New social services – Lahdesta Eurooppaan hyviä käytäntöjä ja yhteistyömalleja

Lahteen kokoontui 21.–23.5.2024 osallistujia neljästä Euroopan maasta tutustumaan erilaisiin palveluihin, työkaluihin ja lähestymistapoihin erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Opintovierailun järjestelyistä vastasivat yhdessä LAB-ammattikorkeakoulu ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue. 

Euroopan unionin Interreg Europe-ohjelman rahoittaman NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centered and community-based social models -hankkeen (2023–2027) puitteissa järjestetyssä vierailussa keskeistä olivat palvelut, menetelmät ja työkalut, jotka tähtäävät osallisuuden ja hyvinvoinnin tukemiseen yksilölähtöisesti yhteisöllisyyttä hyödyntäen. Jokainen kumppanimaa järjestää vuorollaan opintovierailun, tähän mennessä on käyty tutustumassa Espanjaan ja Tšekkiin (ks. Jokinen 2023; Jokinen 2024). Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja jakaa sosiaalisen työn hyviä käytäntöjä ja kokemuksia sekä vahvistaa eri maiden välistä yhteistyötä. Pidemmällä aikavälillä vaikutetaan myös alueellisten kehittämispolitiikan ohjelmien uudistamiseen.

[alt-teksti: Hankekumppanit seisovat ryhmäkuvassa ulkona, taustalla suomalainen järvimaisema]
Kuva 1. Opintovierailulla Lahdessa oli hankekumppaneita sekä sidosryhmäläisiä Espanjasta, Italiasta, Tšekistä ja Belgiasta. (Kuva: Teemu Rasi)

Vierailuja eri toimijoiden luona

Vierailun aikana edustajat Espanjasta, Italiasta, Belgiasta ja Tšekistä tutustuivat Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen sekä vammaispalveluihin kuuluvaan Hakamaan tilaan, joka tarjoaa työ- ja päivätoimintaa sekä asumispalveluita Green care -menetelmillä, Mente-palveluihin eli Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatriseen säätiöön sekä Lahden Diakonialaitoksen osallisuuskortteliin, jossa kohtaavat erilaiset työtoimintaan, osallisuuden tukemiseen ja vapaaehtoisuuteen liittyvät palvelut ja eri-ikäiset ihmiset.

Yksi päivä vietettiin LABin Lahden kampuksella, jossa tutustuttiin sosionomikoulutuksiin, TKI-toimintaan, simulaatiopedagogiikkaan sekä LAB WellTechiin, joka on hyvinvointiteknologian testaus-, arviointi- ja kehittämisympäristö. Lisäksi paikallisia asiantuntijoita oli kutsuttu tilaisuuteen, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Lars Leemann esitteli tutkimusryhmänsä kehittämää osallisuusindikaattoria, ja sosiaalialan osaamiskeskus Verso kertoi esimerkkejä, miten osallisuusindikaattoria on hyödynnetty Päijät-Hämeessä. Tilaisuus huipentui vertaisarviointityöpajaan, jossa osallistujat arvioivat opintovierailulla esiteltyjä palveluja, toimintoja ja työkaluja omien maidensa konteksteista käsin.

[alt-teksti: Ihmisiä luokkatilassa istumassa pöytien ääressä katsellen edessä olevaa diaesitystä.]
Kuva 2. KV-vieraat tutustumassa LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella sosionomi (AMK & YAMK) -koulutuksiin sekä TKI-toimintaan. (Kuva: Outi Jokinen)

Opintovierailuun kuului myös Lahden kaupungin edustajien sekä toisen Interreg Europe-ohjelman rahoittaman hankkeen, ACTIVE ID:n, tapaaminen Lahden kaupungintalolla.

Vaikuttavaa yhteistyötä

Erityisesti espanjalaiset Navarran aluehallinnon edustajat olivat vaikuttuneita Lahden alue- ja paikallishallinnon sekä LUT-korkeakoulujen yhteistyöstä innovaatioiden, kestävän kehityksen ja osallisuuden edistämisessä. Tämä kumppanuus on heidän mukaansa hyvä esimerkki siitä, miten hallinnon ja korkeakoulujen yhteistyö voi tuottaa synergiaetuja koko yhteisön hyväksi. (Government of Navarra 2024.)

Navarrassa aiotaan edistää samankaltaisia kumppanuuksia korkeakoulujen sekä paikallis- ja aluehallintojen välillä julkisen innovoinnin tukemiseksi sekä osallistavamman ja kestävämmän kehityksen edistämiseksi. Aluehallinnon edustajat totesivat, että vierailu Lahteen oli inspiroiva, sillä se osoitti, miten tutkimuksen ja tiedon yhdistäminen julkisen politiikan suunnitteluun ja täytäntöönpanoon on olennaisen tärkeää tehokkaiden ja kestävien uusien ratkaisujen luomiseksi. (Government of Navarra 2024.)

Kirjoittajat

Outi Jokinen toimii TKI-asiantuntijana LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikössä ja NEAR-hankkeessa (LAB 2024) osatoteutuksen projektipäällikkönä.

Emma Rautava toimii NEAR-hankkeessa osatoteutuksen projektipäällikkönä Päijät-Hämeen hyvinvointialueella sosiaalialan osaamiskeskus Versossa.

Lähteet

Government of Navarra. 2024. Navarra impulsa la innovación pública a través del intercambio de experiencias europeas con regiones socias del proyecto NEAR. Viitattu 4.6.2024. Saatavissa https://www.navarra.es/es/-/nota-prensa/navarra-impulsa-la-innovacion-publica-a-traves-del-intercambio-de-experiencias-europeas-con-socios-regionales-del-proyecto-near?pageBackId=363032&back=true.

Jokinen, O. 2023. Case Pamplona: uusia lähestymistapoja sosiaalipalveluihin. LAB Focus. Viitattu 4.6.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/case-pamplona-uusia-lahestymistapoja-sosiaalipalveluihin/

Jokinen, O. 2024. Lähiyhteisöt mukaan sosiaaliseen ja osallisuutta edistävään työhön. LAB Focus. Viitattu 4.6.2024. Saatavissa https://blogit.lab.fi/labfocus/lahiyhteisot-mukaan-sosiaaliseen-ja-osallisuutta-edistavaan-tyohon/

LAB. 2024. NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centred and community-based social models. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 4.6.2024. Saatavissa https://www.lab.fi/en/project/near