Julkisilla kulkuvälineillä saavutettavat ja esteettömät luontoreitit lisäävät mahdollisuuksia spontaaniin luontoretkeilyyn. Päijät-Hämeen keskussairaalan vieressä Lahdessa sijaitsevan Likolammen ympäri kulkeva luontoreitti sai lokakuun alussa toteutetulla testausretkellä mainion sijainnin lisäksi muutakin hyvää palautetta.
Luonto kaikille -hanke oli mukana Päijät-Hämeen Näkövammaiset ry:n ja Päijät-Hämeen Munuais- ja Maksayhdistys ry:n järjestämällä luontoretkellä Likolammella. Retken tavoitteena oli virkistyä syksyisessä luonnossa ja testata esteetöntä reittiä näkövammaisten henkilöiden sekä munuais- tai maksasairautta sairastavien henkilöiden näkökulmasta. Palautetta kerättiin myös Päijät-Hämeen liikunnan ja elämysten tiekartta- ja Go Green Routes -hankkeille.
Luonnon hyvinvointivaikutukset tukemaan kuntoutumista
Lahden kaupungin rakentama Likolammen esteetön luontoreitti on osa laajempaa Terveysmetsä-kokonaisuutta, johon tulee kuulumaan myös pidempi ja vaativampi Metsäpolku Kintterön luonnonsuojelualueelle sekä metsän maailmaan kutsuva Portti. Elämyskeitaaksi kutsutun ja vielä osittain keskeneräinen esteettömän luontoreitin varrelta löytyy Lahden Taitelijaseuran puuveistospuisto ja kuntoilulaitteita. Valmistuttuaan Terveysmetsä mahdollistaa luonnossa tapahtuvan kuntoutuksen ja tarjoaa rauhoittumispaikan läheisten luona sairaalassa vieraileville. (Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä 2020.)
Munuais- ja Maksayhdistyksellä on ollut tapana järjestää syksyisin ja keväisin ulkoilupäiviä, joiden ohjelmaan on kuulunut esimerkiksi luontopolku kysymyksineen, pilkkimisretki tai jo perinteeksi muodostunut mölkkyturnaus. Ulkoilupäiviä on järjestetty Lapakistossa, Pajulahdessa ja Siikaniemessä. Tällä kertaa luontoretki järjestettiin Likolammen ympäristössä.
Elämyskeitaaksi nimetty esteetön luontoreitti todettiin toimivaksi
Likolammen luontoreitin pinta oli liikkumiseen riittävän kovapintaista ja tasaista. Opasteiden vielä puuttuessa tieto reitin pituudesta jäi kuitenkin epäselväksi. Osittain luontoon piiloutuvista puuveistoksista osa oli lähellä reittiä, jolloin esimerkiksi näkövammaiset osallistujat saattoivat tarkastella veistoksia tuntoaistin avulla. Osa veistoksista jäi kuitenkin jyrkän rinteen, ojan tai muun esteen vuoksi saavuttamattomiin. Syksyistä luontoa saattoi kuitenkin tarkastella eri puolilta lampea tukevilta puistonpenkeiltä. Ympyräreitin ansiosta eritahtisuus ei haitannut, sillä innokkaimmat kiersivät lammen kahteen kertaan.
Retken lopuksi testattiin vielä kuntoilulaitteita ja nautittiin retkieväät. Tällä kertaa mukana ei ollut ketään pyörätuolilla liikkuvaa, mutta pöydän molemmissa päädyissä olisi ollut tilaa myös pyörätuolille. Tässä vaiheessa retkeä mukavuutta olisi lisännyt vielä sateensuoja ja käymälä. Yhdeksi pohdinnan kohteeksi nousi reitin valaistus, jota parantamalla lampea pääsisi kiertämään ilta-aikaan. Saadun palautteen pohjalta voidaan sanoa, että Likolammen esteetön luontoreitti sopii valmistuttuaan oikein hyvin lähiluontoon suuntaavalle ulkoilijalle tai pienelle yhdistysryhmälle.
Teksti ja kuvat
Anemone Aaltonen toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Luonto kaikille -hankkeen projektisuunnittelijana.
Lähteet
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. 2020. Terveysmetsä. [Viitattu 13.10.2020]. Saatavissa: https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/terveyden-ja-hyvinvoinnin-edistaminen/terveysmetsa/
Linkit
Suomen Paralympiakomitea ry 2020. Luonto kaikille. [Viitattu 29.10.2020]. Saatavissa: https://www.paralympia.fi/luonto-kaikille