LAB Paja II- ja DUTE-hankkeet (LAB 2023a, LAB 2023b) järjestivät 31.5.2023 Lahdessa yhteisen tapahtuman otsikolla Mitä, miten, miksi. Tapahtuman ideana oli kertoa DUTEn toiminnassa mukana oleville yrityksille, mitä Paja voi tarjota heille jatkossa, kun DUTEn hankeaika on loppumassa.
Tapahtumapaikkana oli Ravintola Kommodori Myllysaaressa ja tapahtuman luonne oli rento. Pääasiallinen yrittäjäjoukko oli Duten sidosryhmiä, vaikka Pajakin tilaisuudesta tiedotti omia yhteistyökumppaneitaan.
Tilaisuus pidettiin kevyenä ja puheenvuorot lyhyinä. Puheiden tarkoitus oli antaa yrittäjien kertoa, kuinka intohimosta syntyy tuotteita. Tilaisuuden avaus oli Duten projektipäälliköllä Ari Hautaniemellä, joka kertoi tilaisuuden olevan Duten viimeinen; tarkoituksena oli esitellä yrittäjille LAB Pajaa uusien ideoiden kehittelyn ja kokeilun mahdollistajana.
Pääsin Pajan projektipäällikkönä kertomaan uusille mahdollisille yhteistyökumppaneille Pajan tarkoituksesta kehittää yritystoimintaa nopeilla kokeiluilla ja yrittäjiä yhdistäen. Suurimman osan Pajalle varatusta ajasta sai Taara Mobility Oy:n Albert Kaikkonen, joka on kehittänyt yritystoimintaansa Pajan asiantuntijoiden kanssa sekä työpajoissa yhteiskehittäen taukoliikuntaan tarkoitettua jumppakeppiä.
Alkuesittelyjen jälkeen kuulimme Vesa Tamminen-Larmin Bukk Inspirationista kertovan teknologiaa hyödyntävästä älypallosta. Topline Median Erja Hakkarainen kertoi, miksi yritysten kannattaisi kertoa mukaansatempaavia videotarinoita. Kaikki Somesta Oy:n Noora Verranen kertoi, kuinka erilaisia tarinoita kannattaa tuoda esiin somessa. Kaikki edellämainitut yritykset ovat olleet Duten toiminnassa mukana, ja heti löysimme yrityksistä yhteisiä intressejä yhteiskehittää toimintojaan. Järjestäjillä ainakin virisi ajatus, miten älypallo ja jumppakeppi voisivat täydentää toisiaan yhteiskehittämällä.
Kehittelyä voi jatkaa vaikka toisessa hankkeessa
Tilaisuuden vapaassa keskustelussa kuulin juuri yrittäjän harmittelevan sitä, että kun hankkeet loppuvat, niin asiat jäävät niille sijoilleen eikä tukea ole enää saatavilla. Tämä on se syy, miksi tämä tilaisuus järjestettiin. Pääsimme kertomaan yrityksille, että vaikka yksi loppuu, niin toinen jatkaa, ja tällä periaatteella pyrimme kehittämään Pajan toimintaa myös tämän hankeajan jälkeen.
Yritykset selkeästi kaipaavat tämäntyylistä tukipilaria toiminnalleen, jotta he pystyvät kehittämään uutta liiketoimintaa. Tarkoitushan ei ole toimia yritysten perusliiketoimintaa mahdollistavana kainalosauvana, vaan toimia tukena ja apuna, kun liiketoimintaa kehitetään, oli se sitten kasvuhaluja tai olemassa oleva liiketoiminnan kehittämistä pienemmin panoksin.
Tällainen hankkeiden jatkotoiminnan miettiminen, vaikka toisissa hankkeissa, palvelee kaikkia osapuolia ja kehittää myös paikallista elinkeinoelämää.
Kirjoittaja
Minna Tynkkynen on LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija. Hän työskentelee LAB Pajan (LAB 2023a) projektipäällikkönä ja työstää YAMK-opinnäytetyötä liiketoiminnan kehittämisestä ja johtamisesta.
Lähteet
LAB. 2023a. LAB Paja II. Hanke. Viitattu 12.6.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lab-paja-ii
LAB. 2023b. Design, uudet teknologiat ja elinikäinen oppiminen – DUTE. Hanke. Viitattu 12.6.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/design-uudet-teknologiat-ja-elinikainen-oppiminen-dute