Potilasturvallisuusoppia akuuttilääketieteen kongressista

Akuuttilääketieteen kongressi järjestettiin Espoon Dipolissa 21.‒22.11.2023. LAB-ammattikorkeakoulusta kongressiin osallistui ensihoidon yliopettaja sekä asiantuntija LABlanssi-hankkeesta (LAB 2023). Koska ensihoitajien opetuksessa ja LABlanssissa huomioidaan myös potilasturvallisuus, halusimme hakea oppia kongressin potilasturvallisuusluento-osuudesta.

LABlanssi on EU-osarahoitteinen Etelä-Karjalan ja LAB ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa LAB-ammattikorkeakoulu toimii hankkeen päätoteuttajana ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue osatoteuttajana. Hankevalmistelussa on huomioitu STM:n asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma 2022–2026, joista nostoina kärki 2, tavoite 2.1, Varmistamme turvallisuusosaamisen ja sen lisääntymisen läpi työuran sekä strateginen kärki 3, Turvallisuus ensin kaikissa organisaatioissa. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2023.)

Akuuttilääketieteen konferenssissa yhtenä luentokokonaisuutena oli laatu ja potilasturvallisuus arjessa. Aiheista olivat luennoimassa potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolv potilasvakuutuskeskuksesta, osastonlääkäri Minna Halinen HUS Akuutilta sekä ensihoidon yliopettaja Anu Venesoja LABistä.

Arvostusta turvallisessa ilmapiirissä

Morag Tolv puhui luennossaan potilasturvallisuuden läheltä piti- ja haittatapahtumista, joita tapahtuu paljon, mutta vain pieni osa niistä tulee ilmi ilmoitusten muodossa. Potilasturvallisuuden haittatapahtumista aiheutuu vuosittain terveydenhuollossa n. 1 miljardin vuosikustannukset, joka on 0,45 % BKT:sta (VTV 2021). Minna Halinen piti tärkeänä avoimen keskustelun kulttuuria tapahtuneista virheistä, jotta tapahtuneista voitaisiin oppia, eikä niitä lakaistaisi maton alle (Halinen 2023.)

Anu Venesoja puhui kohtelun merkityksestä potilasturvallisuuteen liittyen. Potilaan, toisten ammattilaisten, kollegojen ja opiskelijoiden arvostavalla kohtelulla voidaan edistää potilasturvallisuutta. Kaikille turvallisen ilmapiirin luominen on ensiarvoisen tärkeää myös potilasturvallisuuden näkökulmasta, jotta kaikki hoitoon osallistuvat tahot ja potilas uskaltavat tuoda esiin asioita tai havaintoja, joilla voi olla vaikutusta potilasturvallisuuteen. (Venesoja 2023).

[Alt-teksti: kuvia kongressiesiintyjistä, taustalla teksti akuuttilääketiede 2023.]
Kuva 1. LAB-ammattikorkeakoulu oli näkyvästi esillä Akuuttilääketiede 2023 -konferenssissa. (Kuva: Monika Mäisti ja Anu Venesoja)

Paras posteri

Posteri Ensihoitajien kokemuksia LABLanssissa – Laadullinen tutkimus valittiin tilaisuudessa parhaaksi posteriksi. Yhdeksi valintaperusteeksi mainittiin tutkimuksen taustalla oleva innovatiivinen ote uuden toimintamallin kehittämiseen.

LABLanssi-hankkeessa huomioidaan potilastuvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Sen lisäksi että potilasturvallisuutta lähestytään esimerkiksi laiteturvallisuuden näkökulmasta, opiskelijoille opetetaan potilasturvallisuusilmoituksen tekeminen. Opiskelija kohdataan ja häntä kohdellaan LABlanssissa arvostavasti ja rohkaistaan puhumaan myös aiemmista potilasturvallisuustapahtumista. Erityisesti kohtaamiseen ja kohteluun sekä osaamisen vahvistumiseen liittyvät asiat ilmenivät myös posterin muodossa julkaistuissa LABlanssi-tutkimuksen alustavissa tuloksissa.

Opiskelijoiden mukaan LABLanssi on tukenut heidän ammatillista kasvuaan ja turvallisuuden tunnetta, joka voi ennakoida sitä, että opiskelijat ovat tulevaisuudessa valveutuneempia myös potilasturvallisuusasioissa.

Kirjoittajat

Monika Mäisti toimii LAB-ammattikorkeakoulussa ensihoidon lehtorina ja LABlanssi-hankkeessa (LAB 2023) asiantuntijana.

Anu Venesoja toimii LAB-ammattikorkeakoulussa ensihoidon yliopettajana.

Lähteet 

Halinen, M. 2023. Luentomateriaali. Akuuttilääketieteen kongressi. 21.11.2023. Espoo.

LAB. 2023. LABlanssi – Etelä-Karjalan ensihoidon oppimisympäristö. Hanke. LAB-ammattikorkeakoulu. Viitattu 22.11.2023. Saatavissa https://www.lab.fi/fi/projekti/lablanssi-etela-karjalan-ensihoidon-oppimisymparisto

Sosiaali- ja terveysministeriö. 2022. Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategia ja toimeenpanosuunnitelma 2022–2026. Viitattu 22.11.2023. Saatavissa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163858/STM_2022_2.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Venesoja, A. 2023. “Patient safety culture in the emergency medical services: the patients, students, and professionals’ perspectives.” Dissertationes Scholae Doctoralis Ad Sanitatem Investigandam Universitatis Helsingiensis.

VTV. 2021. Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomukset 7/2021. Potilas- ja asiakasturvallisuuden ohjaus ja seuranta. Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomukset 7/2021. Valtiontalouden tarkastusvirasto. Viitattu 22.11.2023. Saatavissa https://www.vtv.fi/app/uploads/2021/06/VTV-Tarkastus-7-2021-Potilas-ja-asiakasturvallisuuden-ohjaus-ja-seuranta.pdf