Maahan muuttaneet naiset tarvitaan osaksi työelämää

Työ- ja elinkeinoministeriön (2021) kotoutumisen indikaattorien mukaan vain noin puolet maahanmuuttajataustaisista naisista oli vuonna 2021 työelämässä. Työllistymiseen ei myötävaikuta edes koulutustausta tai hyvä kielitaito (Toivonen 2021). Ulkomailla syntyneet miehet ovat uutisen mukaan työllistyneet naisia huomattavasti paremmin, noin 72-prosenttisesti.

Maahanmuuttajanaisten työllistymisen vaikeuden taustalla on monia asioita, kuten maahanmuuton syy (pakolaisuus vs. työperäinen maahanmuutto) ja pienet lapset. Naisille on luonnollista jäädä kotiin lasten kanssa, ja työllistyminen Suomessa on vaikeampaa kotiäitiyden jälkeen. Motivaatio työllistymiseen on suuri, mutta maahanmuuttajanaisten pääsy työmarkkinoille ei onnistu Suomessa yhtä hyvin muihin Pohjoismaihin verrattuna. On selvää, että tässä joukossa on paljon käyttämätöntä potentiaalia, ja Suomi tarvitsee maahanmuuttajanaiset mukaan, mikäli haluamme ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme myös tulevaisuudessa.

Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen alueella tähän ongelmaan haetaan ratkaisua elokuussa alkaneen Hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille -hankkeen eli HOT-hankkeen voimin. Se on LAB-ammattikorkeakoulun ja Lahden kansanopiston yhteishanke, jossa kielikoulutus, osallisuuden ja hyvinvoinnin tukeminen, sekä työelämätaidot yhdistyvät matalan kynnyksen koulutuskokonaisuudeksi. Hankkeeseen on saatu rahoitus Euroopan Sosiaalirahastosta (LAB 2023).

Kuva 1. Naisten opiskelu ja työpanos on tärkeä koko yhteiskunnalle. (Burton 2020)

Osaaminen ja verkostot käynnistävät toiminnan

Hankkeen toimien toteuttamisen apuna käytetään yhteistyökumppaneiden ja aikaisempien maahanmuuttajahankkeiden osaamista ja verkostoja. Etenkin osallistujien rekrytoinnin osalta on tärkeää, että tavoitetaan ammattilaisia, kuten omavalmentajia Lahdessa, joilla on jo valmiiksi kontakti alueen maahanmuuttajiin. Näin hankkeen resurssit käytetään tehokkaasti, eikä työaikaa tarvitse käyttää sen pohtimiseen, miten maahanmuutajanaiset tavoittaa. (LAB 2023.)

Käytännössä toiminta käynnistyy alkukartoituksesta, josta saadaan tärkeää tietoa toiminnan suunnittelua varten. Ensimmäisenä alkaa Lahden kansanopiston kielikurssi, jossa osallistujat oppivat perusteita jatkoa varten. Kuukauden jälkeen kielikurssin kanssa alkavat päällekkäin LAB-ammattikorkeakoulun järjestämät työpajat, joissa osallistujat tutkivat yhdessä hyvinvoinnin, osallisuuden ja työelämän teemoja. Kielikurssi ja työpajat kestävät yhteensä noin puoli vuotta ja sisältävät myös tutustumista toimintaympäristöön ja paikallisiin yrityksiin.

Hankkeen tavoitteena on saada 80 kotona lapsiaan hoitavaa maahanmuuttajavanhempaa osallistumaan toimintaan ja kehittää heidän kielitaitoaan, osallisuuden tunnettaan ja työelämätaitojaan. Tavoitteena on, että toimintaan osallistuneet vanhemmat löytäisivät opintoihin ja työelämään. Tällä hetkellä hankkeeseen etsitään osallistujia, ja asiantuntijat valmistautuvat lokakuussa alkavaan kielikurssiin ja marraskuun työpajoihin. (LAB 2023.)

Kirjoittaja

Antti Tykkyläinen työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana hankkeessa HOT – hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille (LAB 2023).

Lähteet

Burton, K. 2020. Stylish young Muslim female student typing on laptop at table in garden. Pexels. Viitattu 28.9.2023. Saatavissa https://www.pexels.com/photo/stylish-young-muslim-female-student-typing-on-laptop-at-table-in-garden-6084279/

LAB. 2023. HOT ‒ Hyvinvointia, osallisuutta ja työtä maahan muuttaneille vanhemmille. Hanke. Viitattu 28.9.2023. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/hot-hyvinvointia-osallisuutta-ja-tyota-maahan-muuttaneille-vanhemmille

Toivonen, T. 2020. Vain puolet Suomen maahanmuuttajanaisista käy töissä – Tässä keinoja, joilla heidät saataisiin pois kotoa. Yle.fi. Viitattu 28.9.2023. Saatavissa https://yle.fi/a/3-11167817

Työ- ja elinkeinoministeriö. 2021. Kotoutumisen indikaattorit. Viitattu 29.9.2023. Saatavissa https://kototietokanta.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/Kotoutumisenindikaattorit/?rxid=b35785af-21ff-43ef-9d5c-6114d0241409