Konkreettiset hyödyt kannustavat tietojohtamisen kehittämiskokeiluihin

Jokaisen yrityksen hallussa on valtavasti dataa, jota voi hyödyntää monella eri tavalla. Dataa ja tietoa löytyy esimerkiksi markkinointi-, viestintä- ja henkilöstöhallintojärjestelmistä sekä eri prosesseihin liittyvistä järjestelmistä kuten laadunhallinnasta, myynnin raportoinnista ja kirjanpidosta. Dataa hyötykäyttämällä voidaan kehittää merkittävästi tiedon analysoinnin, visualisoinnin ja raportoinnin tapoja, jotka kaikki tukevat liiketoiminnan kehittämistä. 

Tiedolla johtamista voidaan kehittää tavoitteellisesti vähän kerrallaan kokeillen (Kosonen 2019). Kehitä tietojohtamista kokeilemalla -hankkeessa luodaan käytänteitä paremmalle tiedon hyödyntämiselle juuri kokeilujen avulla. Maksuttomat kokeilut on suunnattu päijäthämäläisille pk-yrityksille toimialasta riippumatta. Yhdessä yrityksen kanssa kartoitetaan tiedon hyödyntämisen nykytila ja autetaan etsimään soveltuvia kehittämiskohteita, joista valitaan yksi kokeilu toteutukseen. Yhtä lailla yrityksellä voi olla jo mielessä jokin selkeä ja tarpeellinen kehittämiskohde. (LAB 2024.)

Videokerronnalla tietojohtamisen hyödyt esiin

Tietojohtamisen kehittämisestä kiinnostuneita yrityksiä innostettiin lähtemään mukaan kokeiluun tietoiskumaisen lyhyen video avulla keväällä 2024. Tavoitteena oli tehdä animoitu, sosiaalisessa mediassa toimiva dynaaminen video, joka kertoo nopeasta kokeilusta saatavan avun ja hyödyn selkeästi ja ymmärrettävästi. Videolla tuodaan esiin, että tiedon avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä, terävöittää prosesseja ja kasvattaa kannattavuutta (Linkki 1).  

[Alt-teksti: Nainen ajaa polkupyörällä. Kuvassa naisen molemmin puolin tekstit: tarvitsetko apua datan visualisointiin? Avainlukujen seurantaan? Power BI:n käyttöönottoon?]
Kuva 1. Kuvakaappaus videolta Kehitä tietojohtamista kokeilemalla – tee parempia päätöksiä ja kasvata kannattavuutta. (Linkki 1)

Tietojohtaminen voi olla monelle vieras ja siten vaikeasti hahmotettava asia, erityisesti jos liikutaan kovin teoreettisella tasolla. Liiketoiminnalle saatava konkreettinen hyötynäkökulma kiinnostaa luonnollisesti yrityksiä, ja tätä näkökulmaa peräänkuuluttivat myös alueen yritykset hankkeessa saadun palautteen mukaan.

Nopeat kokeilut nopeasti käyntiin

Videon yhteydessä tarjottiin mahdollisuus varata heti aika lyhyeen puolen tunnin suunnittelupalaveriin Teamsissa. Tätä ajanvarausmahdollisuutta voidaan pitää myös hankkeen omana yksittäisenä kokeiluna. Ajatuksena oli, että nopeat kokeilut halutaan saada nopeasti käyntiin ja että kehotus varata aika ohjaa ja kannustaa yrityksiä toimimaan välittömästi markkinoinnista tutun toimintakehotuksen mukaisesti (Call to Action).

Kehitä tietojohtamista kokeilemalla -hankkeessa toteutetaan 12 nopeaa kokeilua yhteistyössä päijäthämäläisten pk-yritysten kanssa. Työn alla on viisi kokeilua eri toimialoilta, ja kolme yritystä on ilmaissut kiinnostusta lähteä mukaan kokeiluun alkusyksystä 2024. Tietojohtaminen on selvästi herättänyt mielenkiintoa alueen yritysten keskuudessa, kun siitä saatavia liiketoimintahyötyjä on pyritty sanoittamaan ja ilmaisemaan viestinnällisesti selkeästi ja ymmärrettävästi.

Kirjoittaja


Niina Ihalainen (VTM, MBA) työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana ja Kehitä tietojohtamista kokeilemalla -hankkeen projektipäällikkönä.

Lähteet

Kosonen, M. 2019. Tiedolla johtamisen käsikirja. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun julkaisusarja Xamk Kehittää 81. Mikkeli: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Viitattu 10.7.2024. Saatavissa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-183-5

LAB. 2024. Kehitä tietojohtamista kokeilemalla. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 9.7.2024. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/kehita-tietojohtamista-kokeilemalla

Linkit

Linkki 1. LAB. 2024. Kehitä tietojohtamista kokeilemalla – tee parempi päätöksiä ja kasvata kannattavuutta. Video. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 9.7.2024. Saatavissa https://www.youtube.com/watch?v=TulzK4sGRdI&t=3s