Job Shadow Dayn tarkoitus on saada työelämä huomaamaan osatyökykyisen työllistymismahdollisuudet. (Vates 2020.) LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoille tapahtuman järjestäminen antoi käytännön kokemuksen erilaisten ihmisen kohtaamisesta, heidän toiveidensa kuulemisesta ja unelmien toteuttamisesta. Kerran vuodessa vietettävä Job Shadow Day on rantautunut Suomeen vammaisten ja osatyökykyisten työllistämistä tukevan säätiön (Vates) kautta. Alkuvuodesta 2020 sosionomiopiskelijoiden kanssa toteutetun Job Shadow Dayn ideana oli mahdollistaa osatyökykyisille tilaisuus tutustua unelmiensa työpaikkaan. Päivän toisena tavoitteena oli saada työnantajat ja osatyökykyiset kohtaamaan onnistuneesti toisensa. LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat olivat mukana kehitysvammaisen unelmien työssä tai unelmien päivässä.
Sosionomi kohtaamassa kehitysvammaiset asiakasryhmänä
Sosionomi voi työskennellä vammaistyössä esimerkiksi palveluohjaajana, ohjaajana työ- ja toimintakeskuksissa, asuntoloissa, kuntoutustyössä, varhaiskasvatuksessa, peruskoulussa, ammatillisessa koulutuksessa sekä erityisammattioppilaitoksissa. (Verneri.net 2017.)
Opiskelijoiden näkökulmasta tehtävä etsiä unelmien työpaikka tai järjestää unelmien hetki kehitysvammaiselle muutamaksi tunniksi ei ollut helppo tehtävä. He käyttivät luovuuttaan ja omia verkostojaan järjestelyissä. Myöskään työnantajat eivät pystyneet järjestämään kehitysvammaisille unelmien työpaikkaa helposti. Unelmien työpaikat toteutuivat mm. sairaalassa, hampurilaisravintoloissa, eläin- ja lelukaupoissa sekä pelastuslaitoksella. Yhteistyökumppanina toimi Eksote (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri). Opiskelijoille avautui tämän myötä mahdollisuus tutustua myös kehitysvammaisten arkeen, päivätoimintaan, työvalmennuskeskukseen sekä erilaisiin erityisen tuen muotoihin.
Kohtaamiset ja vuorovaikutus kehitysvammaisten kanssa olivat uusia kokemuksia monille opiskelijoille. Sosionomin tulee osata kohdata työssään erilaisia ihmisiä. Sosionomin ydinosaamista on kohtaamis- ja vuorovaikutusosaaminen. ”Asenne ratkaisee”, opiskelijat tuumasivat, kun saivat kuitenkin järjestettyä unelmien päiviä ja hetkiä kehitysvammaisten toiveiden mukaisesti.
Erityiskiitokset yhteistyöstä Lappeenrannan ja Imatran seudun työnantajille sekä Eksotelle, jotka mahdollistivat ennakkoluulottomasti unelmien työpäivän sekä kehitysvammaisille että opiskelijoille. Opiskelijoille päivä oli jännittävä kokemus ja parasta siinä oli kehitysvammaisen ihmisen kohtaaminen. Näitä kohtaamisia tarvitsisimme koulutuksessamme ja yhteiskunnassamme enemmän!
Kirjoittajat
Sanna Nurmiainen on ammatillinen opettajaopiskelija Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja hän työskentelee Eksotella
Minna Markkanen on sosiaalialan lehtori Lappeenrannan kampuksella LAB-ammattikorkeakoulussa
Leena Purmonen on päätoiminen tuntiopettaja Lappeenrannan kampuksella LAB-ammattikorkeakoulussa
Lähteet
Verneri.net. 2017. Ammattikorkeakouluopinnot. [Viitattu: 2.6.2020.] Saatavissa: https://verneri.net/yleis/ammattikorkeakouluopinnot
Vates. 2020. Job Shadow Day. [Viitattu: 2.6.2020.] Saatavissa: https://www.vates.fi/vates/job-shadow-day.html
Linkit
Vates. 2020. Job Shadow Day. [Viitattu: 2.6.2020.] Saatavissa: https://www.vates.fi/vates/job-shadow-day.html
Kuvat
Pixabay. 2011. Gerd Altman. Dream job. [Viitattu 12.6.2020.] Saatavissa: https://pixabay.com/fi/photos/unelma-ammatti-sovellus-sijainti-2904780/