Oivalluksien aamussa ideointia ja innovointia

LAB Paja II järjestää Päijät-Hämeen yrityksille Oivalluksien aamu -tapahtumia antaakseen yrityksille uutta ajateltavaa uuden liiketoiminnan luomiseen. Tapahtumia pidetään webinaareina sekä seminaareina, ja niihin liittyy tulevaisuudessa myös yrityksille räätälöityjä innovointityöpajoja. Työpajoja räätälöidään osallistuvien yritysten tarpeet edellä, tarkoituksena elvyttää kenties hyytynyttä liiketoimintaa uusilla ideoilla tai luoda kokonaan uutta liiketoimintaa. LAB Pajassa törmäytetään eri alojen toimijoita ja yhteiskehittäen luodaan uusia toimintamalleja (LAB 2022).

Ensimmäinen LAB Pajan Oivalluksien aamu seminaari järjestettiin 15.9.2022 Lahden kampuksella. Lähes 20 yritystä tai yrittäjäksi aikovaa saapui paikan päälle kuulemaan, mitä LAB ammattikorkeakoulu ja LAB Paja pystyvät tarjoamaan heille. Aamupäivässä kerrottiin ensin LAB Pajan tarjoamasta, jonka jälkeen kuultiin hyviä puheenvuoroja uuden luomisesta, dialogista, innovaatioprosessin vaiheista sekä innovaatioiden johtamisesta.

Kuva 1. Oivalluksien aamussa puhumassa Saku Tuominen. (Kuva: Minna Tynkkynen)

LABin asiantuntijoista ensimmäiseksi kuulimme Auli Haarnion esityksen aiheesta mutkaton, luova ja tavoitteellinen työote ja sen mahdollistaminen LABissa. LABin kehittämisosaamista löytyy usealta eri toimialalta, ja Haarnio painotti monialaista toimintaa, luottamusta sekä yhteistyötä. Myös asiantuntijoiden, yritysten ja opiskelijoiden yhteistyö ja sen hyödyllisyys tuli esiin. Jokainen keskustelu ja aineisto vie syvemmälle aiheeseen ja lisää ymmärrystä eli tapaamiset ja dialogi ovat tärkeässä osassa yhteiskehittämistä (Haarnio 2022).

Toisena LABin asiantuntijoista kuulimme Pasi Juvosen esityksen aiheesta, miten luomme parempia edellytyksiä innovoinnille. Dialogin tärkeys tuli jälleen esiin. Kyse ei ole siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä, vaan kyvystä oppia ajattelemaan yhdessä ja tuottamaan siten parempia ratkaisuja. Usein emme malta odottaa tuloksia emmekä ole sinnikkäitä vastoinkäymisten edessä, joten tarvitsisimme pysähtymisiä sekä aikaa ajattelulle ja dialogeille, jotta opimme erottamaan olennaisen ja epäolennaisen (Juvonen 2022). Aito yhdessä tekeminen oli Juvoselle tärkeä arvo innovoinnin edellytyksissä.

Avoimuutta kokeiluille

Vierailevana puhujana tilaisuudessa oli Saku Tuominen, jonka puheenvuoro kulki nimellä Same same, but better. Tuominen painotti erilaisia tapoja tehdä töitä ja niiden tarpeiden ymmärtämistä, jotta päästään parhaaseen tulokseen. Jos työntekijä saa mahdollisuuksien mukaan tehdä töitä tavalla joka sopii hänelle parhaiten on hän silloin tuotteliaampi kun pakotettuna vain yhteen tapaan tehdä työtä (Tuominen 2022).

Paljon puhetta herätti hybridityön hyödyllisyys ihmisille, jotka haluavat tehdä etänä töitä, eli on mahdollisuus olla etänä, mutta yhteisiin palavereihin osallistutaan tuulettamaan ajatuksia. Tuominen painotti joustavuutta kokeiluissa. Jos koetaan jokin tapa huonoksi, niin kokeillaan muuttaa sitä; se voi muuttua paremmaksi, tai voidaan palata vanhaan ja kokeilla kohta jotain toista tapaa. Puheenvuoro oli osa kahden koronavuoden aikana syntyneestä luennosta, joka vastaa kysymykseen: millä tavalla yrityksesi ydinihmiset kykenevät hallitsemaan mieltään niin, että he pystyvät ajattelemaan mahdollisimman kirkkaasti myös kovan paineen alla? (Tuominen 2022.)

Kirjoittaja

Minna Tynkkynen on LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija. Hän työskentelee projektipäällikkönä LAB Paja II -hankkeessa.

Lähteet

Haarnio, A. 2022. Mutkaton, luova ja tavoitteellinen työote sekä sen mahdollistaminen. Esitys LAB Paja II:n Oivallusten aamu -seminaarissa. Lahti 15.9.2022.

Juvonen, P. 2022. Periaatteita ja toimenpiteitä, joilla mikä tahansa organisaatio voi luoda aiempaa parempia edellytyksiä innovoinnille. Esitys LAB Paja II:n Oivallusten aamu -seminaarissa. Lahti 15.9.2022.

LAB. 2022. LAB Paja II. Hanke. Viitattu 24.11. Saatavissa https://lab.fi/fi/projekti/lab-paja-ii

Tuominen, S. 2022. Same, same, but better. Esitys LAB Paja II:n Oivallusten aamu -seminaarissa. Lahti 15.9.2022.