Sisälle ohjelmistorobotiikan maailmaan

Ohjelmistorobotiikka puhututtaa, mutta miten päästä aiheeseen konkreettisemmin käsiksi? Netistä löytyy alan ohjelmistoja maksuttomina kokeiluversioina, jolloin kuka tahansa pääsee harjoittelemaan oman robotin rakentelua. Tässä kirjoituksessa perehdytään alan johtavaan ohjelmistoon UiPathiin ja sen käyttöön.

Ohjelmistorobotiikasta ratkaisu rutiinien automatisoimiseen

Ohjelmistorobotiikkaa voidaan käyttää yksinkertaisten, säännönmukaisten tehtävien automatisoimiseen. Ohjelmistorobotti ei ole varsinainen robotti, vaan ohjelma, joka imitoi ihmisen työskentelyä päätteellä. Samalla ihmisen aikaa vapautuu tuottavampaan ja luovempaan tekemiseen. (Kaarlejärvi & Salminen 2018, 53.)

Maksuttomat ohjelmistorobotiikan verkkokoulutukset

Toukokuussa 2021 RoboCamp-hankkeen tiimoilta järjestetään ohjelmistorobotiikan verkkokoulutussarja, jossa opitaan ohjelmoimaan ohjelmistorobotti, joka tekee yksinkertaisia toistuvia tehtäviä. RoboCamp-hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää ohjelmistorobotiikan osaamista Etelä-Karjalan alueen yrityksissä ja oppilaitoksissa. Maksuttomat koulutukset ovat kaikille avoimia ja niihin voi ilmoittautua RoboCampin verkkosivuilla (rajattu osallistujamäärä). Osallistujat saavat kokouslinkin sähköpostitse. Verkkokoulutuksissa käytettävä ohjelmisto on UiPath StudioX, joka on selkeytensä vuoksi paras vaihtoehto aloittelijoille (Grigore 2019).

Robotin toiminta perustuu työnkulkuun

Kuvassa 1 on esitetty StudioX:n työpöytänäkymä, kun ohjelmassa on rakennettu yksi verkkokoulutuksissa työstettävistä roboteista. Käytännössä robotti luodaan raahaamalla vasemmalta tai lisäämällä pyöreästä plussasta aktiviteetteja peräkkäin tyhjälle sivulle. Aktiviteetteja ovat esimerkiksi:

  • Käytä nettiselainta
  • Käytä Outlookia
  • Klikkaa
  • Kopioi tieto ja tallenna se
  • Luo kansio
  • Poista tiedosto
  • Siirrä sähköposti
Kuva 1. Työpöytänäkymä UiPath StudioX:ssä ja ohjelmistorobotin työnkulku. (Kuva: Anita Montonen & Liisa Uosukainen)

UiPath StudioX:ssä robotti rakennetaan asettamalla toimintoja eli aktiviteetteja peräkkäin, jolloin ne muodostavat työnkuluksi kutsutun vuomaisen kaavion. Yksinkertaisen robotin rakentaminen, etenkin valmiin ohjeen perusteella, ei vaadi ohjelmointikokemusta, mutta ymmärrys ohjelmoinnin perusteista (kuten toistorakenteet, ehtolauseet) helpottaa työnkulun hahmottamista.

Kuvassa 1 näkyy verkkokoulutuksessa rakennettavan robotin työnkulun ensimmäiset kolme vaihetta. Robotti käyttää tässä tehtävässä Gmail-sähköpostia ja Exceliä. Ensin robotti avaa sähköpostin ja sitten se avaa määrätyn Excel-tiedoston, jossa on lista yrityksistä ja niiden sähköpostiosoitteista. Kolmannessa vaiheessa robotti käy silmukassa läpi Excel-tiedoston rivit. Neljännessä vaiheessa robotti luo sähköpostiviestin, hakee Excel-tiedostosta tarvittavat tiedot sähköpostin lähetystä varten, liittää sähköpostiviestiin pdf-muotoisen testiraportin ja lähettää yksilöllisen sähköpostin jokaiselle Excel-tiedoston yritykselle.

Kuten kuvasta näkyy, StudioX:stä on haluttu luoda mahdollisimman helppokäyttöinen automaation toteuttamiselle. Tutut ohjelmien symbolit auttavat oikeiden aktiviteettien valinnassa.

Verkkokoulutuksessa aloitetaan nollasta, eli ohjelman asentamisesta. Seuraavilla tapaamiskerroilla rakennetaan kaksi helppoa robottia. Tämän jälkeen itse kukin voi miettiä, olisiko hänen työssään jotain toistuvia rutiinitehtäviä, jotka voisi kenties antaa vastaavan robotin haltuun otettaviksi. Tule mukaan oppimaan!

Kirjoittajat

Anita Montonen opiskelee laskentatoimen tradenomiksi LAB-ammattikorkeakoulussa ja työskentelee kevään 2021 ajan RoboCamp-hankkeessa projektiassistenttina.

Liisa Uosukainen toimii lehtorina LAB-ammattikorkeakoulun Liiketoiminta-yksikössä ja asiantuntijana RoboCamp-hankkeessa.

Marianne Viinikainen työskentelee taloushallinnon lehtorina LAB-ammattikorkeakoulussa ja taloushallinnon osuudesta vastaavana projektipäällikkönä RoboCamp-hankkeessa.

Lähteet

Grigore, M. 2019. Building the Future, One Robot at a Time. [Viitattu 20.4.2021]. Saatavissa: https://www.uipath.com/blog/introducing-uipath-studiox

Kaarlejärvi, S. & Salminen, T. 2018. Älykäs taloushallinto: automaation aika. Helsinki: Alma Talent.

Linkit

RoboCamp-hanke. 2021. UiPath StudioX -verkkokoulutukset. [Viitattu 15.4.2021]. Saatavissa: https://robocamp.fi/ohjelmistorobotiikan-uipath-studiox-verkkokoulutustilaisuudet/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *