Pommikalorimetri, hydrosykloni ja kaksiruuviekstruuderi – yrityspalvelukentässä toimivien tahojen tutustumismatka LABin Lahden laboratorioihin laajensi niin sanavarastoa, tietämystä kuin verkostojakin.
Vaikka 2-päiväinen vierailu järjestettiin nopealla aikataululla, organisaatiot olivat valmiita tyhjentämään kalentereitaan, sillä aihe koettiin tärkeäksi. ”Ei ole mitään järkeä istua omissa nurkissa, vaan tehdään yhdessä. Yhteisen alueen elinvoiman kehitys on kuitenkin kaikilla prioriteettina”, tiivistettiin Imatran seudun kehitysyhtiöstä.
LAB on jo ehtinyt totutella toimimaan kahdessa maakunnassa, mutta alueiden muille organisaatioille tällainen toimintakenttä ei ole yhtä lailla arkipäivää. Ladecilla ryhmä vastaanotettiin kolmen liiketoimintakehittäjän voimin. Tietoa ja kokemuksia vaihdettiin isäntien ja vieraiden välillä neuvonnan luonteesta, alueiden yritysrakenteista, omistajavaihdostoiminnasta, työvoiman saatavuudesta, LAB-yhteistyöstä ja alueiden erityispiirteistä. Yhteisen illallisen aikana vaihtui useampikin käyntikortti niin Etelä-Karjala–Päijät-Häme -akselilla kuin eteläkarjalaistenkin kesken, ja jatkoyhteistyöstä sovittiin.
Mahdollisuudet hahmottuvat
Toisena päivänä uuden tiedon määrä alkoi haastaa vastaanottokykyä, vaikka muistiinpanojakin tehtiin. Laboratoriopäällikkö Petja Rinne opasti seurueen muun muassa monipuoliseksi osoittautuneen kiertotalouslaboratorion saloihin. Laboratoriot laitteineen ja sanastoineen olivat useille osallistujille vieraita, mutta Rinne osasi kuvata mahdollisuuksia yritysten kannalta ja sitä, miten yrityksiä neuvova voisi aiheesta kertoa.
Koska konkreettisia asioita on helpointa hahmottaa, akkreditoidun kalustelaboratorion 30 000 toiston jousitestaus sekä laite, jolla jäljitellään lapsen hampaiden 50 newtonin purulujuutta matkasänkyyn, jäivätkin varmaan selkeimmin mieleen. Muitakin vierailukohteita oli, mutta koska ilman näkemistä ja kuulemista nimet jäävät irrallisiksi sanoiksi ja kaukaiseksi ”Lahden labrat” -hokemaksi, listaus korvataan tässä kannustuksella: Vieraile laboratorioissa asiantuntijan opastuksella. Saatat hämmästyä, mitä kaikkea onkaan mahdollista tehdä.
Monille laboratoriomaailma oli täysin vieras. Onneksi yrityspalvelukentässä toimivan ei tarvitse vierailun jälkeenkään osata kertoa yksityiskohtia energiatuotantoon liittyvistä optimointitutkimuksista, polyolefiinien erottelusta, jotta jatkokäsittely olisi mahdollisimman helppoa, tai pinnoitusten korroosiokestotestauksista suolasumukaapissa. Oleellista on, että tunnemme toisiamme ja tarjolla olevia palveluita, osaamme löytää oikeita henkilöitä ja ohjata asiakkaita eteenpäin niin, että lopputuloksena on alueen elinvoimaisuuden parantuminen. Kun tietää perusteita, osaa kysyä ja sillä pääsee jo hyvin eteenpäin.
Tapaamispaikkana JHC 20.4.
Osallistujat tuntuivat ilman vieraskoreutta olevan yhtä mieltä siitä, että vierailu oli ajan arvoinen. Wirma-yrityspalveluilta todettiin käynti hyväksi paitsi uuden tiedon myös verkostoitumisen kannalta.
Ehkä kaikkein paras palaute oli, että samanlaista vierailua toivottiin LABin Lappeenrannan kampukselle. Toiveisiin vastataan, kun Business Mill yhdessä muun muassa ELIVAn kanssa järjestää laboratoriovierailut Jamie Hyneman Centerin avoimien ovien yhteydessä 20.4.2023.
Anu Nuutinen on LAB-ammattikorkeakoulussa toimiva Liiketoiminta-yksikön lehtori. Nuutinen on toiminut ELIVA-hankkeen (LAB 2023) projektipäällikkönä 1.1.2023 alkaen, ja 16 henkilön tutustumismatka järjestettiin helmikuussa osana ELIVA-hankkeen toimenpidettä 2: Yrityspalvelukentässä toimivien tahojen yhteistyön tiivistäminen.