Syksy ja Bottas luovat nostetta gravel-pyöräilyyn   

Hiekkatiepyöräily (engl. gravel grinding) on erityisesti urheilullisten aktiivipolkijoiden joukossa ollut maailmalla trendikäs pyöräilyn muoto jo muutamia vuosia. Laji on tavallaan cyclocross vol2, viitaten maantiepyöräilijöiden syys- ja talvikauden kilpailumuotona tunnettuun sisarlajiinsa, joka samalla tavoin pohjautuu maantiepyörää muistuttavalla käyräsarvisella pyörällä tapahtuvaan pyöräilyyn asfalttiteiden ulkopuolella.

Cyclocrossin ja gravel-pyöräilyn keskeisiä eroja ovat se, että jälkimmäinen on tavallisesti enemmän kestävyyspainotteinen ja vähemmän kilpailuorientoitunut pyöräilyn muoto, jolla on havaittu olevan kasvupotentiaalia myös matkailun näkökulmasta. Lajeja yhdistää se, että molemmat soveltuvat erinomaisesti syyskauden harrasteeksi. Sekä cyclocrossissa että gravel-pyöräilyssä kuralätäköt, putoavat lehdet ja kasvoille roiskuva rapa vain lisäävät pyöräilykokemuksen elämyksellisyyttä.

[Alt-teksti: Kaksi pyöräilijää polkemassa metsäisessä maisemassa laudoitetun pyörätien päällä.]
Kuva 1. Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen tiimi kävi kokeilemassa gravel-pyöräilyä Heinolan Valoilves-reitillä. (Kuva: Päivi Tommola)

Urheilutähtiä markkinoinnin airueina

Paikallinen pyöräilyväki on tiennyt jo pitkään, että Lahden seudun maalaismaisemat polveilevine hiekkateineen soveltuvat erinomaisesti gravel-pyöräilyyn. Myös Päijät-Hämeen näkyvin tämän genren pyöräilytapahtuma, Breakaway cc:n järjestämä syyskuinen Falling Leaves Lahti (Nordic Gravel Series 2022), järjestetään täällä.

Kesällä 2022 saimme tietää, että seudulle saadaan pian myös toinen merkittävä gravel-pyöräilytapahtuma, SBT GRVL, jonka markkinointikasvoksi on saatu F-1 tähti Valtteri Bottas (Mäennenä 2022). Tämä yhteistyö on jo ennen ensimmäistä tapahtumaa ehtinyt saada Lahden seudun matkailua laajemminkin hyödyttävää näkyvyyttä myös kansainvälisessä mediassa (Cycling Weekly 2022). Valtteri Bottas ja hänen ammattipyöräilijäpuolisonsa Tiffany Cromwell ovat sen kautta ottamassa tietynlaista Lahden seudun pyöräilyambassadorin roolia.

Virikkeitä lähimatkailulle Päijät-Hämeessä

Tapahtumien ohella Päijät-Häme tarjoaa gravel-pyöräilijälle paljon nähtävää myös omatoimisen retkeilyn muodossa. LAB-ammattikorkeakoulun ja PHLU:n yhteisessä Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeessa koottu Päijät-Hämeen pyörämatkailuopas (LAB 2022) esittelee joitakin alueemme kiinnostavimmista gravel-reiteistä. Esimerkiksi Sysmän ja Hartolan yhteisen Vellamo-reitistön (Sysmän Sisu 2022) varrelta löytyy erinomaisia kohteita syksyiselle gravel-pyöräilyretkelle.

[Alt-teksti: kahvila järven rannalla.]
Kuva 2. Näkymiä Kahvila Tyyrpuurista. Vierumäen ja Heinolan väliseen gravel-retkeen kannattaa ehdottomasti yhdistää kahvihetki jossain Heinolan kaupunkipuistoalueen erinomaisista kahviloista. (Kuva: Päivi Tommola)

Luonnonläheiselle gravel-retkelle hyvät puitteet tarjoaa myös Heinolan kaupungin ja Vierumäen välinen Valoilves-reitti, jonka Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen testitiimi kävi testaamassa mysteeripyöräilytempauksen yhteydessä. Kartan avulla etenevälle omatoimiselle gravel-pyöräilyn ystävälle Päijät-Hämeen reittien verkosto on lähes loputon, etenkin nyt syksyllä, kun alueen runsas hiekkapohjaisten ulkoilureittien verkosto odottaa vielä ensilunta ja ensimmäisiä suksen jälkiä sen pinnalla.

Kirjoittaja

Päivi Tommola toimii LAB-ammattikorkeakoulussa Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hankkeen projektipäällikkönä. Eräänä hankkeen tavoitteista on lisätä alueen reittien ja palvelujen näkyvyyttä.

Lähteet

Cycling weekly. 2022. Viitattu 25.8.2022. Saatavissa Could Finland be gravels next frontier? https://www.cyclingweekly.com/racing/could-finland-be-gravels-next-frontier

LAB. 2022. Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke. Päijät-Hämeen pyörämatkailuopas. Viitattu 25.8.2022. Saatavissa https://lab.fi/sites/default/files/2022-06/PH_pyoramatkailuopas_2022%20%28003%29.pdf

Mäennenä, J. 2022. F-1 kuljettaja Valtteri Bottas tuo tunnetun gravel-pyöräilytapahtuman Suomeen. Tekniikan Maailma 7.6.2022. Viitattu 25.8.2022. Saatavissa https://tekniikanmaailma.fi/f1-kuljettaja-valtteri-bottas-tuo-tunnetun-gravel-pyorailytapahtuman-suomeen-vuoden-paasta-lahdessa-kisataan-muhkeasta-rahapalkinnosta/

Nordic Gravel Series. 2022. Falling Leaves Lahti. Viitattu 25.8.2022. Saatavissa https://nordicgravel.com/collections/falling-leaves-lahti-2022

Sysmän Sisu. 2022. Vellamo. Viitattu 25.8.2022. Saatavissa https://www.sysmansisu.fi/vellamo/