuutta. (Kuratko et al. 2012.) Esimerkiksi Google on tunnettu 20 % -säännöstään, jossa työntekijät saavat käyttää yhden päivän viikossa omiin projekteihinsa. Tämä on johtanut moniin innovaatioihin, kuten Gmail ja Google News.

Johtajien rooli innovaatioiden edistämisessä on keskeinen. Heidän tehtävänään on luoda visio, joka inspiroi työntekijöitä ajattelemaan uudella tavalla. Johtajien on myös annettava työntekijöille resursseja ja tukea ideoiden kehittämiseen ja toteuttamiseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi aikaa, koulutusta tai mentorointia.

Monimuotoisuus ja teknologia innovaatioiden tukena

Innovaatioiden syntymistä voidaan edistää monimuotoisilla tiimeillä. Erilaiset taustat ja näkökulmat tuovat uusia ideoita ja lähestymistapoja ongelmien ratkaisuun (Hewlett et al 2013). Yrityksissä tulisikin panostaa monimuotoisuuteen rekrytoinnissa ja tiimien muodostamisessa. Esimerkiksi Nokian menestys 1990-luvulla perustui osaltaan sen kykyyn yhdistää eri alojen osaajia, kuten insinöörejä ja muotoilijoita. Nykyään monet yritykset, kuten Supercell, hyödyntävät kansainvälisiä tiimejä tuodakseen erilaisia näkökulmia pelinkehitykseen.

Teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia innovaatioille. Tekoälyn, koneoppimisen ja data-analytiikan avulla voidaan tehostaa prosesseja ja löytää uusia ratkaisuja. Yritysten on kuitenkin varmistettava, että työntekijöillä on tarvittavat taidot näiden teknologioiden hyödyntämiseen. Esimerkiksi S-ryhmä on hyödyntänyt tekoälyä asiakastietojen analysointiin, mikä on johtanut personoituihin tarjouksiin ja parempaan asiakaskokemukseen. Vastaavasti Kone käyttää IoT-teknologiaa hissien ennakoivaan huoltoon, mikä on parantanut palvelun laatua ja tehokkuutta.

Kuva 1. Innovatiivinen työympäristö vaalii luovuutta ja yhteistyötä. (geralt 2015)

Mittaaminen ja palkitseminen

Innovatiivisuuden edistämiseksi on tärkeää luoda mittareita ja palkitsemisjärjestelmiä, jotka kannustavat uusien ideoiden kehittämiseen. Tämä voi sisältää sekä määrällisiä että laadullisia mittareita, kuten patenttien määrä tai uusien tuotteiden markkinoille tuomisen nopeus (Kuratko et al 2012).

Innovatiivinen johtajuus on avainasemassa yritysten menestyksessä muuttuvassa työelämässä. Luomalla kulttuurin, joka tukee luovuutta ja kannustaa uusien ideoiden esittämiseen, yritykset voivat varmistaa kilpailukykynsä tulevaisuudessa. Johtajien rooli, monimuotoisuuden edistäminen ja teknologian hyödyntäminen ovat keskeisiä tekijöitä innovatiivisen työympäristön rakentamisessa.

Miten teidän organisaatiossanne edistetään innovatiivisuutta? LAB-ammattikorkeakoulu auttaa mielellään yrityksiä innovatiivisen kulttuurin rakentamisessa.

Kirjoittaja

Sami Heikkinen, FM, KTM, toimii lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa ja on kiinnostunut innovatiivisesta johtajuudesta ja sen vaikutuksista työelämään.

Lähteet

Am, J. B., Furstenthal, L, Jorge, F. & Roth, E. 2020. Innovation in a crisis: Why it is more critical than ever. Viitattu 12.8.2024. Saatavissa https://www.mckinsey.com/capabilities/strategy-and-corporate-finance/our-insights/innovation-in-a-crisis-why-it-is-more-critical-than-ever

geralt. 2015. Altmann, G. Järjestelmän, verkko, uutiset, ihmiset. Pixabay. Viitattu 12.8.2024. Saatavissa https://pixabay.com/fi/illustrations/j%C3%A4rjestelm%C3%A4n-verkko-uutiset-ihmiset-927147/

Hewlett, S. A., Marshall, M. & Sherbin. L. 2013. How Diversity Can Drive Innovation. Harvard Business Review. Viitattu 12.8.2024. Saatavissa https://hbr.org/2013/12/how-diversity-can-drive-innovation

Kuratko, D.F., Goldsby, M.G. & Hornsby, J.S. 2012. Innovation Acceleration – Transforming Organizational Thinking. New Jersey: Pearson.